Για δεύτερη φορά αναβάλλεται συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν

Για δεύτερη φορά αναβάλλεται συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν

«Με τον Μπάιντεν μάλλον δεν θα συναντηθούμε στη σύνοδο των G20 στη Ρώμη, αλλά θα συναντηθούμε πιθανότατα στη Γλασκώβη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος

baiden-erdo
Περίοδο ψυχρότητας διανύουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με την Ουάσινγκτον να στέλνει μηνύματα στην Άγκυρα για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την Τουρκία να επιδίδεται σε συνεχιζόμενη ρητορική προκλήσωεν. Ούτε στη Σύνοδο των G20 που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη θα καταφέρει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δει τον Τζο Μπάιντεν.

Μάλιστα, είναι η δεύτερη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος προαναγγέλλει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του και τελικά δε γίνεται

«Με τον Μπάιντεν μάλλον δε θα συναντηθούμε στη σύνοδο των G20 στη Ρώμη, αλλά θα συναντηθούμε πιθανότατα στη Γλασκώβη. Στη συνάντησή μας το σημαντικότερο θέμα είναι το ζήτημα της πληρωμής των 1,4 δισ. δολαρίων που έχουμε κάνει για τα F-35. Σχετικά με αυτή την πληρωμή, φυσικά, θα χρειαστεί να συζητήσουμε μαζί τους πως θα μας επιστραφεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ. 

Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα βάζει στο τραπέζι έναν συμψηφισμό των χρημάτων που έχουν δοθεί για τα F-35 με αγορά νέων F-16. 

Στο μεταξύ, οι κορυφαίοι σύμβουλοι των προέδρων των ΗΠΑ  και της Τουρκίας  είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, όπως το πώς θα επιλύσουν τις διαφωνίες τους, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, λίγες ημέρες αφότου η Άγκυρα απείλησε να απελάσει τον Αμερικανό πρεσβευτή και άλλους Δυτικούς διπλωμάτες.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Ερντογάν διέταξε να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» δέκα πρεσβευτές επειδή ζήτησαν να αποφυλακιστεί ο φιλάνθρωπος επιχειρηματίας και ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά. Απέσυρε την απειλή αυτήν τη Δευτέρα, λέγοντας ότι οι διπλωμάτες υποχώρησαν και στο μέλλον θα είναι πιο προσεκτικοί.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν μίλησε με τον σύμβουλο του Ερντογάν, τον Ιμπραχίμ Καλίν, για θέματα όπως είναι το Αφγανιστάν, το Μεσανατολικό, ο νότιος Καύκασος και η ανατολική Μεσόγειος, ενώ συζήτησαν και την αμυντική σχέση των δύο χωρών τους, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Συμφώνησαν επίσης ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος για την επίλυση των διαφορών και «τη διατήρηση εποικοδομητικών διμερών δεσμών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκδόθηκε στις ΗΠΑ το πρώτο διαβατήριο με ένδειξη Χ στην επιλογή φύλου

Μητσοτάκης: Εντός του 2022 καθιερώνουμε ειδικό πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου

Η δικαίωση της Ιωάννας - Φίλες της με μάσκες στο πλευρό της - «Ελπίζω οι κακοποιημένες γυναίκες να βρουν στο πρόσωπό μου την ελπίδα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης