Ο Μακρόν δεν ενεργοποιεί ακόμη τις κυρώσεις σε βάρος της Βρετανίας

Ο Μακρόν δεν ενεργοποιεί ακόμη τις κυρώσεις σε βάρος της Βρετανίας

Πληροφορίες ήθελαν τη γαλλική κυβέρνηση να εφαρμόζει από την Τρίτη αντίποινα στο Λονδίνο εν μέσω κόντρας για τα αλιυετικά δικαιώματα

macron
Τεταμένο είναι το κλίμα ανάμεσα σε Λονδίνο και Παρίσι, με τον πόλεμο του «μπακαλιάρου» να δημιουργεί ρήγμα στις διμερείς σχέσεις. Σύμφωνα με τελευταία εξέλιξη, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αποφάσισε να παγώσει τα αντίποινα στη Βρετανία, δηλαδή τα μέτρα που προωθούσε δεν θα ενεργοποιηθούν τα μεσάνυχτα, τη στιγμή που οι συνομιλίες συνεχίζονται. 

Ο Γάλλος πρόεδρος γνωστοποίησε, συγκεκριμένα, ότι η κυβέρνησή του αναβάλλει την εφαρμογή των κυρώσεων στη Βρετανία μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε σχέση με τη διαμάχη των δύο χωρών για τις αλιευτικές άδειες στη μετά Brexit εποχή.

«Από σήμερα το απόγευμα, οι συζητήσεις ξεκίνησαν ξανά με βάση μια πρόταση που έκανα στον πρωθυπουργό (Μπόρις) Τζόνσον. Οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκόβη.

«Θα δούμε πού βρισκόμαστε αύριο στο τέλος της ημέρας, για να δούμε αν έχουν αλλάξει επί της ουσίας τα πράγματα», προσέθεσε.

Η Βρετανία έχει έτοιμα αποφασιστικά σχέδια έκτακτης ανάγκης αν η Γαλλία κάνει πράξη τις απειλές της σε μια κλιμακούμενη διαμάχη που έχει προκύψει με αφορμή τις αλιευτικές άδειες στη μετά Brexit εποχή, δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Το Παρίσι απειλεί με επιβολή κυρώσεων, ένα μέτρο που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο εμπόριο μέσω της Μάγχης.

Η Γαλλία διατείνεται ότι η Βρετανία έχει αρνηθεί να χορηγήσει στους αλιείς της τον σωστό αριθμό αδειών για να ψαρεύουν σε βρετανικά χωρικά ύδατα και έχει διαμηνύσει ότι μπορεί να επιβάλει στοχευμένα μέτρα, ανάμεσά τους και την αυστηροποίηση ορισμένων ελέγχων σε φορτηγά που κινούνται μεταξύ των δύο χωρών.

«Έχουμε έτοιμα αποφασιστικά σχέδια έκτακτης ανάγκης. Ανάλογα με το αν ή τι αποφασίσουν να κάνουν οι Γάλλοι, θα τα εφαρμόσουμε όπως και όποτε χρειαστεί», είπε ο εκπρόσωπος, αρνούμενος να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος τόνισε παράλληλα ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να απαντήσει με «αναλογικό» τρόπο, εάν η Γαλλία επιλέξει να πραγματοποιήσει τις απειλές.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: Η Ελλάδα προηγείται στην απολιγνιτοποίηση


Τι ισχύει για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει με Covid - Αύριο αποφάσεις για την 3η δόση στους κάτω των 50

«Τον διέλυσε... ήταν ακαριαίος θάνατος», λέει ο πατέρας του ντελιβερά που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης