Σύνοδος G7: Η απόβαση ελπίδας στην Κορνουάλη, τα βασιλικά ραντεβού και ο μοναχικός μασκοφόρος

Σύνοδος G7: Η απόβαση ελπίδας στην Κορνουάλη, τα βασιλικά ραντεβού και ο μοναχικός μασκοφόρος

Οι ηγέτες της G7 θα συναντηθούν με τη βασιλική οικογένεια - Οι αφίξεις, τα χαμόγελα, οι χαιρετισμοί  και οι κοινές παρουσίες των «πρώτων Κυριών» - Με τον σύζυγό της πήγε στη Σύνοδο  η Άνγκελα Μέρκελ- Μόνον ο πρωθυπουργός του Καναδά φορούσε μάσκα

sea2
Χαμόγελα, συναντήσεις στην άμμο, συγκέντρωση του «ευρωπαϊκού μπλοκ» και το πρόγραμμα των κυριών σημειώνονται στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών των G7, στην Κορνουάλη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά της πρώτης Κυρίας Τζιλ, συνάντησαν τους ηγέτες στην παραλία, στο πλαίσιο της έναρξης της συνόδου. Στόχος να σηματοδοτήσουν τη στροφή των ΗΠΑ όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική αλλά και να δείξουν τη βούληση του Αμερικανού προέδρου να οικοδομήσει εκ νέου τις σχέσεις που είχαν διαρραγεί λόγω του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.



Η επίσημη φωτογραφία των μετεχόντων στην G7, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου ελήφθη στην παραλία, με με φόντο τον Ατλαντικό, χωρίς να λείπουν τα χαμόγελα αλλά και η τήρηση των αποστάσεων που επιτάσσει η πανδημία. Αν και οι μάσκες «έλειπαν» - μόνον ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζ. Τριντό φορούσε στην επίσημη παρουσίαση - οι ηγέτες ήταν πολύ προσεκτικοί, κρατώντας τις αποστάσεις και  ανταλλάσσοντας χαιρετισμούς μόνον  με αγκωνιές.



Τα χαμόγελα περίσσεψαν και μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και του Εμανουέλ Μακρόν, που το περασμένο διάστημα είχαν ανταλλάξει εκατέρωθεν εγκλήσεις για τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.



Οι ηγέτες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου αναμένεται ότι θα εγκρίνουν 1 δισεκατομμύριο εμβόλια κατά του κορωνοϊού στις φτωχότερες χώρες, ενώ αναμένεται ότι θα στηρίξουν έναν ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15%, χωρίς να αποκλείεται και η πρόταση φορολόγησης των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών. Παράλληλα, στο επίκεντρο θα τεθεί και η Κλιματική Αλλαγή.


Κλείσιμο
Αργότερα, οι ηγέτες της G7 θα συναντηθούν με την βασίλισσα Ελισάβετ, τον πρίγκιπα Κάρολο, τη δούκισσα της Κορνουάλης, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον.



Ήδη, η δούκισσα του Κέιμπριτζ συναντήθηκε με την πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και επισκέφθηκαν ένα νηπιαγωγείο της Κορνουάλης, με την Τζιλ Μπάιντεν να εκδηλώνει τον θαυμασμό της για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των G7 θα τεθεί και ένα σχέδιο αντικατάστασης του φόρου ψηφιακών υπηρεσιών, με στόχο να πιέσουν τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς (Amazon, Apple, Facebook, Google), να πληρώσουν φόρους με βάση το μέρος που δραστηριοποιούνται και όχι με βάση το πού βρίσκεται η φορολογική έδρα.

Ο Τριντό με μάσκα και το αγκαζέ του ζεύγους Μακρόν


Ήδη από χθες, οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων χωρών ξεκίνησαν να φτάνουν τη Βρετανία. Πέραν των Μπάιντεν, που έκλεψαν την παράσταση με τη βόλτα τους με τους Τζόνσον στην παραλία, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ήταν μάλλον ο μόνος που δεν ξέχασε το… υγειονομικό πρωτόκολλο και εξήλθε του αεροπλάνου με τη μάσκα του.

Συνοδεία Ευρωπαίων αξιωματούχων έφτασαν στο αεροδρόμιο της Κορνουάλης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αλλά και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τις αποστολές περίμεναν Βρετανοί στρατιώτες, ναύτες και αεροπόροι, γεγονός που έκανε το ζεύγος Μακρόν να γελούν, περπατώντας αγκαζέ τα πρώτα βήματα στο βρετανικό έδαφος.



Με τον σύζυγό της που κρατούσε τη βαλίτσα ανά χείρας ταξίδεψε στην Κορνουάλη και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.



Οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού μπλοκ είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν σε ένα τραπέζι, για να συντονίσουν τη στάση τους με τον Μακρόν να δηλώνει ενθουσιασμένος με όσα συμβαίνουν.



Τις πρώτες πρωινές ώρες έφτασε και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός με τη σύζυγό του, που χρειάστηκαν περίπου 12 ώρες για να φτάσουν στην Βρετανία.


Ειδήσεις σήμερα:

Στα 791 τα νέα κρούσματα - 375 οι διασωληνωμένοι, 11 θάνατοι


Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: «Αρχίζει ξανά από σήμερα η διάθεση των δωρεάν self tests από τα φαρμακεία»

Επίθεση με τσεκούρι στη ΔΟΥ Κοζάνης: Ομόφωνα ένοχος ο 45χρονος δράστης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης