Μαυροβούνιο: Διαδηλώσεις και ένταση κατά της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη - Βίντεο, φωτογραφίες

Μαυροβούνιο: Διαδηλώσεις και ένταση κατά της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη - Βίντεο, φωτογραφίες

Οι διαμαρτυρίες αντικατοπτρίζουν τις εντάσεις στη χώρα, η οποία παραμένει «βαθιά» διχασμένη ως προς τους δεσμούς της με τη Σερβία - Η τελετή πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, όπου ο Πατριάρχης Πορφύριος συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Ιωαννίκιο

medenegro
Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στο Μαυροβούνιο, όταν εκατοντάδες πολίτες έστησαν οδοφράγματα και απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στην πόλη Τσέτινιε και το μοναστήρι, για να εμποδίσουν τη σημερινή τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννικίου.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, όμως δεν κατάφερε να τους διαλύσει με αποτέλεσμα τα οδοφράγματα να παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου.




Η ενθρόνιση προκαλεί αντιδράσεις, επειδή το Μαυροβούνιο διαχωρίστηκε από τη Σερβία, όμως η εκκλησία του δεν αυτονομήθηκε και υπάγεται στη σερβική.

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije stigli na Cetinje


Οι αντίπαλοι της ενθρόνισης του Μητροπολίτη Ιωαννίκιου στην κορυφαία ιερατική θέση, γνωστή ως Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Αρχιεπισκόπου Τσέτινιε, προσπέρασαν τα αστυνομικά οδοφράγματα νωρίτερα σήμερα, παίρνοντας τον έλεγχο των δρόμων που οδηγούσαν στην πόλη.

Η τελετή ωστόσο, πραγματοποιήθηκε σήμερα αμέσως μετά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, όπου ο Πατριάρχης Πορφύριος συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Ιωαννίκιο.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας χαρακτήρισε το σημερινό γεγονός μεγάλη τιμή. Σχολιάζοντας τα επεισόδια μίλησε για «ειρήνη που πρέπει να επικρατήσει».

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίκιος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Πορφύριο για την αγάπη του προς τον λαό του Μαυροβουνίου, και τον ευχαρίστησε για την ευλογημένη έλευσή του.

«Θα χρειαστεί πολύ καιρός για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και οι διχασμοί», συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου.


Κλείσιμο
montenegro-servia-protests-joaikije
Στην Ιερά Μονή της Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Τσέτινιε πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021 η Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννικίου


Ο Σέρβος Πατριάρχης έγινε δεκτός με τιμές στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα, ενώ́ η τελετή  πραγματοποιήθηκε σήμερα όπως είχε προγραμματιστεί.
mitropolites-maurovounio
Στην Ιερά Μονή της Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Τσέτινιε πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021 η Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννικίου - Φωτογραφία: romfea.gr



Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Πατριάρχης Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας  και ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου   έφτασαν στο Τσέτινιε με ελικόπτερο για να παραστούν στην τελετή.


Montenegro-papades
Ο πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Porfirije (στα δεξιά) θα παραστεί στην τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη Joanikije (στα αριστερά)


Δείτε βίντεο από τα  σημερινά επεισόδια


Xιλιάδες διαδηλωτές χρησιμοποίησαν ελαστικά, πέτρες και οχήματα για να αποκλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στην πόλη Τσέτινιε του Μαυροβουνίου, για να εμποδίσουν την τελετή ενθρόνισης του νέου επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.




Οι διαμαρτυρίες αντικατοπτρίζουν τις εντάσεις στη χώρα, η οποία παραμένει «βαθιά» διχασμένη ως προς τους δεσμούς της με τη Σερβία, με άλλους να υποστηρίζουν στενότερους δεσμούς με το Βελιγράδι και άλλους να αντιτίθενται σε κάθε φιλοσερβική συμμαχία.





Το Μαυροβούνιο διαχωρίστηκε από τη Σερβία το 2006, αλλά η εκκλησία του δεν απέκτησε αυτονομία και παρέμεινε υπό τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθιστώντας το σύμβολο σερβικής επιρροής.


Οι αντίπαλοι της ενθρόνισης του Μητροπολίτη Ιωαννίκιου στην κορυφαία ιερατική θέση, γνωστή ως Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Αρχιεπίσκοπος Τσέτινιε, προσπέρασαν τα αστυνομικά οδοφράγματα, παίρνοντας τον έλεγχο των δρόμων που οδηγούσαν στην πόλη.

Κάποια στιγμή η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, αλλά αυτό δεν κατάφερε να διαλύσει τους διαδηλωτές που δήλωσαν ότι θα κρατήσουν τα οδοφράγματα όλη τη νύχτα.

Οι διαδηλωτές έριξαν επίσης έναν φράχτη που είχε βάλει η αστυνομία γύρω από το μοναστήρι, όπου υποτίθεται ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα  η τελετή ενθρόνισης.

Δείτε βίντεο: Η τελετή πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, όπου ο Πατριάρχης Πορφύριος συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Ιωαννίκιο



"DOSTOJAN": Ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Ερχονται έντονα καιρικά φαινόμενα από τα δυτικά - Κίνδυνος για πλημμύρες στις καμένες περιοχές

Πλεύρης: Έρχεται ειδικός νόμος για «μαϊμού» εμβολιασμούς – Δεκάδες οι ψευδείς βεβαιώσεις στην Καρδίτσα

Κορωνοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία – Όλα όσα θα ισχύουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης