Ο γιος του Νετανιάχου απαντά στον Ερντογάν: «Κάνατε γενοκτονία σε Ελληνες χριστιανούς και Αρμένιους»

Ο γιος του Νετανιάχου απαντά στον Ερντογάν: «Κάνατε γενοκτονία σε Ελληνες χριστιανούς και Αρμένιους»

Ο Γιαΐρ Νετανιάχου τόνισε μέσω του Twitter ότι θέλει να παραδώσει «μαθήματα ιστορίας»

yair_netanyahu
Τη δική του απάντηση στις επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ o Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε ο Γιαϊρ Νετανιάχου, γιος του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Πιο συγκεκριμένα με μία ανάρτηση στα social media παρέδωσε όπως ο ίδιος είπε «μαθήματα ιστορίας». 

«Σε όλα τα τουρκικά bots που με ακολουθούν εδώ -ένα γρήγορο μάθημα ιστορίας. Δεν είστε ντόπιοι στην Ανατολία, ήρθατε από την Κεντρική Ασία και διαπράξατε γενοκτονία εις βάρος του τοπικού ελληνικού χριστιανικού πληθυσμού. Η Ιστανμπούλ είναι στην πραγματικότητα η Κωνσταντινούπολη και την καταλάβατε παράνομα. Διαπράξατε επίσης γενοκτονία εις βάρος των Αρμενίων. Κατέχετε τώρα παράνομα τη βόρεια Κύπρο, τη βόρεια Συρία και το Κουρδιστάν. Η χώρα σας κυβερνάται από έναν δικτάτορα, ο οποίος θέλει να ανακαταλάβει και να καταπιέσει τον αραβικό κόσμο όπως επί των ημερών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο γιος του πρωθυπουργού του Ισραήλ.
Λίγο αργότερα ο Γιαϊρ επανήλθε με νέα ανάρτηση. Αυτή τη φορά τη συνόδευε από γράφημα για την ανάπτυξη του Ισλάμ στην Τουρκία από τον 13ο μ.Χ. αι. μέχρι το 2010, στην οποία ανέφερε πως «η Τουρκία ιδρύθηκε επί μιας γενοκτονίας Ελλήνων χριστιανών».
Ο Ερντογάν τραγουδά για την Ιερουσαλήμ αλλά ξύνει πληγές στους Άραβες με φωτογραφίες από την οθωμανική κατοχή

Στο μεταξύ προσπάθεια της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν να προσεταιριστεί τους μουσουλμάνους της Μέσης Ανατολής βάζοντας απέναντί του το Ισραήλ είναι γνωστή. Αυτή την φορά ωστόσο έκανε μία άτσαλη κίνηση...

Όλα ξεκίνησαν από τις γνωστές εδώ και μέρες άγριες συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων με δεκάδες νεκρούς από τις βομβιστικές και αεροπορικές επιθέσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία και «τραγούδησε» για την Ιερουσαλήμ και τους «τρομοκράτες του Ισραήλ».

Το σχετικό ηχητικό απόσπασμα ανήρτησε στο Twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα, υπενθυμίζεται, είχε κάνει προκλητικές δηλώσεις για την μειονότητα στην Θράκη. Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο Μανώλης Κωστίδης, τo βίντεο του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας με τον Ερντογάν τιτλοφορείται «Τρομοκρατία του Ισραήλ» και έχει hashtag #Κράτοςτρομοκρατής το Ισραήλ.
Κλείσιμο
Οι στίχοι του τραγουδιού που τραγουδάει ο Ερντογάν:

Έι Ιερουσαλήμ, έι το άρωμα των προφητών/ Έι η αυλή, πιο κοντινή αυλή στους ουρανούς/ Έι το μαργαριτάρι των πόλεων! Έχουν πόνο οι πέτρες του δρόμου, όπως και ο ήχος του μουεζίνη/ Έι Ιερουσαλήμ η πιο πονεμένη πόλη, ποιος σταματάει τον εχθρό για σένα/ Έι το κολιέ των θρησκειών, ποιος σβήνει τα αίματα από τους τοίχους; Ποιος σώζει τον Ιησού από αυτούς που τον δολοφόνησαν; Ποιος σώζει την ανθρωπότητα/ Έι Ιερουσαλήμ! Έι πόλη μου! Έι αγάπη μου!

Και ενώ το βίντεο είναι αντίστοιχης αισθητικής με τα προπαγανδιστικά σποτ στα οποία συμμετέχει κατά καιρούς ο Ταγίπ Ερντογάν, κάποιες λεπτομέρειες σε αυτό, πιθανόν να γυρίσουν μπούμερανγκ στην προσπάθεια της Τουρκίας να φέρει στο πλευρό της τους Άραβες.

Ο λόγος; Αρκετές από τις φωτογραφίες που εναλλάσσονται στο φόντο του βίντεο όσο ο Ερντογάν τραγουδά με στόμφο είναι από την εποχή όπου η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε υπό τον έλεγχό της την Ιερουσαλήμ με αποτέλεσμα να κυματίζει σε σημαντικά τοπόσημα της πόλης η ημισέληνος.
Δεδομένης της καχυποψίας των Αράβων απέναντι στην Τουρκία αλλά και την προσπάθειά τους να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό ο οποίος ήταν πάνω από την περιοχή για σχεδόν 400 χρόνια, η τουρκική κυβέρνηση δεν φαίνεται τελικά να έκανε μια επιτυχημένη προσπάθεια.

Σημειώνεται ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε υπό τον έλεγχο της την Ιερουσαλήμ και μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής από το 1516 έως το 1917. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Μεγάλη Βρετανία πήρε τον έλεγχό της έως την ανακήρυξη του Ισραήλ ως ανεξάρτητου κράτους το 1948.


Yπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος είχε τη Δευτέρα τηλεφωνικές με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

Στη διάρκεια των συνομιλών, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι «πάντα υποστηρικτής του σκοπού των Παλαιστινίων, θα υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους αδελφούς της και θα προστατεύει την αξιοπρέπεια της Ιερουσαλήμ».

Ακόμη, τόνισε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κινητοποιήσει ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως τον ισλαμικό, για να σταματήσει την τρομοκρατία και την «κατοχή» που έχει επιβάλει το Ισραήλ. Τέλος, κατήγγειλε τον διωγμό Παλαιστινίων, που γίνεται «με τον πιο σκληρό τρόπο», χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ «τρομοκρατικές».


Ειδήσεις σήμερα:

Γεωργιάδης: Στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα καζίνο - Στις 31 τα γυμναστήρια

Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών: Η πανδημία δεν τελείωσε, κυρίαρχη η αγωνία για την επόμενη μέρα

ΗΠΑ: Προς εξομάλυνση οι περιορισμοί στα καύσιμα μετά την κυβερνοεπίθεση σε αγωγό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης