Κομισιόν: Έτοιμη να εξετάσει περαιτέρω κυρώσεις στη Λευκορωσία
«Η ΕΕ ζητεί την απελευθέρωση του Βίκταρ Μπαμπάρικα και όλων των πολιτικών κρατουμένων, δημοσιογράφων και ατόμων που βρίσκονται στη φυλακή για την άσκηση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων» τόνισε ο Πίτερ Στάνο
Την άμεση απελευθέρωση του Βίκταρ Μπαμπάρικα, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 ετών στη Λευκορωσία, ζητεί η ΕΕ όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο κάνοντας λόγο για δίκη με «πολιτικά κίνητρα».
«Αυτή η ποινή είναι μία από τουλάχιστον 125 άδικες και αυθαίρετες πρόσφατες αποφάσεις δικαστηρίων της Λευκορωσίας σε δίκες με πολιτικά κίνητρα, που διεξάγονται συχνά πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς τη δέουσα διαδικασία δικαίου», σημειώνει ο κ. Στάνο.
Τονίζει επίσης ότι «η ΕΕ ζητεί την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Βίκταρ Μπαμπάρικα καθώς και όλων των πολιτικών κρατουμένων, δημοσιογράφων και ατόμων που βρίσκονται στη φυλακή για την άσκηση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων».
«Η ΕΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να πιέσει για λογοδοσία για τη βίαιη καταστολή από τις αρχές της Λευκορωσίας», προσθέτει.
Τέλος, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι «από τον περασμένο Οκτώβριο, η ΕΕ επέβαλε σταδιακά περιοριστικά μέτρα ως απάντηση στον συνεχιζόμενο εκφοβισμό και τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών, μελών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων. Σύμφωνα με τη σταδιακή προσέγγισή της, η ΕΕ είναι έτοιμη να εξετάσει περαιτέρω μέτρα».
Στο ηφαιστειακό κόσμημα του Αιγαίου, συνεχίστηκε το τριήμερο 29-31 Μαΐου το φετινό (2026) πρόγραμμα Plastic Free Greece, καταγράφοντας μια εντυπωσιακή συγκομιδή απορριμμάτων που ξεπέρασε τα 420 κιλά.
Σε μια βραδιά υψηλού συμβολισμού στην καρδιά της Αθήνας, με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε τις νέες εμφανίσεις του για τη σεζόν 2026/27, εγκαινιάζοντας επισήμως παράλληλα και τη νέα στρατηγική συνεργασία του με τη Superbet, η οποία αποτελεί τον Μεγάλο Χορηγό της ομάδας