Αγωνία για κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης στη Λευκορωσία, φόβοι για σύρραξη στην περιοχή

Αγωνία για κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης στη Λευκορωσία, φόβοι για σύρραξη στην περιοχή

Ο Πούτιν εξακολουθεί να στηρίζει τη Λευκορωσία με στρατιωτικές δυνάμεις - Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την ΕΕ ότι η Μόσχα ενδεχομένως να σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία  - Ο Λουκασένκο θέτει ζήτημα διακοπής παροχής φυσικού αερίου

leukorwsia
Ισχυρά απόνερα δημιουργεί η μεταναστευτική κρίση που καταγράφεται στα σύνορα της Λευκορωσίας, με το ντόμινο των αρνητικών εξελίξεων να οδηγεί σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη. Ορισμένοι εργαλοποιούν το δράμα, τη στιγμή που δοκιμάζονται και πάλι οι διπλωματικές ισορροπίες με την ΕΕ να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα στο Μινσκ, προωθώντας σχέδιο κυρώσεων, και τον Λουκασένκο να απειλεί να κλείσει βασικό αγωγό που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κλιμακώνοντας τη διαμάχη.

Εκατοντάδες απεγνωσμένοι πρόσφυγες από Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική έχουν μεταφερθεί στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, αυτήν την εβδομάδα, από δυνάμεις ασφαλείας του Λουκασένκο, αναγκάζοντας την Πολωνία να αναπτύξει 15.000 στρατεύματα.

Οι στρατιώτες της Λευκορωσίας ανοίγουν, στο μεταξύ, τρύπες στον φράχτη και περίπου 400 μετανάστες, κυρίως από Συρία και Ιράκ, πέρασαν το προηγούμενο βράδυ τα σύνορα.

Οι λευκορωσικές αρχές έστειλαν σχεδόν 2.000 μετανάστες πίσω στις χώρες τους στο πλαίσιο των προσπαθειών να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας.

Μέλη της Ένωσης, η Λιθουανία, η Εσθονία και Λετονία εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία προειδοποιούν για «υβριδική επίθεση» χρησιμοποιώντας μετανάστες και προκαλώντας σοβαρά επεισόδια.

Τα κράτη εκτός Ένωσης όπως η Ουκρανία μοιράζονται επίσης την ανησυχία των Βρυξελλών, στοιχείο που αποδεικνύεται από την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με τη Λευκορωσία, εντάσσοντας παράλληλα στη φύλαξη και 15 ακόμη ελικόπτερα.

Ενώ το κλίμα δυναμιτίζεται, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρέχει νέα υποστήριξη στον Λουκασένκο στέλνοντας δύο πυρηνικά βομβαρδιστικά για να πραγματοποιήσουν ασκήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, για δεύτερη συνεχή μέρα.

Κλείσιμο
Παράλληλα, η Ουάσινγκτον βολιδοσκοπεί την κατάσταση και την τεταμένη ατμόσφαιρα, εκφράζοντας φόβο για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενώ η Μόσχα αναπτύσσει στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. 

Με απειλές απαντά ο Λουκασένκο στις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών: «Εάν επιβάλετε κυρώσεις σε βάρος μας, τότε θα πρέπει να απαντήσουμε».

«Προειδοποιούμε την Ευρώπη και εκείνοι μας απειλούν», τόνισε ακόμη ο Λουσένκο, θέτοντας ζήτημα διακοπής της παροχής φυσικού αερίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Πανεπιστημιακός-«καθηγητής στην απάτη», υποσχόταν «χρυσές» επενδύσεις, άρπαξε 15 εκατ. ευρώ

«Έβλεπε παντού εχθρούς, είχε κάνει μήνυση σε όλο τον κόσμο», λέει για την Κλοντιάνα Τσέλο ο πρώην σύντροφός της

Σκάνδαλο λόμπινγκ συγκλονίζει τους Τόρις στη Βρετανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης