Περού: Απόστρατοι διαδηλώνουν εναντίον της «νοθείας» στις προεδρικές εκλογές - Δείτε βίντεο

Μετά την επίσημη καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων,  ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο,  προηγείται με το 50,12% των ψήφων,  ενώ η Κέικο Φουχιμόρι περιορίζεται στο 49,87% -  Το εκλογοδικείο ακόμη μελετά τις προσφυγές των υποψηφίων

Εκατοντάδες στρατιωτικοί εν αποστρατεία, που υποστηρίζουν την υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι, διαδήλωσαν χθες Τρίτη στη Λίμα για να καταγγείλουν τη «νοθεία» που διαπράχθηκε κατ’ αυτούς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Περού, το επίσημο αποτέλεσμα του οποίου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

«Θέλουμε την αλήθεια, θέλουμε (οι εκλογικές αρχές) να εξετάσουν όλες τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί», είπε ο στρατηγός ε.α. Φερνάντο Ορντόνιες στη διάρκεια συγκέντρωσης στην περουβιανή πρωτεύουσα στην οποία οι συμμετέχοντες ανέμιζαν σημαίες του Περού και κράταγαν πλακάτ και πανό με αντικομμουνιστικά συνθήματα.

Αρκετοί απόστρατοι αξιωματικοί κατέβηκαν στον δρόμο με τις στολές τους και ορισμένοι είχαν φορέσει επίσης τους μπερέδες τους ή είχαν ζωστεί τα ξίφη τους, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.



«Ο κομμουνισμός δεν μπορεί να έρθει σε αυτή τη χώρα. Είμαστε μια πλούσια χώρα, όπου υπάρχουν ανισότητες και πρέπει να εργαστούμε για να το επιλύσουμε αυτό, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο πλοίαρχος ε.α. Χόρχε δελ Άγκιλα.

Οι διαδηλωτές επανέλαβαν τις καταγγελίες περί νοθείας που εξακόντισε η υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι, η οποία είναι αντιμέτωπη με το φάσμα της ήττας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 6ης Ιουνίου και απαιτεί να θεωρηθούν άκυρα χιλιάδες ψηφοδέλτια που δεν την ευνοούν.

Μετά την επίσημη καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων, ο αντίπαλός της, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο, 51 ετών, εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής, προηγείται με το 50,12% των ψήφων, ή με διαφορά περίπου 44.000 ψήφων. Η κυρία Φουχιμόρι περιορίζεται στο 49,87%.

Το εκλογοδικείο ακόμη μελετά τις προσφυγές των υποψηφίων.

Έπειτα από την ψηφοφορία, η αποστολή εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) χαρακτήρισε πάντως τη διαδικασία «θετική» και χωρίς «σοβαρές παρατυπίες».

Χθες Τρίτη η πρωθυπουργός και δεύτερη τη τάξει στην ιεραρχία της κυβέρνησης, η Βιολέτα Βερμούδες, υπενθύμισε το συμπέρασμα της αποστολής του και ΟΑΚ επανέλαβε ότι η ψηφοφορία ήταν διαφανής και «χωρίς καμιά ένδειξη ότι έγινε νοθεία».

Το κάλεσμα στους απόστρατους να διαδηλώσουν έγινε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης αφού ο μεταβατικός πρόεδρος, ο κεντρώος Φραντσίσκο Σαγάστι, καταδίκασε απερίφραστα τις εκκλήσεις στον στρατό από αξιωματικούς ε.α. να εμποδίσει την ανακήρυξη της νίκης του Πέδρο Καστίγιο στις προεδρικές εκλογές.

«Είναι απαράδεκτο (...) το ότι αυτή η ομάδα απόστρατων θεωρεί πως μπορεί να υποκινεί τα επιτελεία του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού να καταλύσουν το κράτος του δικαίου», τόνισε ο κ. Σαγάστι, ο οποίος δεν έθεσε υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα.

Αρκετοί αξιωματικοί εν αποστρατεία εξέλαβαν τη δήλωση αυτή ως συγκαλυμμένη υποστήριξη στον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς.


Ειδήσεις σήμερα

Γλυκά Νερά: Προκλητική «παράσταση» από τον 32χρονο - Επιμένει να ενοχοποιεί την Καρολάιν - «Απουσιάζουν οι ενδείξεις ενοχής μου»

Ασθενής σεισμική δόνηση στην Αθήνα... ξύπνησε το Twitter

Survivor: Οι προσωπικές ιστορίες, τα δάκρυα και συνυποψήφιος του Σάκη στον… τάκο ο Ασημακόπουλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr