Κορωνοϊός: Βυθισμένη στο χάος η Ινδία - 3.754 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες

Κορωνοϊός: Βυθισμένη στο χάος η Ινδία - 3.754 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες

Πάνω από 366.000 κρούσματα καταγράφηκαν μέσα σε μια μέρα - Αυξάνονται τα αιτήματα για επιβολή lockdown σε εθνικό επίπεδο

india_1
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 366.161 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό τους να υποχωρεί από το επίπεδο των 400.000 ημερησίως όπου είχε φθάσει, ενώ το ίδιο διάστημα διαπιστώθηκαν οι θάνατοι άλλων 3.754 ασθενών με την COVID-19, έπειτα από δύο συναπτές ημέρες που είχαν ξεπεράσει το όριο των 4.000.

Το γιγαντιαίο ασιατικό κράτος καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία: μετράει πλέον 246.116 νεκρούς. Κατατάσσεται εξάλλου δεύτερη ως προς τον αριθμό των επιβεβαιωμένων μολύνσεων, έχοντας καταγράψει 22,66 εκατομμύρια, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Χειρότερα, ειδικοί χαρακτηρίζουν πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα τα επίσημα δεδομένα.

Αυξάνονται τα αιτήματα για επιβολή lockdown σε εθνικό επίπεδο

Τα αιτήματα για την επιβολή lockdown σε εθνικό επίπεδο στην Ινδία έχουν αυξηθεί καθώς τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού και οι θάνατοι παραμένουν σήμερα κοντά στα πρόσφατα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας τις πιέσεις στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Καθώς τα νοσοκομεία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν μια οξεία έλλειψη σε οξυγόνο και κλίνες και τα νεκροτομεία και τα αποτεφρωτήρια έχουν γεμίσει, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται.

Εξάλλου τα 1,47 εκατομμύρια δείγματα που εξετάστηκαν χθες Κυριακή για νέο κορωνοϊό ήταν τα λιγότερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας. Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με έναν ημερήσιο μέσο όρο 1,7 εκατομμυρίων τις πρώτες οκτώ ημέρες του Μαΐου.

Πολλά κρατίδια έχουν επιβάλλει αυστηρά lockdown τον μήνα αυτόν, ενώ άλλα έχουν υιοθετήσει περιορισμούς στις μετακινήσεις και έχουν κλείσει κινηματογράφους, εστιατόρια, παμπ και εμπορικά κέντρα.

Ωστόσο οι πιέσεις αυξάνονται προς τον Μόντι να ανακοινώσει ένα λοκντάουν σε εθνικό επίπεδο, όπως έκανε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της επιδημίας πέρυσι.

Ο Ινδός πρωθυπουργός επικρίνεται επειδή επέτρεψε τεράστιες συναθροίσεις σε θρησκευτικό φεστιβάλ και τη διεξαγωγή μεγάλων προεκλογικών συγκεντρώσεων τους τελευταίους δύο μήνες μολονότι τα κρούσματα αυξάνονταν.

"Αποτυχία διακυβέρνησης επικών και ιστορικών διαστάσεων", γράφει στο Twitter ο Βίπιν Νάραντ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), στις ΗΠΑ.

Κλείσιμο
Χθες Κυριακή, ο πλέον υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον νέο κορωνοϊό, ο Δρ Άντονι Φάουτσι, δήλωσε ότι συμβούλευσε τις αρχές της Ινδίας ότι χρειάζεται να επιβάλλουν lockdown.

"Πρέπει να κλείσετε", δήλωσε ο Φάουτσι στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του ABC "This Week". "Πιστεύω ότι ορισμένα ινδικά κρατίδια το έχουν ήδη κάνει αυτό, αλλά χρειαζόσαστε να σπάσετε την αλυσίδα της μετάδοσης. Και ένας από τους τρόπους για να γίνει αυτό είναι να κλείσετε".

Ο Ινδικός Ιατρικός Σύλλογος (IMA) έχει επίσης απευθύνει αίτημα για ένα "πλήρες, καλά σχεδιασμένο, προαναγγελθέν"  lockdown.

Η πρωτεύουσα της χώρας, το Νέο Δελχί, εισήλθε σε μια τέταρτη εβδομάδα λοκντάουν, βάσει του οποίου ισχύουν αυστηρότεροι περιορισμοί, όπως το κλείσιμο του προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου, την ώρα που οι κάτοικοί του παλεύουν με την έλλειψη νοσοκομειακών κλινών και προμηθειών οξυγόνου.

"Δεν είναι ώρα να δείξουμε χαλαρότητα", δήλωσε χθες ο επικεφαλής της διοίκησης της πόλης Άρβιντ Κετζρίουαλ.

"Αυτή η φάση είναι τόσο σκληρή, αυτό το κύμα είναι τόσο επικίνδυνο, τόσο πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν (...) η προτεραιότητα αυτές τις ώρες είναι να σωθούν ζωές", σημείωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Αργά χθες το βράδυ, το βόρειο κρατίδιο της Ουταραχάντ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από αύριο Τρίτη ως τις 18 Μαΐου, μερικές μόλις ημέρες μετά την διεξαγωγή μαζικών θρησκευτικών συναθροίσεων στο κρατίδιο, οι οποίες αποτέλεσαν εστίες υπερμετάδοσης.

Τα καταστήματα που πωλούν φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά θα μένουν ανοιχτά κάποιες ώρες το πρωί, ενώ τα εμπορικά κέντρα, τα γυμναστήρια, τα θέατρα, τα μπαρ και τα καταστήματα οινοπνευματωδών ποτών βρίσκονται μεταξύ των επιχειρήσεων που θα κλείσουν, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ η Ινδία, η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, είχε εμβολιάσει μέχρι χθες κατά της COVID-19 μόλις λίγο περισσότερους από 34,3 εκατομμύρια ανθρώπους, ήτοι μόνον το 2,5% του πληθυσμού της των περίπου 1,35 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Ειδήσεις σήμερα: 

Self tests: Δωρεάν διάθεση έως και την Τετάρτη μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα

Σκουτέλης: Τέσσερις μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, είναι σαν να μην το έχεις κάνει

Μειωμένα ενοίκια: Όσα πρέπει να ξέρετε για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης