Τιχανόφσκαγια: «Μπλόφα» η απειλή Λουκασένκο για διακοπή παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Τιχανόφσκαγια: «Μπλόφα» η απειλή Λουκασένκο για διακοπή παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Νωρίτερα σήμερα ο Λουκασένκο προειδοποίησε πως θα απαντήσει σε κάθε νέα ευρωπαϊκή κύρωση, η οποία συνδέεται με την κρίση των μεταναστών στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία, την ευθύνη για την οποία οι Βρυξέλλες αποδίδουν στο Μινσκ

000_9RG2QX
Η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια χαρακτήρισε «μπλόφα» την απειλή του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο να διακόψει τη λειτουργία ενός αγωγού αερίου που διασχίζει τη Λευκορωσία και παραδίδει ρωσικό αέριο ζωτικής σημασίας στους Ευρωπαίους.

Νωρίτερα σήμερα ο Λουκασένκο προειδοποίησε πως η χώρα του θα απαντήσει σε κάθε νέα ευρωπαϊκή κύρωση, η οποία συνδέεται με την κρίση των μεταναστών στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία, την ευθύνη για την οποία οι Βρυξέλλες αποδίδουν στο Μινσκ.

«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Και αν κλείσουμε τη ροή του φυσικού αερίου; Γι' αυτό, θα συνιστούσα η πολωνική ηγεσία, οι Λιθουανοί και άλλοι ανεγκέφαλοι άνθρωποι να σκέφτονται προτού μιλήσουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

«Θα ήταν περισσότερο επιζήμιο για τον ίδιο, για τη Λευκορωσία, παρά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποθέτω ότι μπλοφάρει», είπε η Τιχανόφσκαγια σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει πλέον στην επίλυση της κρίσης μέσω διπλωματικών διαύλων.

«Δεν θα την έπαιρνα στα σοβαρά (την απειλή του), γιατί υπάρχουν και ρωσικά συμφέροντα σε αυτό το θέμα», είπε μετά την παρουσία της σε ομιλία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Μπούντεσταγκ επί της κρίσης στα πολωνολευκορωσικά σύνορα.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «έχει έρθει η ώρα να υπάρξουν συνέπειες» για την Λευκορωσία όσον αφορά την μεταναστευτική κρίση που κατηγορείται ότι έχει ενορχηστρώσει στα σύνορα της Ευρώπης, διευρύνοντας τις κυρώσεις της ΕΕ κατά του Μινσκ. Ο Μάας πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διευρύνει και θα ενισχύσει τις κυρώσεις της κατά του καθεστώτος του Λουκασένκο».

Σε νέα τηλεφωνική συνομιλία σήμερα με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τη δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε την ΕΕ να αποκαταστήσει τις επαφές με τη Λευκορωσία προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση.

Όμως η Τιχανόφσκαγια κάλεσε την ΕΕ να τηρήσει ακλόνητη στάση. «Είμαστε ευγνώμονες για τη στάση των ευρωπαϊκών χωρών να μην επικοινωνούν με ένα άτομο χωρίς νομιμότητα στη χώρα, με έναν εγκληματία που έχει διαπράξει τόσα βασανιστήρια στη Λευκορωσία», είπε.

Η επανεκλογή του Λουκασένκο πριν από περισσότερο από ένα χρόνο αμφισβητήθηκε με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις επί πολλών εβδομάδων οι οποίες κατεστάλησαν βίαια από τις αρχές. Η Τιχανόφσκαγια, την οποία η αντιπολίτευση και η Δύση θεωρούν νικήτρια των τελευταίων εκλογών στις οποίες αναμετρήθηκε με τον Λουκάσενκο, έχει εξοριστεί στη γειτονική Λιθουανία.

«Οι μετανάστες είναι οι όμηροι αυτού του καθεστώτος» που τους θεωρεί «τροφή για κανόνια», συνέχισε η ίδια, ζητώντας τη συνδρομή μη κυβερνητικών οργανώσεων προς βοήθεια «των πιο ευάλωτων ανθρώπων». Ωστόσο, θεώρησε ότι διπλωματικοί δίαυλοι δεν επαρκούν πλέον γιατί «αυτό το καθεστώς καταλαβαίνει μόνο την ισχύ της εξουσίας».

«Οι κυρώσεις είναι ίσως ο μόνος μοχλός που διαθέτει η ΕΕ για να αλλάξει τη συμπεριφορά του Λουκασένκο», είπε. Θα πρέπει, σύμφωνα με την ίδια, οι κυρώσεις πρώτα να στοχεύσουν «οργανισμούς και επιχειρήσεις που έχουν κρατικοποιηθεί» από τον πρόεδρο Λουκασένκο. Κάλεσε επίσης ευρωπαϊκές χώρες να συζητήσουν με τις χώρες προέλευσης αυτών των μεταναστών, ιδίως με το Ιράκ, ώστε να εμποδίσουν τους υπηκόους τους να φτάσουν στη Λευκορωσία.



Ειδήσεις σήμερα:

Το φαινόμενο Χρήστος Κυριαζής που γύρισε την πλάτη στο χρήμα και τη δημοσιότητα

Ο Jason Momoa «κομμάτια» σε πάρτι: Πάταγε τα παπούτσια του και έβγαζε σε όλους τη γλώσσα

Τα μηνύματα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό μετά την πρόκληση της Ολλανδής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης