Φράνσις Χόγκεν: Το Facebook βλάπτει τα παιδιά, πυροδοτεί τον διχασμό και αποδυναμώνει τη Δημοκρατία

Φράνσις Χόγκεν: Το Facebook βλάπτει τα παιδιά, πυροδοτεί τον διχασμό και αποδυναμώνει τη Δημοκρατία

Πυρά κατά του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το Facebook από την πρώην υπάλληλό του, που κατέθεσε ενώπιον της Γερουσίας- Αντέδρασε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Facebook

haugen_facebook
Στη Γερουσία των ΗΠΑ κατέθεσε για περισσότερες από τρεις ώρες η Φράνσις Χόγκεν, πρώην product manager της ομάδας παραπληροφόρησης του Facebook, η οποία έχει γίνει το πρόσωπο των ημερών τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από τα στοιχεία που παρουσίασε την Κυριακή στη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή 60 Minutes, όπου κατηγόρησε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης πως επιλέγει τα κέρδη από το κοινό καλό.

«Μπορούμε να έχουμε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μας προσφέρουν απόλαυση, μας συνδέουν, χωρίς να διαλύουμε τη δημοκρατία μας, να θέτουμε τα παιδιά μας σε κίνδυνο και να σπέρνουμε εθνοτική βία. Μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα. Είμαι εδώ σήμερα γιατί πιστεύω ότι τα προϊόντα του Facebook βλάπτουν τα παιδιά (κυρίως κάτω των 18 ετών), πυροδοτούν τον διχασμό και αποδυναμώνουν τη δημοκρατία μας» είπε αρχικά στην κατάθεση της η Χόγκεν.

Live: Facebook whistleblower Frances Haugen testifies before Senate


«Είδα το Facebook να αντιμετωπίζει επανειλημμένα εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ των δικών του κερδών και της ασφάλειάς μας. Και το Facebook έλυνε με συνέπεια τις συγκρούσεις αυτές υπέρ των κερδών» συνέχισε η πρώην υπαλληλος της εταιρείας. «Η ηγεσία της εταιρείας ξέρει πώς να κάνει το Facebook και το Instagram ασφαλέστερα, αλλά δεν θα προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές επειδή έχουν βάλει τα αστρονομικά κέρδη τους μπροστά από την ασφάλεια των ανθρώπων».

«Δεν αναφερόμαστε απλά σε ορισμένους χρήστες κοινωνικών μέσων που είναι θυμωμένοι ή ασταθείς, ή για τη ριζοσπαστικοποίηση της μιας πλευράς έναντι της άλλης. Το θέμα αφορά το Facebook που επιλέγει να αναπτυχθεί πάση θυσία, που επιλέγει να αγοράσει τα κέρδη του, πληρώνοντας με την ασφάλειά μας» συνέχισε η Χόγκαν, με αφορμή την ανοχή που δείχνει κατά περιπτώσεις το Facebook στη ρητορική μίσους.

«Σχεδόν κανείς εκτός του Facebook δεν γνωρίζει τι συμβαίνει μέσα στο Facebook. Η εταιρεία κρύβει σκόπιμα σημαντικές πληροφορίες από το κοινό, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Μια εταιρεία με τόσο τρομακτική επιρροή σε τόσους πολλούς ανθρώπους - στις βαθύτερες σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους - χρειάζεται πραγματική εποπτεία. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τίποτα λιγότερο από την πλήρη διαφάνεια. Όσο το Facebook λειτουργεί υπό σκιές και κρύβει τις έρευνές του από τον δημόσιο έλεγχο, τότε η διαφάνεια είναι ακατόρθωτη» συμπλήρωσε.

Σε άλλο σημείο, η Χόγκεν ανέφερε πως οι νομοθέτες δεν μπορούν να στραφούν κατά του Facebook, όταν δεν γνωρίζουν αρκετά για τις αιτίες που προκαλούν τα προβλήματα και δεν ξέρουν τους τρόπους για να τα λύσουν. 

Ακόμη, η Χόγκεν πρότεινε τη δημιουργία μιας ρυθμιστικής υπηρεσίας, η οποία θα λειτουργεί εντός πλαισίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα είναι στελεχωμένη με άτομα που έχουν εμπειρία σε αλγόριθμους και θα έχει καθήκον την «αστυνόμευση» του Facebook.

«Αυτή τη στιγμή οι μόνοι άνθρωποι στον κόσμο που έχουν εκπαιδευτεί να αναλύουν αυτά τα πειράματα για να καταλάβουν τι συμβαίνει στο Facebook είναι άνθρωποι που έχουν περάσει χρόνο εκεί», είπε.

Ολοκληρώνοντας τη κατάθεσή της, η Χόγκεν προέτρεψε κι άλλους συναδέλφους τους να βγουν και να μιλήσουν στις αρμόδιες αρχές «προκειμένου οι τεχνολογίες να είναι ανθρωποκεντρικές και να μην καθοδηγούνται ή εστιάζονται μόνο στους υπολογιστές».

Αντέδρασε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Facebook

Κλείσιμο
Η αντίδραση του Facebook στην κατάθεση της Χόγκεν ήρθε μέσω του υπεύθυνου επικοινωνίας, Άντι Στόουν. Με τη διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Χόγκεν ανέφερε στο Twitter πως «απλά να επισημάνω το γεγονός ότι η Φράνσις Χόγκεν δεν εργάστηκε στην ασφάλεια των παιδιών, στο Instagram ή σε έρευνες γι' αυτά τα θέματα και δεν έχει άμεση σχέση με το θέμα. Όπως η ίδια είπε "δεν δουλεύω πάνω σε αυτά"».




Ειδήσεις σήμερα:

Εισήγηση των ειδικών: Στο «κόκκινο» Καρδίτσα και Σέρρες - Παράταση μέτρων σε 11 περιοχές

Εισαγγελέας για Λιγνάδη: Έχτιζε σχέσεις εμπιστοσύνης και εξάρτησης με τα θύματά του - Το σκεπτικό για την παραπομπή

Με το νόμισμα της ζήλειας πλήρωσε η Μελάνια τον Τραμπ για τις απιστίες τουv
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης