Brexit: Στον «αέρα» χιλιάδες Ευρωπαίοι που περιμένουν άδεια εγκατάστασης στη Βρετανία

Brexit: Στον «αέρα» χιλιάδες Ευρωπαίοι που περιμένουν άδεια εγκατάστασης στη Βρετανία

Τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων – Καθημερινά η αρμόδια υπηρεσία μετανάστευσης δέχεται περίπου 12.000 αιτήματα – Οι καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση θέτουν σε κίνδυνο τη νομιμότητα χιλιάδων Ευρωπαίων

london3434
Τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα Βρετανίας) λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το σύστημα εγκατάστασης Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της συμφωνίας Βρυξελλών – Λονδίνου για το Brexit και της κατάργησης της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών.

Ωστόσο τα προβλήματα είναι εμφανή ήδη πριν τη λήξη της προθεσμίας. Πάνω από 400.000 αιτήσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα, ενώ καθημερινά η αρμόδια υπηρεσία μετανάστευσης δέχεται περίπου 12.000 νέα αιτήματα. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών, έχουν υποβληθεί πάνω από 5,6 εκατομμύρια αιτήσεις, εκ των οποίων τουλάχιστον 311.870 (τουλάχιστον 311.870 από άτομα που η αρχική αίτησή τους είχε απορριφθεί).


Στον αέρα χιλιάδες αιτήσεις

Οι καθυστερήσεις προκαλούν έντονη ανησυχία στους Ευρωπαίους που βρίσκονται στη χώρα και των οποίων τα αιτήματα δεν έχουν απαντηθεί, καθώς τίθεται σε αμφιβολία η νομιμότητα της παραμονής τους στη χώρα, όπως και τα δικαιώματα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και την υγειονομική περίθαλψη. Επίσης, κινδυνεύουν από αύριο να απωλέσουν τα δικαιώματά τους για κρατικά επιδόματα και τη δυνατότητα ενοικίασης κατοικίας.

Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος απώλειας των δικαιωμάτων για παιδιά, συνταξιούχους ή συζύγους Ευρωπαίων πολιτών με καταγωγή από τρίτη χώρα, όπως και για πλέον ευάλωτες ομάδες, όπως θύματα βίας, αστέγους παιδιά και ηλικιωμένους σε δομές περίθαλψης.

Όσοι ζουν πάνω από πέντε χρόνια στη χώρα δικαιούνται το καθεστώς του εγκατεστημένου κατοίκου (settled status) και όσοι ζουν λιγότερο από πέντε χρόνια δικαιούνται το καθεστώς του προ-εγκατεστημένου κατοίκου (pre-settled status) που τους επιτρέπει να μείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι να κλείσουν πενταετία και στη συνέχεια να αποκτήσουν το settled status, που επίσης διασφαλίζει τα δικαιώματά τους.

Η κυβέρνηση απέκλεισε παράταση ή κατάργηση της προθεσμίας

Παρά τις καθυστερήσεις από πλευράς γραφειοκρατίας, η κυβέρνηση απέρριψε το ενδεχόμενο κατάργησης ή παράτασης της διορίας. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι εάν κάποιος Ευρωπαίος πολίτης δεν υποβάλει έγκαιρα την αίτησή του, ενώ δικαιούται το δικαίωμα εγκατάστασης, θα μπορεί να το κάνει αργότερα.

Κλείσιμο
Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε ειδοποίηση για υποβολή αίτησης με καθυστέρηση εντός 28 ημερών.


Ειδήσεις σήμερα:

Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Φλόριντα: Στους 16 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών

Πρωτοφανής καύσωνας πλήττει τον πλανήτη: Λιώνει η άσφαλτος στο Όρεγκον - Πάνω από 230 νεκροί στον Καναδά

Self test: Ποιοι θα μπορούν να τα προμηθευτούν δωρεάν από τα φαρμακεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης