Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες για τους βιασμούς ανηλίκων στην Καθολική Εκκλησία

Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες για τους βιασμούς ανηλίκων στην Καθολική Εκκλησία

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των θυμάτων - Το 80% των θυμάτων ήταν αγόρια ηλικίας 10 έως 13 ετών - Μοναχές βίαζαν κορίτσια με σταυρούς - 3.000 ιερείς και μοναχές κακοποίησαν σεξουαλικά πάνω από 330.000 παιδιά - Πάπας Φραγκίσκος: «Είναι η ώρα της ντροπής»

katholiki-ekklisia-arthro
Ανατριχιαστικές είναι οι μαρτυρίες Γάλλων ανδρών και γυναικών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ένα 24ωρο μετά την δημοσίευση έκθεσης για το μέγα σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης που πλήττει την Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας.

Τρεις χιλιάδες ιερείς, κληρικοί αλλά και προσωπικό που εργαζόταν για λογαριασμό της Καθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας βίασαν 330 χιλιάδες ανήλικα τα τελευταία 70 χρόνια, όπως προκύπτει από την επίμαχη έκθεση που αποτυπώνει τα σόδομα και γόμορρα μέσα στα ιερά και σε καθολικά οικοτροφεία.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες 

Γυναίκες και άντρες που βίωσαν στο πετσί τους την απάνθρωπη αυτή εμπειρία όταν ήταν ανήλικοι, ανοίγουν την καρδιά τους, και σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Beast, οι καταθέσεις τους είναι απίστευτες.

Όπως της «Μαρί», μιας Γαλλίδας που έπεσε θύμα βιασμού μιας μοναχής. Η «Μαρί» φοίτησε σε γαλλικό καθολικό οικοτροφείο όταν ήταν στην πέμπτη τάξη του Δημοτικού, το οποίο ήταν, όπως λέει στην κατάθεσή της, για «νεαρά κορίτσια καλών οικογενειών».


«Ήμουν 11 ετών και φαινόμουν 9. Με πήγαινε στο γραφείο της, έκλεινε την πόρτα και μετά τράβαγε τις κουρτίνες. Μετά από αυτό, με έβαζε στα γόνατα και μου έλεγε να διαβάσω το Ευαγγέλιο, ενώ με έσφιγγε με το ένα χέρι στο στήθος της και με το άλλο χέρι κατέβαζε το εσώρουχό μου»Θυμάται μια καλόγρια που ερχόταν κάθε μέρα στην τάξη της για να επιλέξει μια μαθήτρια που θα τη βοηθούσε με τη Λειτουργία. Αλλά η καλόγρια δεν έψαχνε κάποιον να τη βοηθήσει. Έψαχνε για θύμα.

«Ήμουν 11 ετών και φαινόμουν 9. Με πήγαινε στο γραφείο της, έκλεινε την πόρτα και μετά τράβαγε τις κουρτίνες. Μετά από αυτό, με έβαζε στα γόνατα και μου έλεγε να διαβάσω το Ευαγγέλιο, ενώ με έσφιγγε με το ένα χέρι στο στήθος της και με το άλλο χέρι κατέβαζε το εσώρουχό μου. Φορούσαμε πλισέ φούστες, όχι παντελόνια. Με τρόμαξε και παρέλυσα»...

Η «Μαρί» δεν μπορούσε να μιλήσει στους καθολικούς γονείς της για την κακοποίησή της μέχρι που ένας φίλος της την έπεισε να το κάνει.

Κλείσιμο
Το αποτέλεσμα, όπως η ίδια θυμάται σήμερα, ήταν καταστροφικό.

«Είσαι πράγματι ένα διεστραμμένο άτομο και ψεύτρα. Πώς τολμάς να λες τέτοια πράγματα;» της είπαν οι γονείς της. Μάλιστα, η οικογένειά της είχε πει στις καλόγριες ότι την έστειλε στο οικοτροφείο γιατί έπρεπε να την «εξημερώσουν».

«Ήμουν πραγματικά "δώρο" για αυτήν την καλόγρια (...) γιατί ήξερε πολύ καλά ότι δεν κινδύνευε με τίποτα», υποστηρίζει η «Μαρί».

000_9P63V8
O πρόεδρος της γαλλικής ειδικής επιτροπής που ερευνά το θέμα τον βιασμών Ζαν Μάρκ Σοβέ


Η συγκεκριμένη καλόγρια την βίαζε επί ένα χρόνο. Στην ηλικία των 35 ετών, η «Μαρί» είπε ξανά στη μητέρα της για την κακοποίηση.

«Η μητέρα μου μου είπε ότι ήταν αδύνατο μία καλόγρια στην οποία εμπιστεύτηκε την κόρη της να κακομεταχειριστεί ένα κορίτσι.

«Η γυναικεία παιδοκτονία υπάρχει και δυστυχώς τα ΜΜΕ δεν μιλούν ποτέ για αυτό», είπε η «Μαρί».

Σίγουρα, πάντως, η «Μαρί» δεν είναι η μόνη που βίωσε κάτι τόσο τρομοκρατικό. Δεκάδες άλλα θύματα ιερέων, μοναχών και καθολικών σχολικών υπαλλήλων στη Γαλλία αναφέρονται στην έκθεση 2.500 σελίδων που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα από ειδική επιτροπή με επικεφαλής τον Ζαν Μαρκ Σοβέ.

Ενώ το 80% των θυμάτων ήταν μικρά αγόρια, ηλικίας 10 έως 13 ετών, πολλά νεαρά κορίτσια κακοποιήθηκαν επίσης, και όχι μόνο από ιερείς. Μοναχές χρησιμοποίησαν τους σταυρούς για να βιάσουν μικρά κορίτσια ή να εξαναγκάσουν αγόρια να κάνουν σεξ μαζί τους.

Η ειδική επιτροπή που συστάθηκε για να ρίξει φως στην υπόθεση πέρασε σχεδόν τρία χρόνια για να εξετάσει τις καταγγελίες και σχετικές αναφορές στον Τύπο και να πάρει συνεντεύξεις από θύματα.


Από τα περίπου 3 χιλιάδες «σεξουαλικά αρπακτικά», τα δύο τρίτα είναι ιερείς, όπως λένε οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνοντας ότι η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία έδειξε «μια βαθιά, σκληρή αδιαφορία για τα θύματα».


Ο Oλιβιέ Σαβινιάκ είναι ένα ακόμη θύμα βιασμού. Ήθελε να πιστέψει ότι ο ιερέας στην ενορία του στη Γαλλία ήταν ένας ευσεβής άνθρωπος. Αλλά όταν ο ιερέας του ζήτησε να βγάλει τα ρούχα του και να ξαπλώσει στο κρεβάτι σε ένα δωμάτιο όταν ήταν 13 ετών, ήξερε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

katholikos_iereas


«Νόμιζα ότι αυτός ο ιερέας ήταν ένας καλός άνθρωπος που δεν θα με έβλαπτε», δήλωσε ο Σαβινιάκ, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς.

«Αλλά όταν βρέθηκα στο κρεβάτι μισόγυμνος και με άγγιζε, κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η σεξουαλική κακοποίηση, που συνεχίστηκε για χρόνια, τον έβλαψε για μία ζωή. «Είναι σαν μια κύστη που μεγαλώνει, είναι σαν γάγγραινα μέσα στο σώμα του θύματος και στην ψυχή του θύματος».

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Συνδιάσκεψης των Επισκόπων, Έρικ ντε Μουλίνς-Μποφόρ, είπε ότι η εκκλησία είναι «σοκαρισμένη» από την έκθεση.

Πάπας Φραγκίσκος: «Είναι η ώρα της ντροπής»

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε σήμερα την «ντροπή» του, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τη λέξη, μετά την δημοσίευση της έρευνας για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στους κόλπους της γαλλικής καθολικής εκκλησίας. «Θέλω να εκφράσω προς τα θύματα τη θλίψη μου, την οδύνη μου για τα τραύματα που υπέστησαν και επίσης την ντροπή μου, την ντροπή μας, την ντροπή μου για την υπερβολικά μακρόχρονη ανικανότητα της Εκκλησίας να θέσει τα θύματα στο κέντρο των ανησυχιών της».

«Προσεύχομαι, και προσευχόμαστε όλοι μαζί. Σε σένα Κύριε η δόξα, σε μας η ντροπή. Είναι η ώρα της ντροπής», είπε ο πάπας Φραγκίσκος και κάλεσε όλους τους θρησκευτικούς αξιωματούχους «να συνεχίσουν να επιστρατεύουν όλες τις προσπάθειές τους ώστε τέτοια δράματα να μην επαναληφθούν».

Ο πάπας κάλεσε τους γάλλους καθολικούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε η Εκκλησία να είναι ένας ασφαλής οίκος για όλους.Ειδήσεις σήμερα:

Εμπρησμός στο αυτοκίνητο της Ελένης Ζαρούλια τα ξημερώματα

Σοκαριστικό τροχαίο στον Πύργο - Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες

Γιατί ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Μπογδάνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης