Κονγκό: Πανικός στην Γκόμα μετά την ενεργοποίηση του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο

Κονγκό: Πανικός στην Γκόμα μετά την ενεργοποίηση του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο

Κογκολέζοι προσπαθούν να φύγουν στη Ρουάντα για να προστατευθούν – Κόκκινες λάμψεις από τον κρατήρα και οσμή θείου

24214296
Πανικό προκάλεσε στην πόλη Γκόμα στην ανατολική ΛΔ του Κονγκό, το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο. Κάτοικοι έτρεξαν να γυρίσουν στα σπίτια τους, ανησυχώντας από τη θέα του κρατήρα και του ουρανού στα βόρεια, που ΄χει βαφτεί κόκκινος.

Πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να φύγουν στη Ρουάντα για να διασωθούν. Στην πόλη, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Κόβου, διακρίνονται κόκκινες λάμψεις από τον κρατήρα, ενώ η οσμή του θείου είναι έντονη. Προς το παρόν δεν διακρίνεται κάποια ροή λάβας, ούτε έχει γίνει αισθητή κάποια σεισμική δόνηση.

Nyiragongo Volcano erupts surprisingly and most people are dying and others are running


Διακοπή της ηλεκτροδότησης σε μεγάλο μέρος της πόλης

«Ο ουρανός είναι κόκκινος. Υπάρχει έντονη οσμή. Βλέπουμε από μακριά τεράστιες φλόγες να ξεπηδούν από το βουνό. Αλλά δεν υπάρχουν δονήσεις. Ούτε οι σειρήνες ήχησαν μέχρι τώρα», είπε μια κάτοικος, η Καρίν Μπαλά.

Σε μεγάλο μέρος της πόλης έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και εκατοντάδες άνθρωποι, άνδρες γυναίκες και παιδιά, κατευθύνονται πεζή ή με αυτοκίνητα προς τα σύνορα με τη Ρουάντα.

Κλείσιμο
«Ο κόσμος φεύγει ή ετοιμάζεται να φύγει», είπε ένας άλλος κάτοικος: κάποιοι κουβαλούσαν τα στρώματά τους, άλλοι τα παιδιά τους… Εκτός από τη Ρουάντα, ορισμένοι αναζητούν καταφύγιο προς τα δυτικά, στην περιοχή Μασίσι. «Πήρα τα παιδιά και φεύγουμε με το αυτοκίνητο. Υπάρχει κίνδυνος να έρθει η λάβα στην Γκόμα, ποτέ δεν ξερεις», εξήγησε ένας κάτοικος.

24214487


Η κυβέρνηση ζητά ψυχραιμία

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Γκόμα και την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Νιραγκόνγκο, καλώντας τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Στις 17 Ιανουαρίου 2002 το Νιραγκόνγκο εξερράγη καλύπτοντας με λάβα σχεδόν όλη την ανατολική Γκόμα, συμπεριλαμβανομένης και της μισής πίστας του αεροδρομίου της πόλης. Η φονικότερη έκρηξη σημειώθηκε το 1977, όταν σκοτώθηκαν περισσότεροι από 600 άνθρωποι.

Ειδήσεις σήμερα:

Γλυκά Νερά: Οι αρχές έχουν το σκίτσο του ενός δράστη της δολοφονίας της Καρολάιν


Survivor: «Χαμός» στο Βραχάτι με την επιστροφή του Νίκου Μπάρτζη



Καιρός: Έως και 35 βαθμούς η θερμοκρασία αύριο και τη Δευτέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης