Μέρκελ: «Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων αργά ή γρήγορα είναι στην ενωμένη Ευρώπη»

Μέρκελ: «Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων αργά ή γρήγορα είναι στην ενωμένη Ευρώπη»

Σήμερα πραγματοποιείται διαδικτυακά η Σύνοδος Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων με διοργανωτή την Γερμανία και με τη συμμετοχή του έλληνα πρωθυπουργού

malta_merkel
«Αργά ή γρήγορα, το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε η καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία πραγματοποιείται σήμερα διαδικτυακά, με διοργανωτή την Γερμανία και με τη συμμετοχή του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Εμείς, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε κάθε συμφέρον για την ειρηνική και καλή εξέλιξη των Δυτικών Βαλκανίων. Και έχουμε επίσης ευθύνη να συνεισφέρουμε σε αυτό πρακτικά», τόνισε η κυρία Μέρκελ και, αναφερόμενη στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στο πλαίσιο της λεγόμενης Διαδικασίας του Βερολίνου, που ξεκίνησε το 2014, περιέγραψε τις συμφωνίες για αμοιβαία αναγνώριση πανεπιστημιακών πτυχίων και έργα στους τομείς των μεταφορών και των υποδομών ως «σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση μιας σταθερής ανταλλαγής διασυνοριακών συνθηκών που θα βοηθήσει στην εξάλειψη των επιφυλάξεων».

Επιπλέον η καγκελάριος αναφερόμενη στη δημιουργία του Φόρουμ Νεολαίας, μίλησε για «μεγάλη επιτυχία»: «Αυτό που φαινόταν αδιανόητο, είναι εφικτό: ένα Φόρουμ Ανταλλαγών Νέων και Μαθητών, το οποίο φέρνει κοντά νέους ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, γλωσσών, θρησκειών. Πρόκειται για χειροπιαστή δουλειά για την ειρηνική συνύπαρξη στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν σήμερα είναι και η μορφή της Διαδικασίας του Βερολίνου μετά την επικείμενη αποχώρηση της κυρίας Μέρκελ από την καγκελαρία.

«Ένα θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων σαφές, ότι η προοπτική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ενισχυθεί και ότι η Διαδικασία του Βερολίνου πρέπει να συνεχίσει να την υποστηρίζει», δήλωσε στην γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle η αναπληρώτρια πρόεδρος της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), η Κάτγια Λάικερτ, ενώ η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για τα Δυτικά Βαλκάνια Σουζάνε Σουτς τόνισε στην DW ότι η σημερινή σύνοδος είναι «το αποκορύφωμα μιας ολόκληρης σειράς προπαρασκευαστικών διασκέψεων», μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Ως πρόοδο που σημειώθηκε σε αυτό το πλαίσιο, η κυρία Σουτς ανέφερε την απόφαση για κατάργηση των τελών περιαγωγής για την κινητή τηλεφωνία, αλλά και την επέκταση των υποδομών μεταφορών και ενέργειας και τη σύνδεσή τους με τους διαδρόμους της ΕΕ. Υπάρχουν ωστόσο ακόμη πολλά να γίνουν, επισήμανε η ίδια αναφερόμενη στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία κοινής αγοράς με στόχο τις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρώπης - της κίνησης των προσώπων, των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Κλοπή στην πινακοθήκη: Το... βαθύ λαρύγγι που οδήγησε την ΕΛΑΣ στον «ελαιοχρωματιστή»

Μύκονος: Ο Μπαπέ, η Ψαρού on fire και τα μεταλλαγμένα τζιπ των 150.000 ευρώ

Πυρκαγιές: Νεκροί, καταστροφές και χιλιάδες εκτάσεις καμένης γης σε Κύπρο και Κεφαλονιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης