Εκλογές στη Γερμανία: Αναζητούν κάποιον σαν τη Μέρκελ

Εκλογές στη Γερμανία: Αναζητούν κάποιον σαν τη Μέρκελ

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου διεξάγονται οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία και οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις προβλέπουν ένα αναπάντεχο comeback των Σοσιαλδημοκρατών του SPD στην πρώτη θέση, μετά από πολλά-πολλά χρόνια

ipopsifioi
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Κλείνει η κουρτίνα της επί 16 έτη παραμονής στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, με απόλυτη πρωταγωνίστρια την Ανγκελα Μέρκελ. Η δύση της κραταιάς καγκελαρίου σηματοδοτεί την αυγή μιας νέας περιόδου για τη Γερμανία, την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο. Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου διεξάγονται οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία και οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις προβλέπουν ένα αναπάντεχο comeback των Σοσιαλδημοκρατών του SPD στην πρώτη θέση, μετά από πολλά-πολλά χρόνια.

Αν αυτή η πρόγνωση επιβεβαιωθεί στις κάλπες, αναμένεται ο σχηματισμός κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών-Πράσινων με καγκελάριο τον Ολαφ Σολτς. Ενδέχεται να προκύψει και τρικομματική κυβέρνηση, εάν οι δύο δεν έχουν την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε αυτή την περίπτωση, αναμένονται διεργασίες ώστε να συμφωνηθεί ποιος θα είναι ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος.Υπάρχει διάχυτη ρευστότητα, καθώς ποτέ ξανά οι Γερμανοί δεν έχουν αλλάξει γνώμη τόσες φορές και τόσο ξαφνικά, φέρνοντας τα πάνω κάτω και μετατρέποντας τις δημοσκοπήσεις σε τρενάκι του λούνα παρκ. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι πέρυσι προπορεύονταν οι Χριστιανοδημοκράτες. Την άνοιξη σήκωσαν κεφάλι οι Πράσινοι, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τότε προεξοφλούσαν την κατάκτηση της καγκελαρίας από την 40χρονη ηγέτιδά τους Αναλένα Μπέρμποκ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο διάδοχος και πουλέν της Μέρκελ κατακρημνίστηκε, με αποτέλεσμα ο «άοσμος» Σολτς να πάρει κεφάλι και να φλερτάρει με την καγκελαρία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο μελλοντικός προσανατολισμός της πλουσιότερης και μεγαλύτερης σε επιρροή χώρας της Ευρώπης εξαρτάται και από τη σύνθεση της ηγετικής ομάδας που θα τον χαράξει. Μένει να δούμε κατά πόσο οι πρωταγωνιστές της επόμενης ημέρας θα προβούν σε πολιτική «μητροκτονία», ώστε να βρουν τον δικό τους βηματισμό και να οδηγήσουν τη χώρα στη μετά Μέρκελ εποχή.

Αν κάποιος ήταν ξεγραμμένος στην αρχή αυτής της προεκλογικής κούρσας, αυτός δεν ήταν άλλος από τον σοσιαλδημοκράτη Σολτς. Οι κορυφαίοι πολιτικοί αναλυτές ξύνουν το κεφάλι τους, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την αναπάντεχη εκτόξευσή του στις δημοσκοπήσεις.

Ο χριστιανοδημοκράτης Αρμιν Λάσετ δεν τραβάει. Δεν χωράει αμφιβολία ότι τα γέλια του εν μέσω των πλημμυρών που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες πολίτες τον χαντάκωσαν. Επιπλέον, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα έχει επιβαρυνθεί με την κυβερνητική φθορά τόσων χρόνων, αλλά και με τα κατά καιρούς σκάνδαλα, όπως αυτό για την προμήθεια μασκών και το σκάνδαλο Wirecard. Ας μην παραβλέψει κανείς και το γεγονός ότι οι χριστιανοδημοκράτες έχουν από το 2018 εισέλθει σε φάση εσωστρέφειας για το ποιος θα είναι ο διάδοχος της Μέρκελ, ηγέτης του κόμματος και υποψήφιος καγκελάριος.
Η Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ εξελέγη το 2018 και παραιτήθηκε λίγο αργότερα εξαιτίας μιας κρίσης. Εντέλει, τη θέση της πήρε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ.


Ειδήσεις σήμερα:

Σε αμηχανία ο Ερντογάν: Fake ραντεβού μπροστά στην ευρωπαϊκή απομόνωση

Καιρός: Στους 37 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα - Δείτε πού θα βρέξει

Γερμανία: Η στρατιωτική αντικατασκοπεία διενεργεί έρευνα για υποθέσεις εξτρεμισμού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης