ΗΠΑ: Μετεωρίτης κάνει τη νύχτα... μέρα στο Αϊντάχο - Δείτε εντυπωσιακά πλάνα

ΗΠΑ: Μετεωρίτης κάνει τη νύχτα... μέρα στο Αϊντάχο - Δείτε εντυπωσιακά πλάνα

«Άστραψε» ξαφνικά στον σκοτεινό ουρανό - Η ταχύτητά του υπολογίζεται ότι έφτανε μέχρι και τα 18.000 μίλια την ώρα

Screenshot_20210712_023644
Τη στιγμή που μια πύρινη μπάλα ενός μετεωρίτη «άναψε» στον ουρανό του Αϊντάχο στις ΗΠΑ μέσα στη νύχτα -κάνοντάς την να μοιάζει με μέρα- κατέγραψε ένας άνδρας με την κάμερά του. Ο Τζόρτνταν Ραγκσντέιλ χρησιμοποιούσε μία κάμερα AllSkyCam στις 10:52 μ.μ. τοπική ώρα το Σάββατο το βράδυ, όταν συνέλαβε το εντυπωσιακό στιγμιότυπο.

Στο βίντεο, βλέπουμε σύννεφα στον ουρανό, όταν ξαφνικά ένας μετεωρίτης περνά πίσω αυτά και προκαλεί μια τεράστια λάμψη, κάνοντας ολόκληρο τον ουρανό να πάρει ένα φωτεινό μπλε χρώμα για περίπου ένα δευτερόλεπτο. Στη συνέχεια, ο ουρανός γίνεται ξανά πολύ σκοτεινός και επιστρέφει στην προηγούμενη κατάσταση του.

Η στιγμή που μετεωρίτης κάνει τη νύχτα... μέρα στο Αϊντάχο των ΗΠΑ


Η βολίδα είναι δυνατή όταν ένας μετεωρίτης είναι μεγαλύτερος από περίπου ένα χιλιοστόμετρο σε διάμετρο, αναφέρει ο KTVH. Μεγαλύτεροι μετεωρίτες μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερες αναλαμπές.

Αργότερα εκείνο το βράδυ, η βολίδα παρατηρήθηκε επίσης πάνω από τους ουρανούς στη γειτονική Μοντάνα και καταγράφηκε από το Montana Learning Center. Το MLC χρησιμοποίησε ένα σύστημα κάμερας All Sky Fireball για να τραβήξει το βίντεο του.

Κλείσιμο
Το σύστημά τους δίνει μια τρισδιάστατη ατμοσφαιρική τροχιά μετεωριτών στον ουρανό, καταγράφοντας την ταχύτητα και το μέγεθος τους. Μπορεί επίσης να ανιχνεύσει την εκτίμηση της προ-ατμοσφαιρικής μάζας για το μετεωροειδές, καθώς και να προσδιορίσει την τροχιά του προτού επηρεάσει τη Γη.

7/3/21 - Fireball

On the early morning of 7/3 at 4:14am, a large fireball entered the atmosphere right above Canyon Ferry Lake. #Astronomy, #Montana, #BigSkyCountry

Posted by Montana Learning Center on Sunday, July 4, 2021


Το φαινόμενο παρατηρήθηκε εκεί στις 4:14 π.μ. πάνω από το Canyon Ferry, δημιουργώντας μια λάμψη αρκετά φωτεινή ώστε ένα άτομο να μπορούσε να δει τη δική του σκιά μέσα στη νύχτα.

Ο μετεωρίτης ήταν πιθανότατα αρκετά μεγάλος για να φτάσει μέχρι το έδαφος κάποιου σημείου. Ταξίδεψε με περίπου 18.000 μίλια/ώρα το Σάββατο. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές αν έχει εισέλθει ο μετεωρίτης σε τροχιά ή αν κάπου  έχει ολοκληρώσει το ταξίδι του.

«Οι μετεωρίτες, αυτοί που παρακολουθούμε συνήθως έχουν το μέγεθος ενός βότσαλου», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της MLC Ryan Hannahoe στο KTVH. «Αυτός είναι κυριολεκτικά μεγαλύτερος από μία μπάλα μπάσκετ».

Η Αμερικανική Μετεωρολογική Εταιρεία ισχυρίζεται ότι χιλιάδες βολίδες πραγματοποιούνται καθημερινά, αλλά πολλές παραμένουν απαρατήρητες, όπως αυτές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή αυτές που συμβαίνουν στον ωκεανό.

Παρ' όλα αυτά, η συγκεκριμένη προκάλεσε κάποια ανησυχία, κάτι που φαίνεται στα σχόλια του YouTube σε ένα άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Αϊντάχο, ενώ άλλοι έκαναν χιούμορ με αυτό.

Viewer photo: Fireball spotted over Idaho


Ειδήσεις σήμερα

Γιατί «βούρκωσε» ο Κόλιν Φάρελ σε τηλεοπτική εκπομπή - «Είναι δύσκολο να το βλέπεις, δεν το καταλαβαίνω!»

Ο βιτριολιστής αρχιμανδρίτης... εξομολόγησε τον συζυγοκτόνο των Γλυκών Νερών στις φυλακές Κορυδαλλού!

Επιδότηση Παγίων Δαπανών: Μία στις δυο επιχειρήσεις παίρνουν κουπόνια συμψηφισμού με φόρους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης