Γαλλία: Πέθανε ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί

Γαλλία: Πέθανε ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί

Ο Γάλλος μεγιστάνας πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 78 ετών - Υπήρξε εμβληματικός πρόεδρος της Μαρσέιγ και μάλιστα είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για στημένα παιχνίδια - Είχε καταδικαστεί για εμπλοκή σε σκάνδαλα  μαζί με Σαρκοζί και Λαγκάρντ

TAPIE_2
Ο Γάλλος επιχειρηματίας και πρώην πολιτικός Μπερνάρ Ταπί απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, μετέδωσε το δίκτυο BFM TV επικαλούμενο πηγές της οικογένειάς του. Ο πρώην πρόεδρος της Μαρσέιγ τη δεκαετία του '90, έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

O Mπερνάρ Ροζέ Ταπί είχε ασχοληθεί με την υποκριτική και είχε εκλεγεί δύο φορές βουλευτής.


Με τον Ταπί στην προεδρία της, η Μαρσέιγ κατέκτησε το Champions League το 1993, το οποίο μέχρι σήμερα είναι και το μοναδικό που η γαλλική ομάδα έχει πανηγυρίσει.   «Η Ολιμπίκ Μαρσέιγ έμαθε με βαθια λύπη τον θάνατο του Μπερνάρ Ταπί. Θα αφήσει ένα μεγάλο κενό στην καρδιά των Μαρσεγέζων και θα μείνει για πάντα στην τίτλο της ομάδας», ανέφερε σε ανακοίνωσης της η Ολιμπίκ Μαρσέιγ. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ απέτισε νωρίτερα φόρο τιμής στον Ταπί, που διετέλεσε υπουργός στη δεκαετία του 1990, χαρακτηρίζοντάς τον «μαχητή».

Το 2015 καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης, με έναν χρόνο χωρίς αναστολή, με 3 έτη απαγόρευσης του εκλέγεσθαι και χρηματικό πρόστιμο ύψους 20.000 φράγκων (περίπου 3.000 ευρώ), για εμπλοκή του σε υπόθεση στημάνων αγώνων. Έπειτα από προσφυγή κατά της απόφασης, τιμωρήθηκε με ποινή διετούς φυλάκισης, οι 8 μήνες χωρίς αναστολή.

Δείτε το βίντεο με την άνοδο και την πτώση του Μπερνάρ Ταπί στη Μαρσέιγ
Κλείσιμο


Οι καταδίκες 

To 2017 o πρώην πρόεδρος της Μαρσέιγ καταδικάστηκε να πληρώσει 404 εκατ. ευρώ. Ο Γάλλος επιχειρηματίας και πρώην υπουργός Μπερνάρ Ταπί καταδικάσθηκε τελεσίδικα να επιστρέψει τα 404 εκατ. ευρώ που του είχαν δοθεί, στο πλαίσιο ενός σκανδάλου στο οποίο έχει εμπλακεί από τον πρώην Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί μέχρι και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Το εφετείο του Παρισιού είχε καταδικάσει τον 74χρονο Μπερνάρ Ταπί να επιστρέψει το σύνολο των ποσών. Στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης που κράτησε περισσότερο από 20 χρόνια, η Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργός Οικονομίας και σήμερα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κρίθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2016 ένοχη για «αμέλεια» από το Δικαστήριο της Δημοκρατίας. Ωστόσο δεν της επιβλήθηκε ποινή, γεγονός που προκάλεσε ζωηρές επικρίσεις.

Οι δικαστές διέταξαν, με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελίας του Παρισιού, στις 28 Ιουνίου του 2017, την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στον Μπερνάρ Ταπί. Ο 70χρονος, πρώην υπουργός επί προεδρίας του Φρανσουά Μιτεράν, πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας, κατηγορούνταν στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση διαιτησίας στην πολυετή διένεξη με το γαλλικό κράτος για την πώληση από την Credit Lyonnais των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία Adidas.

Ο Μπερνάρ Ταπί υποστήριζε επί σειρά ετών ότι η πώληση έπληξε τα συμφέροντά του διότι υποτιμήθηκε η πραγματική αξία της εταιρείας. Η απόφαση της διαιτησίας στην οποία παρέπεμψε την υπόθεση η Κριστίν Λαγκάρντ το 2007, ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, απέφερε στον Ταπί 403 εκατομμύρια ευρώ. Στα τέλη του 2017 έγινε γνωστο πως ο Μπερνάρ Ταπί πάσχει από καρκίνο στομάχου.

Ποιός ήταν

Ο Μπερνάρντ Ταπί γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 1943, σε ένα γαλλικό προάστιο των Παρισίων, στο 20ό διαμέρισμα. Πατέρας του ήταν ο Ζαν Μπατίστ Ταπί ένας εργάτης και η μητέρα του, Ρειμόντ Νοντό, μια νοσοκόμα. Παρόλο που δεν είχε αριστοκρατική καταγωγή, ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις και έγινε ένας αυτοδημιούργητος και διάσημος επιχειρηματίας που μεσουρανούσε στη δεκαετία του 1980.

Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στο τραγούδι. Κυκλοφόρησε ορισμένους δίσκους με το όνομα Bernard Tapie αλλά δε γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έτσι παράτησε το τραγούδι. Ξεκίνησε την καριέρα του στις επιχειρήσεις το 1967 ως απλός πωλητής τηλεοράσεων και πήγε πολύ καλά, με αποτέλεσμα να ανοίξει σύντομα το δικό του μαγαζί. Στη συνέχεια άρχισε να αγοράζει επιχειρήσεις που ήταν έτοιμες να κλείσουν και να τις αναδιοργάνωνει κι έτσι δημιούργησε την περιουσία του.

Στα τέλη δεκαετίας του 1980- αρχές του 1990 κατόρθωσε να αγοράσει την Αdidas, συνδυάζοντας το πάθος του για τις επιχειρήσεις με την αγάπη του για τον αθλητισμό. Μέχρι να την εξαγοράσει ο Ταπί, η εταιρεία βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού. Ο Ταπί εργάστηκε σκληρά για την ανανέωση της εταιρείας και ο αγώνας του είχε αποτέλεσμα αφού από το 1993 και έπειτα η εταιρεία κατέστη και πάλι κερδοφόρα.

Η υπόθεση Ταπί

Ο Μπερνάρντ Ταπί ενεπλάκη για δεύτερη φορά με την πολιτική το 1992, στην Κυβέρνηση του Φρανσουά Μιτεράν. Σύμφωνα με τον γαλλικό νόμο δεν μπορούσε να είναι και επιχειρηματίας και βουλευτής. Έπρεπε να πουλήσει το μερίδιό του στην Αdidas. Έτσι το παραχώρησε σε μια θυγατρική της τράπεζας Credit Lyonnais σε μια αξία που συμφωνήθηκε από τα δυο μέρη. Απο εκεί και πέρα ξεκινά το «σκάνδαλο Ταπί». Ο επιχειρηματίας στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι υποτιμήθηκε η αξία της εταιρείας. Ενώ το γαλλικό Κράτος τον κατηγόρησε για απάτη κατ΄εξακολούθηση.

Η «υπόθεση Adidas» ή «Υπόθεση Ταπί» απασχόλησε τα γαλλικά μέσα πάνω από 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μακράς διαδικασίας ο Ταπί κατηγορήθηκε και για χρηματισμό των δικαστικών λειτουργών.

Το 2013 το γαλλικό Κράτος κατέσχεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του Ταπί. Μία βίλα στο Σεν Τροπέ, αξίας τουλάχιστον 48 εκατ. ευρώ, ένα ιδιόκτητο ακίνητο στο Παρίσι που ξεπερνά τα 69 εκατ., δύο ασφαλιστήρια ζωής (20,7 εκατ. ευρώ) είναι ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν ενώ παράλληλα «πάγωσαν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί του και το μερίδιο του στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Hersant.

Ο Μπερνάρ Ταπί ήταν παντρεμένος με τη Ντομινίκ Ταπί εδώ και 40 χρόνια. Έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Λορέν που είναι 40 ετών και τη Σοφί 27 ετών. Ο Λορέν ασχολείται με τις επιχειρήσεις, ενώ η Λορέν με τον χώρο της showbiz. Συμμετείχε μάλιστα και σε ρεάλιτι όπως το The Voice ενώ κυκλοφόρησε και δίσκο.

Η βίαιη επίθεση

Στις αρχές του 2021 ο Μπερνάρ Ταπί είχε έρθει ξανά στην επικαιρότητα λόγω της βίαιης επίθεσης που είχε δεχθεί αυτός και η σύζυγός του. Οι δράστες τους έδεσαν με καλώδια, τους χτύπησαν και διέφυγαν με δύο ρολόγια και κοσμήματα μεγάλης αξίας. Σοκ είχαν προκαλέσει οι φωτογραφίες του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και της συζύγου του, που είχαν χτυπηθεί βάναυσα.

Γύρω στις 12.30 τη νύχτα, στο Κομπ Λα Βιλ, στην περιοχή του Παρισιού, το ζευγάρι αιφνιδιάστηκε, ενώ κοιμόταν, από τους κουκουλοφόρους και ντυμένους στα μαύρα ληστές, οι οποίοι τους έδεσαν με καλώδια και τους χτύπησαν, περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

tapi0
tapi1


Οι διαρρήκτες κατάφεραν να περάσουν απαρατήρητοι από τους φύλακες που βρίσκονται στην είσοδο του κτήματος και μπήκαν στο σπίτι γνωστό ως Moulin de Breuil μέσα από ένα παράθυρο στον πρώτο όροφο. Οι τοπικοί εισαγγελείς
ανέφεραν πως οι διαρρήκτες διέφυγαν με δύο ρολόγια, συμπεριλαμβανομένου ενός Rolex, καθώς και κοσμήματα.

Τον 78χρονο επιχειρηματία τον χτύπησαν με ένα γκλομπ στο κεφάλι, ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και σύζυγός του δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν, διευκρίνισε στο AFP η εισαγγελέας του Μελάν Μπεατρίς Αντζελεγί, η οποία πρόσθεσε ότι οι κακοποιοί τους άρπαξαν κοσμήματα.

Η σύζυγος του Ταπί, η οποία δέχθηκε χτυπήματα στο πρόσωπο, κατάφερε να απελευθερωθεί από τα δεσμά της και πήγε σε ένα γειτονικό σπίτι απ’ όπου ειδοποίησε την αστυνομία, σύμφωνα με την πηγή που έχει γνώση της έρευνας. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.



Ειδήσεις σήμερα

Συνεχίζεται το «σαφάρι» για φοιτητική κατοικία - Πώς διαμορφώνονται τώρα οι τιμές

Κεραμέως: Μειώθηκαν τα κρούσματα σε παιδιά τον Σεπτέμβριο με τα σχολεία ανοιχτά

«Πρεμιέρα» για τα πανεπιστήμια αύριο Δευτέρα - Πώς θα γίνει η επιστροφή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης