Στο έλεος της «θεομηνίας» Γερμανία και Βέλγιο - Δεκάδες οι νεκροί, ώρες αγωνίας για τους αγνοούμενους

Στο έλεος της «θεομηνίας» Γερμανία και Βέλγιο - Δεκάδες οι νεκροί, ώρες αγωνίας για τους αγνοούμενους

Στο χάος έχουν βυθιστεί πολλές περιοχές της Γερμανίας που γνωρίζουν τις πιο σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων 100 ετών - Στους 59 οι νεκροί στη Γερμανία, χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα - Το μήνυμα της Μέρκελ -  Έξι νεκροί στο Βέλγιο - Σε συναγερμό οι γαλλικές αρχές - Σοβαρές πλημμύρες και στη νότια Ολλανδία

germania-kakokairia2
Τιτάνια μάχη δίνουν με τον χρόνο οι διασώστες ώστε να ανασύρουν κόσμο που εγκλωβίστηκε στα χαλάσματα τα οποία προκλήθηκαν από τις φονικές πλημμύρες, σε πολλά μέρη της Ευρώπης.

Οι καταρρακτώδεις βροχές στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 67 ανθρώπους, ενώ πολλοί άλλοι αγνοούνται ακόμη, στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία όπου η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «τραγωδία», την ώρα που πολλοί πολιτικοί ηγέτες αποδίδουν το φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή.

Στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, οι ζημιές είναι πολλές. Όμως η κατάσταση είναι δραματική στη δυτική Γερμανία, όπου οι αρχές έκαναν απόψε λόγο για τουλάχιστον 58 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Στους 59 φτάνουν οι επιβεβαιώμενοι θάνατοι στη Γερμανία, με τις σφοδρές βροχοπτώσεις να έχουν προκαλέσει υπερχείλιση ποταμών, ξεριζώντας, την ίδια στιγμή, σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες.

Χάος στη Γερμανία από τις πλημμύρες


Καταστροφή στη Δυτική Γερμανία
Κλείσιμο



Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει, ακόμη, δραματικά υψηλός.

Εικόνα από Λιέγη


Ορισμένες περιοχές, μάλιστα, βιώνουν τις πιο κατακλυσμιαίες βροχές των τελευταίων 100 ετών, σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το εφιαλτικό σκηνικό αποτυπώνεται και στο Βέλγιο, όπου έξι άνθρωποι έχουν πεθάνει από τις φονικές πλημμύρες, ενώ ανεπηρέαστες δεν έχουν μείνει και γειτονικές χώρες.

Μήνυμα συναγερμού εξέπεμψε η Γαλλία για τέσσερα διαμερίσματα, τα οποία έπλητταν, επί ένα δίμηνο, ισχυρές βροχοπτώσεις.

Για αυτά τα μέρη εκφράζεται ανησυχία σε περίπτωση ανόδου της στάθμης των υδάτων.

Χιλιάδες άνθρωποι στη νότια Ολλανδία καλούνται από τις αρχές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όσο το δυνατόν συντομότερα για να γλιτώσουν από τις πλημμύρες, καθώς οι ποταμοί της περιοχής βρίσκονται στα πρόθυρα της υπερχείλισης. Πολλές πόλεις και χωριά κατά μήκος του ποταμού Μεύση, στην επαρχία Λίμπουργκ, προέτρεψαν του κατοίκους τους να αναζητήσουν καταφύγιο αλλού, τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής. Και αυτό γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πλημμυρήσουν τα σπίτια τους εντός των επόμενων ωρών.

Η στάθμη των υδάτων στον Μεύση και τον Ρουρ έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ σήμερα, ξεπερνώντας εκείνη που οδήγησε στις μεγάλες πλημμύρες του 1993 και του 1995.


Η κατάσταση στη Γερμανία

«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη χώρα μας», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας, Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, κατά την επίσκεψή στην πόλη Αλτένα που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Ο υποψήφιος για την Καγκελαρία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) τόνισε επίσης ότι η κατάσταση στη δυτική Γερμανία είναι δραματική. Χθες το βράδυ, όπως είπε ο Λάσερ, ένας 46χρονος πυροσβέστης έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί. Ο πυροσβέστης ήταν οικογενειάρχης και υπέστη πέθανε από καρδιακή προσβολή, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια των καταιγίδων στο βόρειο τμήμα της Ρηνανίας-Παλατινάτου, έχουν πέσει έως και 148 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο. Εν μέσω καλοκαιριού, αυτό είναι «ένα νέο φαινόμενο»« δήλωσε η υπουργός Άννα Σπίγκελ από το κόμμα των Πρασίνων.



Τουλάχιστον 200.000 άτομα στη δυτική Γερμανία χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Σύμφωνα με τον διαχειριστή δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Westnetz, τουλάχιστον 200.000 άτομα έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι σε Ρηνανία-Βεστφαλία και Ρηνανία-Παλατινάτο.




germania-kakokairia__5_
germania-kakokairia__2_
germania-kakokairia__3_
germania-kakokairia__4_

Επιστρατεύτηκε ο γερμανικός στρατός

Πάνω από 230 στρατιώτες έχουν μεταβεί στις πληγείσες περιοχές, όπως αναφέρει η Bild.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σφοδρές πλημμύρες αναμένονται εντός της ημέρας στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Οι έντονες βροχοπτώσεις στη δυτική Γερμανία θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, όπως προβλέπουν οι ειδικοί.

Σοκαρισμένη δηλώνει η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για τις φονικές πλημμύρες που πλήττουν τη δυτική Γερμανία, κυρίως τα κρατίδια Ρηνανία-Παλατινάτο και όρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ενώ ευχαρίστησε τα σωστικά συνεργεία για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους να απεγκλωβίσουν πολίτες.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει μέχρι τώρα το θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων ενώ δεκάδες αγνοούνται.

«Είμαι σοκαρισμένη από τις καταστροφές με τόσους ανθρώπους να υποφέρουν από τις πλημμύρες», υποστηρίζει η Μέρκελ, σύμφωνα με tweet του κυβερνητικού της εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ.



«Τα συλλυπητήριά μου στους συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων. Ευχαριστώ τους ακούραστους βοηθούς και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης από τα βάθη της καρδιάς μου», προσθέτει.

Η στάθμη του ποταμού Μεύση συνεχίζει να ανεβαίνει στη Λιέγη, στο ανατολικό Βέλγιο, και χιλιάδες κάτοικοι των παραποτάμιων συνοικιών θα πρέπει να εγκαταλείψουν, αν μπορούν, τα σπίτια τους, προειδοποίησαν οι τοπικές αρχές κάνοντας λόγο για μια «έκτακτη κατάσταση κρίσης».

«Τους συμβουλεύουμε να κατευθυνθούν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο της Λιέγης. Αν δεν είναι εφικτή η εκκένωση (της κατοικίας), συστήνουμε στους πολίτες να ανέβουν στους πάνω ορόφους και να μην διακινδυνεύσουν» αναφέρεται στο μήνυμα των αρχών που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης σήμερα το απόγευμα.



germania-kakokairia__9_
germania-kakokairia__6_
germania-kakokairia__7_
germania-kakokairia__8_

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών της Βαλλονίας, εντός των προσεχών ωρών η στάθμη του νερού μπορεί να ανέβει 1,5 μέτρο πάνω από το επίπεδο όπου βρίσκεται τώρα.

Η Λιέγη, μια πόλη 200.000 κατοίκων, είναι η τέταρτη σε μέγεθος στο Βέλγιο. Οι συνοικίες που κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης του ποταμού είναι οι Κορονμέζ, Σεν-Λεονάρ, Ουτρεμέζ και το κέντρο της πόλης.



Ο ποταμός Μεύσης ενώνεται στο επίπεδο της Λιέγης με παραποτάμους από το νότιο και το ανατολικό Βέλγιο, στους οποίους ο όγκος του νερού έχει αυξηθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες, λόγω της καταρρακτώδους βροχής. Οι κοινότητες (Τε, Πεπινστέ, Σπα…) που βρίσκονται δίπλα στους παραποτάμους αυτούς, όπως στον Ουρτ και τον Βεσντρ, κατακλύσθηκαν από τα νερά από χθες Τετάρτη. Πλημμυρισμένο είναι και μεγάλο μέρος της πόλης Ανγκλέρ, στις όχθες του ποταμού Ουρτ.

Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, από τις πλημμύρες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι σε όλη τη χώρα, οι τέσσερις εκ των οποίων στην περιφέρεια του Βερβιέ.
germania-kakokairia__14_
germania-kakokairia__10_
germania-kakokairia__11_
germania-kakokairia__12_
germania-kakokairia__13_


Ειδήσεις σήμερα

Οι νέοι μεταφέρουν τη λοίμωξη από τα νησιά - Ποιες περιοχές μπαίνουν σε αυξημένη επιτήρηση

Σάμος: Μαίνεται η φωτιά στους Βουρλιώτες - Εκκενώνονται προληπτικά το Κοκκάρι και ξενοδοχεία

Κορωνοϊός: Στα 2.794 τα νέα κρούσματα - Tα 402 με μετάλλαξη Δέλτα και 215 με νοτιοαφρικανική έως τις 7 Ιουλίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης