Αντίστροφη μέτρηση για το ραντεβού Μπάιντεν – Ερντογάν και στο βάθος... F35 στην Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για το ραντεβού Μπάιντεν – Ερντογάν και στο βάθος... F35 στην Ελλάδα

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντήσει τον Πούτιν αλλά τα βλέμματα είναι στραμμένα στο μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων - Πώς ο Μενέντεζ προτείνει η Αθήνα να πάρει τα F35 που δεν παρέλαβε η Άγκυρα

biden-erdogan-arthro
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αρχίζει μια πλούσια σε συναντήσεις ευρωπαϊκή εβδομάδα, η οποία ξεκινά με τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), περιλαμβάνει τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τις συνομιλίες με την ΕΕ και ολοκληρώνεται με την πρώτη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, στη Γενεύη.

Η κορωνίδα του πρώτου ταξιδιού του στο εξωτερικό είναι χωρίς αμφιβολία το τετ α τετ του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το βλέμμα της Αθήνας, όμως, είναι στραμμένο σε ένα άλλο κομβικό ραντεβού και αυτό δεν είναι άλλο από εκείνο του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του. Αν και δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί, καθώς ο Μπάιντεν βρίσκεται στο Λονδίνο, σε ό,τι μας αφορά έχει ήδη ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς. Από τη μία, εστάλησαν ήδη μηνύματα στον Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση του τελευταίου με τον Αμερικανό πρόεδρο θα έχει καθοριστικό ρόλο στην πορεία των, ταραγμένων εδώ και καιρό, αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα θέσει ευθέως στον Ερντογάν το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, στις οποίες περιλαμβάνονται οι τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι ενστερνίζεται τις ανησυχίες του γερουσιαστή για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα και χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες «βαθύτατα προβληματικές».

Ο ρόλος του πάντα βοηθητικού φιλέλληνα Μενέντεζ, δεν τελείωσε εδώ. Πρότεινε οι ΗΠΑ να δώσουν τα F35 που προοριζόταν για την Τουρκία, στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο κατέθεσαν νομοσχέδιο για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας. Ο τίτλος αυτού είναι «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021».

Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται η άμεση παράδοση εξοπλισμών στη χώρα μας, στο πλαίσιο νέας αμυντικής συμφωνίας, αλλά και η άμεση προμήθεια της Ελλάδας με F-35 εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα. Τι σημαίνει ακριβώς αυτό; Σε περίπτωση που η Αθήνα πράγματι προχωρήσει σε παραγγελία των μαχητικών, αυτά θα παραδοθούν δίχως καθυστέρηση. Πρόκειται και για τα F-35 που προορίζονταν αρχικά για την Άγκυρα. Θυμίζουμε ότι η Τουρκία είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 μαχητικά και έφτιαχνε ανταλλακτικά για την παραγωγή τους, αλλά απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα το 2019 αφότου αποφάσισε να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία. Ακόμα και σήμερα αυτό παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Κλείσιμο
Εκτός από τη διάθεση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την προώθηση μίας στενότερης συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ στον τομέα της άμυνας. Δεν χωράει αμφιβολία ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα ευνοϊκή εξέλιξη, η οποία αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Η χώρα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ως στρατηγικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Φιλοδοξεί επίσης να απομακρύνει την Αθήνα από τη συνεργασία με τη Ρωσία στον στρατιωτικό τομέα. Παρόλα αυτά, το νομοθετικό κείμενο έχει δρόμο ακόμα. Χρειάζεται να υπερψηφιστεί και από τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου για να υιοθετηθεί. Υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για ταχύτατες εξελίξεις, ακόμα και μέσα στον επόμενο μήνα.

Μένει να δούμε και πώς θα εξελιχθεί και η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν στο περιθώριο στης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δώσει ένα στίγμα σε σχέση με την πορεία που θα ακολουθήσουν τα ελληνοτουρκικά

Ειδήσεις σήμερα:

Self test: Τι αλλάζει από το 19 Ιουνίου - Στον «χορό» τα σούπερ μάρκετ

Από το Σάββατο μουσική στην εστίαση - Χωρίς ωράριο από Ιούλιο

Δείτε βίντεο: Αρκούδα σκαρφάλωσε σε κολώνα παροχής ρεύματος για να ξεκουραστεί προκαλώντας black out 15 λεπτών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης