Σημείο Μηδέν: Πρώτος Εσπερινός σήμερα στον ναό του Αγίου Νικολάου

Σημείο Μηδέν: Πρώτος Εσπερινός σήμερα στον ναό του Αγίου Νικολάου

Θα τελεστεί η ακολουθία του Εσπερινού και επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της τραγωδίας

agios_nikolaos
Ύστερα από 20 χρόνια θα τελεστεί για πρώτη φορά σήμερα στις 7:30 μ.μ., παραμονή της μαύρης επετείου του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους στην Νέα Υόρκη θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Εσπερινός και επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της τραγωδίας.

Στην τελετή της επιμνημόσυνης δέησης θα παραστεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος επέστρεψε σήμερα στην Αμερική από την Χίο.
MIDDS

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου, που οδεύει προς αποπεράτωση, θα φωταγωγηθεί σήμερα και αύριο φωτίζοντας την ευρύτερη περιοχή, για πρώτη φορά ύστερα από 20 χρόνια και μετά από επίλυση πολλών οικονομικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση.

Όπως διαβεβαίωσε Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για τον Ναό, με την ενθρόνισή του στην Αμερική, τον Ιούνιο του 2019 «δεν θα είναι πλέον μόνο μία ελληνορθόδοξη εκκλησία, αλλά θα γίνει Ιερό Εθνικό Προσκύνημα για όλους τους Ορθοδόξους, για τον Ελληνισμό και προσκύνημα για όλο τον Αμερικανικό λαό».

Κλείσιμο
Την ανοικοδόμηση του ναού έχει αναλάβει ένας μη κερδοσκοπικός φορέας, με την επωνυμία «οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου».

Τον Ναό σχεδίασε ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα και η αγιογράφηση γίνεται από τον αγιογράφο ιερομόναχο Λουκά της Μονής Ξενοφώντος, ο οποίος φιλοτεχνεί αγιογραφίες στους τοίχους του Ιερού Ναού με παραστάσεις από τον βίο του και τα θαύματα του Αγίου Νικολάου, για να δώσουν στους ανθρώπους την ελπίδα.

Ο μοναχός αποκαλύπτει στο protothema.gr τις εικόνες που έχει στο μυαλό τους: «Ο Παντοκράτωρ Κύριος στην κορυφή του ακτινωτού τρούλου επιβλέπει την κτίση όλη. Οι Προφήτες ολόγυρά του μαρτυρούν την αδιάψευστη ενανθρώπησή του. Η δε Μητέρα του Κυρίου και όλου του ανθρωπίνου γένους μεσίτρια μεταξύ ουρανού και γης στην κόγχη του Ιερού σκεπάζει με το Μαφόριό της όλη την πόλη και τον κόσμο άπαντα. Χαμηλότερα της Παναγίας η Θεία μετάληψις των Αποστόλων που προσέρχονται στον Κύριο για να λάβουν το Σώμα και το Αίμα του, τα ζωοποιά και σωτήρια εχέγγυα της Βασιλείας των Ουρανών. Παρακάτω οι μεγάλοι Ιεράρχες συμμετέχουν στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας όπου συμπαρίσταται όλη η Εκκλησία η στρατευομένη και η θριαμβεύουσα».

Μήνυμα καλής γειτονίας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ελευθερίας έστειλε από τη Χίο ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος

Μήνυμα καλής γειτονίας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ελευθερίας έστειλε από τη Χίο, την οποία επισκέφτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του και αναχώρησε χθες για την Αμερική.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ακριτικό νησί και επισκεπτόμενος το οστεοφυλάκιο του Αγίου Μηνά όπου φυλάσσονται λείψανα των θυμάτων της σφαγής της Χίου το 1822 ο κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε: «Να φανούμε αντάξιοι της θυσίας των πατέρων και των αδελφών μας, οι δε γείτονες να μην επαναλάβουν ποτέ τις θηριωδίες του παρελθόντος αλλά να μάθουμε όλοι μαζί να ζούμε με ειρήνη, με αγάπη και συναδέλφωση. Η θυσία αυτών των ανθρώπων να μην πάει χαμένη ούτε για εμάς που απολαμβάνουμε την ελευθερία μας, χάρη στη θυσία τους, αλλά και η άλλη πλευρά την οποία την έβλεπα καθώς ερχόμασταν εδώ στο μοναστήρι, να καταλάβει ότι αυτές οι εποχές έχουν παρέλθει και πρέπει πλέον να μάθουμε να είμαστε πολιτισμένοι, να είμαστε καλοί γείτονες και καλή γειτονία σημαίνει αμοιβαίος σεβασμός και ελευθερία».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επισκέφθηκε επίσης, την «Κιβωτό του Αιγαίου», στη Χίο, όπου συναντήθηκε με τα παιδιά της «Κιβωτού» και τον ιδρυτή της οργάνωσης πατέρα Αντώνιο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μίλησε για την εμπειρία που έζησε ως πρόσφυγας, μόλις 10 χρονών, φεύγοντας με τους γονείς και τα αδέλφια του από την Κωνσταντινούπολη για την Ελλάδα. Ζήτησε από τα παιδιά να είναι περήφανα γιατί δεν είναι οι φταίχτες της κατάστασής τους, αφού πληρώνουν τις αμαρτίες των μεγάλων.

«Δεν σας λυπόμαστε, σας ντρεπόμαστε», είπε χαρακτηριστικά στα παιδιά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ενώ σημείωσε πως τα πληγωμένα παιδιά είναι αυτοί που γίνονται μεγάλοι και πραγματικοί ηγέτες. «Βλέπω μια αετοφωλιά, από την οποία θα βγείτε σαν αετόπουλα να κατακτήσετε τον κόσμο».

Στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου σε εκδήλωση στο «Σπίτι της Μαρίας» – «Κοινωφελές Ίδρυμα Μαρία Τσάκος» στα Καρδάμυλα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανακοίνωσε ότι θα διατεθεί στους πυρόπληκτους του περασμένου Αυγούστου από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο συγκεντρώθηκε από προσφορές ομογενών της Αμερικής.

Ειδήσεις σήμερα

«Νόμπελ» τρελού επιστήμονα 2021: Οργασμοί που... ξεβουλώνουν τη μύτη, ανάποδοι ρινόκεροι και κατσαρίδες σε υποβρύχια

Ανησυχία για την εξασθενημένη εικόνα του Φιλ Κόλινς: «Δυσκολεύομαι ακόμα και να κρατήσω στο χέρι την μπαγκέτα των ντραμς»

ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021: Επέστρεψε μετά από 8 χρόνια - Το σημερινό πρόγραμμα και τα καλύτερα στιγμιότυπα της χθεσινής Υπερειδικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης