Κορωνοϊός - Φάουτσι στον «Guardian»: Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας για να νικήσουμε τον ιό

Κορωνοϊός - Φάουτσι στον «Guardian»: Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας για να νικήσουμε τον ιό

«Όμως, όσο περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να εμβολιαστούν, η κοινότητα θα είναι ασφαλέστερη», επισημαίνει

fautsi
Έξω από τα δόντια μιλάει στην βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο «Τσιόδρας των ΗΠΑ», καθηγητής Άντονι Φάουτσι, επισημαίνοντας ότι η πατρίδα του έχει ακόμη δρόμο μπροστά της για να νικήσει τον κορωνοϊό.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ καταγράφουν πλέον τα χαμηλότερα κρούσματα του κορωνοιού μέσα σ΄ένα χρόνο, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να χαλιναγωγήσουν την εξάπλωση της νόσου Covid-19, όπως ο ίδιος εξηγεί.

«Δεν θέλουμε να δηλώσουμε πρόωρα ότι έχουμε νικήσει τον κορωνοϊό», επισημαίνει ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος στη συνέντευξή του.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2021, οι ΗΠΑ είχαν περισσότερα κρούσματα του κορωνοιού σε σχέση με το 2020. Ωστόσο, όπως ο ίδιος υποστήριξε, τα κρούσματα είναι πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο.

«Όμως, όσο περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να εμβολιαστούν, η κοινότητα θα είναι ασφαλέστερη», επισημαίνει.

Στις ΗΠΑ, τουλάχιστον το 50% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εποχή που να μην χρειάζεται οι Αμερικανοί να κάνουν μπάρμπεκιου στην παραλία. Τα ημερήσια κρούσματα του κορωνοϊού έχουν μειωθεί κατά 53% από την 1η Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, αλλά τα ποσοστά εξακολουθούν να είναι υψηλά στον μη εμβολιασμένο πληθυσμό και τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται παγκοσμίως.

Σε παγκόσμιο επίπεδο όμως, έχουν καταγραφεί περισσότερα κρούσματα του κορωνοιού το 2021 σε σχέση με το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του έγκριτου αμερικανικού πανεπιστημίου.

«Όσο υπάρχει κάποιος βαθμός δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να εμφανιστούν μεταλλάξεις και να μειωθεί κάπως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μας», δήλωσε ο Φάουτσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ΗΠΑ δέχτηκαν πιέσεις για να προσφέρουν μεγαλύτερη βοήθεια σε ότι αφορά τα εμβόλια και τις τελευταίες εβδομάδες δεσμεύτηκαν να δωρίσουν 80 εκατομμύρια εμβόλια, εκτός από την δωρεά των τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην «Covax», το παγκόσμιο πρόγραμμα ανταλλαγής εμβολίων.

Κλείσιμο
Ο Φάουτσι υπογράμμισε πάντως ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υπάρξει συνεισφέρουν περισσότερο.

«Συζητάμε αυτή τη στιγμή σε διάφορα επίπεδα για το πώς θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την παραγωγή για να λάβουμε δόσεις εμβολίων από τις εταιρείες που ήδη τις έχουν ετοιμάσει για εμάς, να πάρουμε περισσότερες δόσεις που θα μπορούσαν να διανεμηθούν σε χώρες με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα», τόνισε ο «Τσιόδρας των ΗΠΑ».

Ειδήσεις σήμερα:

Συγκλονίζει ο σύζυγος της 44χρονης Γλυκερίας: Μην έχουν ήσυχη συνείδηση αυτoί που αποφάσισαν για το AstraZeneca

Ανοίγουν σήμερα ανώτερες δραματικές σχολές και σχολές χορού - Το υγειονομικό πρωτόκολλο

Δολοφονία στη Βάρη: «Γάζωσαν» με καλάσνικοφ τον Τάσο Μπερδέση - Πάνω από δέκα κάλυκες βρέθηκαν στο σημείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης