Πραξικόπημα στο Σουδάν: Συγκαλείται εκτάκτως το ΣΑ του ΟΗΕ

Πραξικόπημα στο Σουδάν: Συγκαλείται εκτάκτως το ΣΑ του ΟΗΕ

Η συνεδρίαση οργανώνεται κατόπιν αιτήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας, των ΗΠΑ, της Εσθονίας και της Γαλλίας

sudan1
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών για να συζητηθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν, δήλωσαν χθες Δευτέρα διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συνεδρίαση οργανώνεται κατόπιν αιτήματος έξι δυτικών κρατών –Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Εσθονία και Γαλλία–, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω βιντεοδιάσκεψης από το Χαρτούμ με δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν, ο Γερμανός Φόλκερ Πέρτες, ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι αναμένει να κληθεί να εκθέσει τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο Σουδάν σήμερα στο ΣΑ.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα 15 κράτη μέλη θα δείξουν εκ νέου ενότητα, τονίζοντας πως οι ανακοινώσεις του Συμβουλίου τα τελευταία δυο χρόνια «λαμβάνονται υπόψη μάλλον σοβαρά» από τους παράγοντες στο Σουδάν.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, μέλη του ΣΑ σκοπεύουν να ζητήσουν να υιοθετηθεί κοινή ανακοίνωση. Το κείμενο δεν αναμένεται να φθάσει στη ρητή καταδίκη του πραξικοπήματος, στην οποία προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες· πιθανόν θα περιοριστεί να εκφράσει απλά την ανησυχία του Συμβουλίου.

Ο στόχος είναι να υιοθετηθεί από όλα τα μέλη, ωστόσο δεν είναι σίγουρο εάν θα το εγκρίνουν η Ρωσία και η Κίνα, διευκρίνισε διπλωμάτης.

Κλείσιμο
Η Μόσχα χθες διαφοροποιήθηκε από τη γενική διεθνή κατακραυγή, κρίνοντας πως το στρατιωτικό πραξικόπημα ήταν «το λογικό αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης πολιτικής» που συνοδεύτηκε από «ευρεία ξένη ανάμιξη», αψηφώντας την «απελπισία και την αξιοθρήνητη κατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού».

Ερωτηθείς σχετικά με τις διεθνείς αντιδράσεις, ο Φόλκερ Πέρτες κατέγραψε πως οι επικρίσεις είναι πιο σθεναρές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αλλά πιο μετρημένες από γειτονικές χώρες, που ανησυχούν για τη σταθερότητα της περιφέρειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Γάμος στα ερείπια του Αγίου Νικολάου παρά τη μετασεισμική ακολουθία στο Αρκαλοχώρι

Τζέιμς Μάικλ Τάιλερ: Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο... Γκάνθερ της σειράς «Τα Φιλαράκια»

Πέραμα - Κέντρο ΕΛ.ΑΣ. προς αστυνομικούς της ΔΙΑΣ: Σταματήστε την καταδίωξη - Έχω εντολή από ανώτατο αξιωματικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης