ΗΠΑ: 7 ερωτήσεις και απαντήσεις ενόψει της εκκίνησης του εμβολιασμού των παιδιών 5-11 ετών κατά της Covid-19

ΗΠΑ: 7 ερωτήσεις και απαντήσεις ενόψει της εκκίνησης του εμβολιασμού των παιδιών 5-11 ετών κατά της Covid-19

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τον εμβολιασμό των παιδιών τους - Επίσημο «ναι» έδωσε ο FDA για το εμβόλιο της Pfizer

vaccine_new_2
Μια επιτροπή συμβούλων των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) θα ψηφίσει αργότερα σήμερα για το αν θα συστήσει τη χορήγηση ενός εμβολίου κατά της Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που εγκρίθηκε για αυτή την ηλικιακή ομάδα την περασμένη εβδομάδα από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η χορήγηση αυτού του εμβολίου των Pfizer/BioNTech εγκρίθηκε στις ΗΠΑ τον Μάιο σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Ακολουθούν ερωτήσεις και απαντήσεις στην περίπτωση των ΗΠΑ σε όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τους εμβολιασμούς των παιδιών τους.

Πότε θα είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ τα εμβόλια κατά της Covid-19 για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών;

Τα εμβόλια είναι πιθανό να είναι διαθέσιμα το νωρίτερο από αύριο Τετάρτη. Η διευθύντρια των CDC θα λάβει την τελική απόφαση για το αν το εμβόλιο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά αφού η συμβουλευτική επιτροπή των CDC δώσει το πράσινο φως αργά σήμερα το βράδυ (ώρα ΗΠΑ).

Πού θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια;

Ανάλογα με την Πολιτεία, τους παιδιάτρους, τα φαρμακεία και τα σχολεία. Ορισμένες Πολιτείες δημιουργούν κέντρα μαζικού εμβολιασμού και κινητές κλινικές εμβολιασμού για να αυξήσουν την πρόσβαση των παιδιών στα εμβόλια.

Είναι το ίδιο εμβόλιο με αυτό που χορηγείται σε ενηλίκους;

Ναι, αλλά σε μικρότερη δόση. Η Pfizer και η BioNTech ζήτησαν έγκριση για χορήγησης μιας δόσης 10 μικρογραμμαρίων του εμβολίου, το 1/3 της δοσολογίας που χορηγείται σε άτομα 12 ετών και άνω. Το εμβόλιο στα παιδιά εξακολουθεί να χορηγείται σε δύο δόσεις, με απόσταση περίπου τριών εβδομάδων μεταξύ αυτών.

Τι γίνεται αν το παιδί μου είναι ένα μικρό 5χρονο ή ένα μεγάλο 11χρονο; Πρέπει να λάβουν τη δοσολογία που χορηγείται;

Η δόση βασίζεται στην ηλικία και όχι στο βάρος, σύμφωνα με την Μπρίτανι Κμους, επιδημιολόγο και καθηγήτρια στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Συρακουσών. «Τα εμβόλια διαφέρουν από τα φάρμακα στη στρατηγική δοσολογίας και έχουν να κάνουν περισσότερο με την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος παρά με το βάρος ή τον μεταβολισμό», τονίζει.

Είναι ασφαλές;

Κλείσιμο
Τα δεδομένα ασφαλείας από περισσότερα από 3.000 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο στην κλινική δοκιμή της Pfizer όπου συμμετείχαν 4.500 παιδιά ήταν σε γενικές γραμμές συγκρίσιμα με αυτά σε παιδιά ηλικίας 16 έως 25 ετών. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά περιελάμβαναν πυρετό, πονοκεφάλους και ρίγη, οι οποίες γενικά αναφέρθηκαν λιγότερο συχνά και ήταν πιο ήπιες από ό,τι σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Και τα δύο εμβόλια Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν συνδεθεί με σπάνιες περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής που ονομάζεται μυοκαρδίτιδα, ειδικά σε νεαρούς άνδρες.

Ωστόσο, η Pfizer τονίζει ότι το ποσοστό εμφάνισης μυοκαρδίτιδας στην ηλικιακή ομάδα είναι πιθανό να είναι χαμηλότερο από ό,τι παρατηρείται σε εμβολιασμένα άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών, εν μέρει λόγω της χαμηλότερης δόσης.

Έχει αποτέλεσμα;

Η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι στην κλινική τους δοκιμή το εμβόλιο τους κατά της Covid-19 παρήγαγε ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Οι εταιρείες είπαν επίσης ότι το εμβόλιο έδειξε 90,7% αποτελεσματικότητα πρόληψης κατά της Covid-19 σε αυτή την ηλικακή ομάδα.

Αν τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά από την Covid, γιατί να τα εμβολιάσουμε;

Ο εμβολιασμός παιδιών είναι ένα εργαλείο δημόσιας υγείας για την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών, ακόμη και εκείνων που δεν έχουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας ή νοσηλείας σε παιδιά. Τα αμερικανάκια εμβολιάζονται ήδη για ασθένειες που έχουν παρόμοια ή χαμηλότερα επίπεδα σχετικής θνησιμότητας σε παιδιά, όπως ηπατίτιδα Α, ανεμοβλογιά, ερυθρά και ροταϊός. Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν την Covid-19 σε άλλες ομάδες υψηλότερου κινδύνου ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Βαρύ πένθος για την οικογένεια της μαραθωνοδρόμου – Είχαν χάσει και το άλλο τους παιδί πριν δύο χρόνια

Στα χέρια του Λευτέρη Αυγενάκη τα στοιχεία των καταγγελλόμενων προπονητών από αθλητές της ενόργανης

Ο Πετράκος πήγε στην Καινούργιου, είπε ότι η μάσκα είναι... άχρηστη και «αποκάλυψε» παγκόσμια... συνωμοσία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης