Η ώρα των ενόρκων για τον 18χρονο που σκότωσε δύο άτομα στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ

Η ώρα των ενόρκων για τον 18χρονο που σκότωσε δύο άτομα στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ

Ανθρωποκτονία ή νόμιμη άμυνα;

crying
Σε τεταμένο κλίμα υπεράσπιση και κατηγορούσα αρχή ολοκλήρωσαν χθες, Δευτέρα, τις αγορεύσεις τους στη δίκη του Κάιλ Ρίτενχαουζ, ενός νεαρού λευκού Αμερικάνου που σκότωσε δύο ανθρώπους στο περιθώριο των διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας το 2020.

Οι ένορκοι, που θα αποφασίσουν αν ο Ρίτενχαουζ είναι ένοχος για ανθρωποκτονία ή αν έδρασε ευρισκόμενος σε νόμιμη άμυνα, θα ξεκινήσουν να συνεδριάζουν σήμερα το πρωί.

Εν αναμονή μιας απόφασης που ενδέχεται να προκαλέσει νέες ταραχές στην Κενόσα, ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν ζήτησε από 500 μέλη της Εθνοφρουράς να είναι έτοιμα να επέμβουν.

Ο 18χρονος Ρίτενχαουζ κατηγορείται ότι σκότωσε τον 36χρονο Τζόζεφ Ρόζενμπαουμ και τον 26χρονο Άντονι Χούμπερ, αλλά και ότι τραυμάτισε τον 28χρνο Γκέιτζ Γκρόσκροϊτς στις 25 Αυγούστου 2020.



Κλείσιμο
Το περιστατικό σημειώθηκε στην Κενόσα στη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν στην πόλη – οι οποίες αμαυρώθηκαν από λεηλασίες, πυρπολήσεις και ταραχές—αφού η αστυνομία πυροβόλησε έναν Αφροαμερικανό, τον Τζέικομπ Μπλέικ, με αποτέλεσμα αυτός να μείνει παράλυτος από τη μέση και κάτω.

Την τρίτη βραδιά των επεισοδίων ο Ρίτενχαουζ, ο οποίος τότε ήταν 17 ετών, βγήκε στους δρόμους της Κενόσα κρατώντας ένα ημιαυτόματο τουφέκι AR-15 και εντάχθηκε σε μια ομάδα ενόπλων που ήθελαν «να προστατεύσουν» τα καταστήματα. Εν μέσω χάους ο νεαρός άνοιξε πυρ προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό ενός ακόμη.

Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα οι ΗΠΑ συγκλονίζονταν από διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ από έναν λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολις τον Μάιο του 2020.

Ο Ρίτενχαουζ έχει δηλώσει αθώος και την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσε ότι έδρασε ευρισκόμενος σε νόμιμη άμυνα.

Αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια.

Ανθρωποκτονία ή νόμιμη άμυνα;

Ο κατηγορούμενος ήταν «ένας τουρίστας του χάους» που «αναζητούσε τη συγκίνηση» και ο οποίος «εσκεμμένα και έχοντας πλήρη επίγνωση βρέθηκε σε μια επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο εισαγγελέας Τόμας Μπίνγκερ.

«Να θυμάστε ότι ο κατηγορούμενος προκάλεσε το επεισόδιο» στρέφοντας το όπλο του προς το πλήθος, τόνισε απευθυνόμενος στους ενόρκους. «Δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι βρίσκεται σε νόμιμη άμυνα απέναντι σε έναν κίνδυνο που δημιούργησε μόνος του», πρόσθεσε ο Μπίνγκερ.

«Όλοι οι άνθρωποι εναντίον των οποίων πυροβόλησε του είχαν επιτεθεί», απάντησε ο δικηγόρος του Ρίτενχαουζ, ο Μαρκ Ρίτσαρντς, καταγγέλλοντας την «πολιτική» δίωξη του πελάτη του.

Υπεύθυνοι της τραγωδίας «είναι οι διαδηλωτές που μετατράπηκαν σε ταραξίες», υπογράμμισε, απηχώντας μια άποψη που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ των υποστηρικτών του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον οποίο οι διαδηλωτές κατά του ρατσισμού το 2020 ήταν «αναρχικοί» και προβοκάτορες της άκρας αριστεράς.

Για την αριστερά ο Ρίτενχαουζ εκπροσωπεί πολλά από τα κακά της κουλτούρας των όπλων και του δικαιώματος στη νόμιμη άμυνα.

Από την πλευρά του ο δικαστής Μπρους Στρέντερ ζήτησε χθες από τους ενόρκους να μην βασίσουν την απόφασή τους στις «πολιτικές τους πεποιθήσεις».

«Δεν πρέπει να δώσετε προσοχή στις απόψεις οποιουδήποτε, ακόμη κι αν αυτός είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ή ο προκάτοχός του», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Χαμός με την τραγουδίστρια Sophia Urista που... ούρησε πάνω σε άνδρα φαν στη σκηνή (Βίντεο)

Κατέβασε ρολά η εστίαση - Άδειασαν οι πλατείες

Κορυφώνεται η «βροχή» των διαττόντων Λεοντιδών και ακολουθεί μια... «ατέλειωτη» έκλειψη σελήνης!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης