Ποιος θα κυβερνήσει τη Γερμανία; Συνασπισμός «Φωτεινού Σηματοδότη» ή «Τζαμάικα»;

Ποιος θα κυβερνήσει τη Γερμανία; Συνασπισμός «Φωτεινού Σηματοδότη» ή «Τζαμάικα»;

Ο ι Γερμανοί ψήφισαν σήμερα για νέα κυβέρνηση, όμως η έννοια «αυτοδύναμη κυβέρνηση» είναι σχεδόν άγνωστη στη μεταπολεμική Ιστορία της Γερμανίας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
gernanyel-0
Σχεδόν πάντοτε, τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και στα κρατίδια της χώρας, οι συνασπισμοί αποτελούν τον κανόνα. Τι πρόκειται να συμβεί όμως σε ομοσπονδιακό επίπεδο καθώς κανένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ήτοι η Χριστιανική Ενωση (CDU) και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας (CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), όχι απλώς δεν πρόκειται να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, αλλά ενδεχομένως να χρειαστούν τρία ή και τέσσερα ακόμα κόμματα για να υπάρξει η απαραίτητη ψήφος εμπιστοσύνης από το Bundestag στην επόμενη εκτελεστική εξουσία;

Καθώς τα αποτελέσματα γίνονται γνωστά, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά έρχονται ως πιθανότεροι συνδυασμοί εκείνοι του λεγόμενου «Φωτεινού Σηματοδότη», όπως κωδικοποιείται με βάση τα χρώματα των κομμάτων: Κόκκινο για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινο για τους... Πράσινους και κίτρινο για τους Ελεύθερους Δημοκράτες (Φιλελεύθεροι - FDP), καθώς και ο συνασπισμός «Τζαμάικα», με Μαύρο για τουςΧριστιανοδημοκράτες, Πράσινο και Κίτρινο.

Δείτε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς:


spd-grunen-fdp


«Φωτεινός Σηματοδότης»

Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι. Ητοι: Κόκκινο, Πράσινο, Πορτοκαλί. Ενας φωτεινός σηματοδότης που μπορεί να διαχειρίζεται την κυκλοφορία πεζών, ποδηλάτων και οχημάτων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα κάνει το ίδιο και στη γερμανική πολιτική σκηνή. Ωστόσο το 2021 είναι διαφορετικό. Οι Φιλελεύθεροι του FDP έχουν δηλώσει ότι είναι διατεθειμένοι να συμμαχήσουν ακόμα και με τον «διάβολο», αρκεί να επιστρέψουν στην εξουσία.


cdu-fdp-grunen


«Τζαμάικα» (Μαύρο - Κίτρινο - Πράσινο)

Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Φιλελεύθεροι (FDP) και Πράσινοι. Τα χρώματα της σημαίας της Τζαμάικας. Ο συγκεκριμένος συνασπισμός δεν έχει κυβερνήσει ποτέ σε ομοσπονδιακό επίπεδο παρά μόνο σε κρατίδια της Γερμανίας όπως στο Ζάαρλαντ. Στις δραματικές διαβουλεύσεις που ακολούθησαν τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 έμοιαζε αυτός ο συνασπισμός να γίνεται για πρώτη φορά πραγματικότητα. Ωστόσο οι Φιλελεύθεροι του FDP αποφάσισαν στο παρά πέντε να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις. Ο εν λόγω συνδυασμός φαίνεται να συγκεντρώνει προς το παρόν τις απαραίτητες ψήφους για να σχηματίσει μια κυβέρνηση στη μετά Μέρκελ εποχή.



Κλείσιμο
cdu-spd


«Μεγάλος Συνασπισμός» ή «Μαύρο - Κόκκινο»

Πρόκειται για τον κυβερνητικό συνασπισμό ανάμεσα στη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Ο μεγάλος συνασπισμός συνήθως σημαίνει την τυπική συμμαχία των δύο μεγαλύτερων κεντρώων κομμάτων της Γερμανίας - τα δύο κόμματα που οι περισσότεροι Γερμανοί θεωρούν τις πλέον ασφαλείς επιλογές για μια ισχυρή ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σε αυτή ακριβώς τη συμμαχία, κεντροδεξιών και κεντροαριστερών, οφείλει τρεις από τις τέσσερις θητείες της στην Καγκελαρία η Ανγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ο μεγάλος συνασπισμός σε ομοσπονδιακό επίπεδο είναι μάλλον αδύνατος, καθώς
τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν το 50%.


cdu-fdp


Μαύρος - Κίτρινος Συνασπισμός

Η Χριστιανική Ενωση και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP). Ο σχεδόν φυσικός δεξιός και κεντροδεξιός συνασπισμός της Γερμανίας, ο οποίος κυβέρνησε στο μεγαλύτερο μέρος της μεταπολεμικής γερμανικής πολιτικής Ιστορίας. Ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ενωσης, ο Αρμιν Λάσετ, ο πολιτικός που ουσιαστικά επέβαλε η Μέρκελ στη βάση του κόμματος, ηγείται μιας κυβέρνησης συνασπισμού με το FDP στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία από το 2017. Ωστόσο, σε ομοσπονδιακό επίπεδο τα δύο αυτά κόμματα δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν ούτε στο ελάχιστο τις ψήφους για να λάβουν το πράσινο φως από το Bundestag.


spd-grunen


Κόκκινος - Πράσινος Συνασπισμός

Με άλλα λόγια: Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι. Η Κεντροαριστερά της Γερμανίας είδε τα καλύτερά της χρόνια με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ από το 1998 έως το 2005 και τον υπουργό Εξωτερικών των Πρασίνων Γιόσκα Φίσερ. Η κλιματική αλλαγή, ένα από τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τους Γερμανούς ψηφοφόρους σε αυτές τις ομοσπονδιακές εκλογές, σε συνδυασμό με την αποχώρηση της Μέρκελ μετά από 16 χρόνια από την ηγεσία της χώρας, έχουν δώσει τεράστια δύναμη στα δύο αυτά κόμματα. Οχι όμως τόση ώστε, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, να σχηματίσουν τον Κόκκινο - Πράσινο Συνασπισμό.



cdu-spd-fdu


Μαύρο - Κόκκινο - Κίτρινο

Τα χρώματα της γερμανικής σημαίας. Οπου μαύρο, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU και CSU). Οπου κόκκινοι, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Και στο τέλος, οι Φιλελεύθεροι του FDP. Τα τρία αυτά κόμματα συγκεντρώνουν άνετα την απαραίτητη πλειοψηφία για να πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης από τη γερμανική Κάτω Βουλή. Ο Συνασπισμός της Γερμανίας ονομάζεται έτσι διότι έχει τα χρώματα της γερμανικής σημαίας σε αυτή ακριβώς τη σειρά. Σε περίπτωση που το SPD ξεπεράσει τους Χριστιανοδημοκράτες στις εκλογές, τότε ναι μεν εξακολουθούν να υφίστανται τα τρία χρώματα της γερμανικής σημαίας, αλλά το κόκκινο θα προηγείται.


spd-linke-grunen


Κόκκινο - Kόκκινο - Πράσινο

Σοσιαλδημοκράτες, Αριστερά και Πράσινοι. Ο εφιάλτης που προωθούν οι Χριστιανοδημοκράτες όταν οι δημοσκοπήσεις δεν τους ευνοούν. Αυτός ο συνδυασμός θα μπορούσε μόνο υποθετικά να κυβερνήσει τη Γερμανία. Καθώς η Αριστερά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει το 5% που απαιτείται για να μπει στη γερμανική Κάτω Βουλή, ενώ οι Πράσινοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να θυμίσουν στο εκλογικό κοινό της Γερμανίας, το οποίο, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αντιπαθεί την Αριστερά, ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό το κόμμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης