Λευκορωσία: «Προσωπικός εχθρός του Λουκασένκο ο Προτάσεβιτς», λέει συνάδελφός του

Λευκορωσία: «Προσωπικός εχθρός του Λουκασένκο ο Προτάσεβιτς», λέει συνάδελφός του

Ο αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς και η σύντροφός του κρατούνται σε φυλακή του Μινσκ - Οι συνεργάτες του Προτάσεβιτς στη Βαρσοβία φοβούνται για τη ζωή τους - Στη Βουλή μίλησε ο δικτάτορας Λουκασένκο

rosias
Ένας πρώην συνάδελφος του 26χρονου αντιφρονούντα Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς δήλωσε στο BBC πως οι αντικαθεστωτικοί φοβούνται για τη ζωή τους, μετά τη σύλληψη του πολιτικού ακτιβιστή την Κυριακή στο αεροδρόμιο του Μινσκ. Ο Προτάσεβιτς μαζί με την 23χρονη Ρωσίδα σύντροφό του Σοφία Σαπέγκα επέβαιναν στην πτήση FR4978 της Ryanair, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Βίλνιους, όταν με την πρόφαση τοποθέτησης βόμβας στο αεροσκάφος οι Αρχές της Λευκορωσίας εξανάγκασαν την εκτροπή της πτήσης στο Μινσκ.

Ο 22χρονος Στεπάν Πουτίλο συνεργάτης του Προτάσεβιτς, ανέφερε στο BBC πως στο παρελθόν είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του, αλλά τώρα τις λαμβάνει σοβαρά υπόψιν. Ο Πουτίλο είναι ο ιδρυτής του καναλιού Nexta στο Telegram, όπου ο Ρομάν Προτάσεβιτς εργαζόταν ως συντάκτης. Το Nexta έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνδρομητές και μέσω αυτού οργανώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο μαζικές διαδηλώσεις κατά του δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Η κυβέρνηση στη Λευκορωσία μας φοβάται επειδή λέμε την αλήθεια»

«Η κυβέρνηση στη Λευκορωσία υπό τον Λουκασένκο μας φοβάται επειδή λέμε την αλήθεια», δήλωσε ο Πουτίλο από τη Βαρσοβία όπου έχει καταφύγει και πρόσθεσε: «Αν το καθεστώς ενδιαφέρεται τόσο, ώστε να κατεβάσει το αεροπλάνο του Ρομάν, τότε εμείς κάνουμε κάτι σωστά και θα συνεχίσουμε τον αγώνα». Ο ίδιος, ανέφερε πως ο Προτάσεβιτς κινδυνεύει περισσότερο από άλλους πολιτικούς κρατούμενους στη Λευκορωσία επειδή είναι «προσωπικός εχθρός» του Λουκασένκο.

Ο Στεπάν και έξι ακόμα αντιφρονούντες Λευκορώσοι ζουν στη Βαρσοβία και προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτή την πλατφόρμα του Nexta. Ο νεαρός άντρας δεν έχει κανένα νέο από τον συνεργάτη του και η θέση στο γραφείο του Προτάσεβιτς παραμένει άδεια. Όλοι οι εργαζόμενοι στο Nexta προτιμούν να κρατούν την ταυτότητά τους μυστική καθώς ανησυχούν για την ασφάλεια των οικογενειών τους, που έχουν μείνει πίσω στη Λευκορωσία και φοβούνται να κυκλοφορούν στους δρόμους της Βαρσοβίας. Ο Στεπάν Πουτίλο γνωρίζει πως και εκείνος είναι στόχος του καθεστώτος Λουκασένκο.

Μιλώντας σήμερα στο Κοινοβούλιο ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία 27 χρόνια, υπεραμύνθηκε της απόφασης για την εκτροπή του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ. Ο τελευταίος δικτάτορας στην Ευρώπη δήλωσε: «Οφείλουμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουμε τη χώρα μας» και τόνισε πως έδρασε βάσει του νόμου. Πάντως, κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Λουκασένκο δεν αναφέρθηκε στη σύλληψη του Λευκορώσου δημοσιογράφου.

Ανησυχούν για τον Προτάσεβιτς και την Σαπέγκα οι οικογένειές τους

Μετά την σύλληψη του Προτάσεβιτς και της συντρόφου του οι οικογένειες των δύο συλληφθέντων εξέφρασαν φόβους για την ασφάλειά τους. Η μητέρα του Προτάσεβιτς, Ναταλία, κάλεσε το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να σώσει τον 26χρονο γιο της. Οι Αρχές στη Λευκορωσία έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με τον Ρομάν να παραδέχεται πως οργάνωσε μαζικές διαδηλώσεις τον περασμένο Αύγουστο. Την Τετάρτη, δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο με τη Σοφία Σαπέγκα να ομολογεί ότι εργάζεται σε κανάλι στο Telegram, όπου δημοσίευσε προσωπικές πληροφορίες για αστυνομικούς στη Λευκορωσία.

Κλείσιμο
Οι οικογένειές τους ανέφεραν πως τα βίντεο είναι προϊόν εξαναγκασμού και εξέφρασαν τον φόβο ότι τα παιδιά τους υπέστησαν βασανιστήρια στη φυλακή. Ο δικηγόρος της Σοφίας Σαπέγκα μίλησε την Τρίτη στη ρωσική υπηρεσία του BBC και ανέφερε πως η 23χρονη ανακρίθηκε και αναμένεται να παραμείνει κρατούμενη για δύο μήνες. Η μητέρα της Σαπέγκα δήλωσε στο BBC για το βίντεο με την κόρη της: «Τα μάτια της κοιτάζουν ψηλά σαν να φοβάται μήπως ξεχάσει κάτι. "Μεγέθυνα" το βίντεο όσο μπορούσα, φαίνεται πως είναι εντάξει (Η Σοφία), τώρα πακετάρουμε ζεστά ρούχα για να πάμε στο Μινσκ, θέλω να προσπαθήσω να της δώσω ένα πακέτο, είδα πως φοράει μόνο μια λεπτή ζακέτα».

Ειδήσεις σήμερα: 

Κικίλιας: Στο τραπέζι ο εμβολιασμός των παιδιών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Κατερίνη: Μάνα και κόρη «βρέθηκαν στον γκρεμό σε άθλια κατάσταση» - Τι λέει η αδελφή τής οδηγού

Πύργος: 34χρονη υπέστη εγκεφαλικό λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης