Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί σε ακρόαση το «βαθύ λαρύγγι» του Facebook, Φράνσις Χάουγκεν

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί σε ακρόαση το «βαθύ λαρύγγι» του Facebook, Φράνσις Χάουγκεν

Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών

075_nollyaraujo-dcfrance211005_np6iQ
Λίγα 24ωρα μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το blackout σε Facebook, Instagram και WhatsApp, τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών αποφάσισαν νωρίτερα τη Δευτέρα να καλέσουν στις 8 Νοεμβρίου σε δημόσια ακρόαση με θέμα «Οι μαρτυρίες των πληροφοριοδοτών για τον αρνητικό αντίκτυπο των προϊόντων των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας στους χρήστες» την πρώην υπάλληλο και καταγγέλλουσα του Facebook Φράνσις Χάουγκεν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στο ευρωκοινοβούλιο βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι εργασίες για τη ρύθμιση των πλατφορμών, καθώς η ασφάλεια στο διαδίκτυο συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της τρέχουσας νομοθετικής εργασίας στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών.

Σημειώνεται πως με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η  Ε.Ε επιχειρεί να καταπολεμήσει την ρητορική μίσους και την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, αντιμετωπίζοντας επιχειρηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να πουλήσουν περισσότερη διαφήμιση, ακόμη και αν αυτό έχει βλαβερές συνέπειες για την κοινωνία. Μάλιστα μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί στην επιτροπή συνολικά 2.297 τροπολογίες που αφορούν τις ψηφιακές υπηρεσίες και 1.199 για τις ψηφιακές αγορές.

Στο μεταξύ το σχέδιο που αφορά συμβιβαστικές τροπολογίες πρόκειται να  εξεταστεί στις 27-28 Οκτωβρίου και η ψηφοφορία στην επιτροπή έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου. Η εντολή για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο, θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί στην ολομέλεια του Δεκέμβριου.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ η πρόσκληση  για δημόσια ακρόαση με τη Φράνσις Χάουγκεν θα εμπλουτίσει σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής του ΕΚ, κα. Άννα Καβατσίνι, «τον δημοκρατικό λόγο και το τρέχον νομοθετικό έργο στις σχετικές επιτροπές», ενώ καθίσταται επείγουσα η ανάγκη να τεθούν δημοκρατικοί κανόνες για το διαδικτυακό κόσμο προς το συμφέρον των χρηστών, αφού οι αποκαλύψεις της παρέχουν λεπτομέρειες για την εγγενή σύγκρουση μεταξύ του επιχειρηματικού μοντέλου της πλατφόρμας και των συμφερόντων των χρηστών καταδεικνύοντας ότι απαιτούνται ισχυροί κανόνες για τη μέτρηση του περιεχομένου και τις εκτεταμένες υποχρεώσεις διαφάνειας στην Ευρώπη.


Πηγή: ΕΡΤ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης