Pandora Papers - Γερμανία: Η απαίτηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι διεθνές θέμα

Pandora Papers - Γερμανία: Η απαίτηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι διεθνές θέμα

Εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει πρόσβαση στα εμπιστευτικά έγγραφα που έχουν αξιολογηθεί από ένα διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων»

zaibert1
Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη πρόσβαση στα «Pandora Papers» αλλά εκτιμά ότι οι έρευνες για κρυφά κεφάλαια σε φορολογικούς παραδείσους δεν θα έχουν σημαντική σύνδεση με τη Γερμανία, τονίζουν επίσημες ανακοινώσεις. Διεθνές θέμα η απαίτηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η σχέση με τη Γερμανία δεν είναι τόσο σημαντική. Η τελική αξιολόγηση δεν είναι όμως ακόμη δυνατή. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει πρόσβαση στα εμπιστευτικά έγγραφα που έχουν αξιολογηθεί από ένα διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε στο Βερολίνο ότι «η απαίτηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι διεθνές θέμα το οποίο και μπορεί να προχωρήσει μόνο διεθνώς - και αυτό απαιτεί χρόνο», τόνισε.

Το υπουργείο Οικονομικών τόνισε επίσης ότι «οι αποκαλύψεις αποδεικνύουν πως οι φορολογικοί παράδεισοι πρέπει να αφυδατωθούν. Για παράδειγμα, η σχεδιαζόμενη παγκόσμια ελάχιστη φορολόγηση των εταιρειών θα μειώσει το κίνητρο για τη σύσταση εταιρειών-γραμματοκιβωτίων».

Οι φοροαπαλλαγές με τις οποίες πλούτισαν πάνω από 300 πολιτικοί, ανάμεσά τους 35 πρόεδροι και πρωθυπουργοί χωρών, δισεκατομμυριούχοι, διασημότητες και καλλιτέχνες επενδύοντας σε φορολογικούς παραδείσους μέσω παράκτιων εταιρειών, εκθέτουν τις εκάστοτε και νυν ηγεσίες.

Η Κομισιόν δεν θέλησε να προβεί σε σχόλιο, ενώ το Κρεμλίνο έσπευσε να διαψεύσει τυχόν ανάμειξή του.

Ανάμεσα στα ηχηρά ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα των Pandora Papers είναι ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Πακιστάν Ιμραν Χαν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και δεκάδες ακόμα ηγέτες κρατών, 300 κρατικοί λειτουργοί αλλά και επιχειρηματίες και stars της showbiz. Στην έρευνα εμφανίζεται και το όνομα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με τον ίδιο να αρνείται την εμπλοκή.

Εμφανίζονται επίσης τα ονόματα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος πραγματοποίησε αγορά ακινήτου στο Λονδίνο μέσω ξένης εταιρείας, και του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα - Ισχυρίζεται πως έδιωξε από «τουρκική υφαλοκρηπίδα» το National Geo

Προκλητικός Τατάρ: Τα Βαρώσια θα ανοίξουν σταδιακά για εγκατάσταση

Ποιοι «τρέμουν» τα Pandora Papers; Μόλις οκτώ χώρες ζητούν έρευνα - Η Κομισιόν... νίπτει τας χείρας της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης