Wallpaper-gate: Τα ακριβά γούστα της Κάρι Σίμοντς εκθέτουν τον Μπόρις Τζόνσον

Wallpaper-gate: Τα ακριβά γούστα της Κάρι Σίμοντς εκθέτουν τον Μπόρις Τζόνσον

Πιέσεις στον Βρετανό πρωθυπουργό από την αντιπολίτευση για να αποκαλύψει ποιος χρηματοδότησε την πολυτελή ανακαίνιση στο πρωθυπουργικό διαμέρισμα της Ντάουνινγκ Στριτ - Η αρραβωνιαστικιά του, Κάρι Σίμοντς, επέλεξε μια από τις ακριβότερες διακοσμήτριες εσωτερικών χώρων στη Βρετανία

boris-tzonson-artghrou
Διαστάσεις σκανδάλου λαμβάνει η ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας στη Βρετανία καθώς πληθαίνουν οι πιέσεις στον Μπόρις Τζόνσον να αποκαλύψει πού βρέθηκαν τα χρήματα για την πολυτελή ανακαίνιση στο διαμέρισμα της Ντάουνινγκ Στριτ, όπου διαμένει ο ίδιος με την αρραβωνιαστικιά του, Κάρι Σίμοντς και τον μικρό γιο τους, Γουίλφ.

Το κόμμα των Εργατικών ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την επίμαχη ανακαίνιση, μετά τη χθεσινή «επίθεση» στο Βρετανό πρωθυπουργό από τον πρώην σύμβουλό του, Ντόμινικ Κάμινγκς, με μακροσκελές κείμενο 1000 λέξεων μέσω του προσωπικού του μπλογκ. Στο κείμενό του, μεταξύ άλλων, ο Κάμινγκς, αναφέρει πως είχε προειδοποιήσει τον Τζόνσον ότι η χρηματοδότηση της ανακαίνισης με κεφάλαια δωρητών των Τόρις ήταν «πιθανώς παράνομη».

Το πρωί του Σαββάτου η σκιώδης υπουργός των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς κατέθεσε κείμενο 14 ερωτήσεων του κόμματος της προς τον ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ όπου, μεταξύ άλλων, ζητά να μάθει γιατί ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν πλήρωσε την πολυτελή ανακαίνιση ο ίδιος από την αρχή. Μετά τον σάλο που ξέσπασε για το σκάνδαλο την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως ο Τζόνσον επέστρεψε τα χρήματα στον δωρητή των Τόρις που «έβαλε το χέρι βαθιά στην τσέπη» για να ανακαινιστεί η πρωθυπουργική κατοικία.

Το σκάνδαλο, γνωστό στη Βρετανία ως Wallpaper gate, δημιουργήθηκε όταν, σύμφωνα με emails που διέρρευσαν στο βρετανικό Τύπο, μέρος της ανακαίνισης χρηματοδοτήθηκε από δωρητές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Ένα email από τον ευκατάστατο υποστηρικτή του κόμματος Λόρδο Μπραουνλόου προς τον συμπρόεδρο των Τόρις, Μπεν Έλιοτ, ανέφερε πως τον περασμένο Οκτώβριο εκείνος προσέφερε 58.000 λίρες (66.547 ευρώ) για να καλύψει το ποσό που το κόμμα είχε διαθέσει μερικούς μήνες νωρίτερα για την ανακαίνιση του πρωθυπουργικού διαμερίσματος.

Καλά πληροφορημένες πηγές αποκάλυψαν στο βρετανικό Τύπο πως η Ντάουνινγκ Στριτ προσπάθησε να σκεπάσει το γεγονός και υποστήριξε ότι η ανακαίνιση πληρώθηκε από ένα νέο υπό σχηματισμό οργανισμό, που επίσημα δεν υπάρχει ακόμα, τον «Downing Street Trust», καθώς το έργο θα κόστιζε πολλά χρήματα, αφού η Κάρι Σίμοντς επέλεξε την εσωτερική διακοσμήτρια Λούλου Λάιτλ, γνωστή για τις «αλμυρές» τιμές της. Ανώνυμες πηγές από τη Ντάουνινγκ Στριτ παραδέχθηκαν πως η κυβέρνηση δεν ήθελε να γίνει γνωστό ότι χρήματα που προορίζονται για την καμπάνια του κόμματος χρησιμοποιήθηκαν για την πολυτελή ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας.

Οι πρωθυπουργοί στη Βρετανία λαμβάνουν ετήσια επιχορήγηση ύψους 30.000 λιρών για την συντήρηση και επίπλωση της πρωθυπουργικής κατοικίας στο νούμερο 11 της Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά οποιοδήποτε έξοδο υπερβαίνει το παραπάνω ποσό δεν καλύπτεται από τον δημόσιο κορβανά. Τον περασμένο Μάρτιο ο επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον πως, ενώ κάνει αύξηση μόνο 1% στους μισθούς του νοσηλευτικού προσωπικού, ο ίδιος σπαταλά τα χρήματα των φορολογούμενων για να βάλει ταπετσαρία 200.000 λιρών στο διαμέρισμά του.

Μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα το κόμμα των Εργατικών ζήτησε την διεξαγωγή επίσημης έρευνας από την κυβέρνηση. Την έρευνα ανέλαβε προσωπικά ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σίμον Κέιζ, καθώς, όπως δήλωσαν στο Sky News κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υπάρχει φόβος το Wallpaper gate να αποσπάσει την προσοχή από τα μεγάλα θέματα, όπως είναι ο κορονοϊός και το Brexit.

«Επίθεση» στον Μπόρις Τζόνσον από τον πρώην σύμβουλό του, Ντόμινικ Κάμινγκς

Τα πυρά του πρώην συμβούλου του, Ντόμινικ Κάμινγκς, δέχθηκε την Παρασκευή το βράδυ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. Το πάλαι ποτέ «δεξί χέρι» του Τζόνσον, μέσα από το δικό του μπλογκ χαρακτήρισε τον ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ «ανήθικο» και τον κατηγόρησε πως «έχει πέσει κάτω από τα στάνταρ ικανότητας και εντιμότητας που αξίζει η χώρα».

Με ένα κείμενο - «φωτιά» 1000 λέξεων ο Κάμινγκς, που αποχώρησε από την Ντάουνινγκ Στριτ τον Νοέμβριο, κατηγορεί τον Βρετανό πρωθυπουργό πως προσπάθησε να σταματήσει έρευνα για διαρροές εγγράφων στον Τύπο για να προστατέψει στενό φίλο της αρραβωνιαστικιάς του, Κάρι Σίμοντς, ο οποίος έχει άμεση σχέση με τις διαρροές. Στο ίδιο κείμενο ο πρώην στενός συνεργάτης του Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε από δωρητές του Συντηρητικού Κόμματος να χρηματοδοτήσουν κρυφά με 58.000 λίρες την ανακαίνιση στο πρωθυπουργικό διαμέρισμα της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Κάμινγκς γράφει πως ο ίδιος είχε προειδοποιήσει τον Τζόνσον ότι αυτή η ενέργεια ήταν «ανήθικη, ηλίθια και πιθανώς παράνομη».

Το ξέσπασμα του Ντόμινικ Κάμινγκς ήρθε μια μέρα μετά από τις κατηγορίες που εκτόξευσαν εναντίον του ανώνυμες πηγές στη Ντάουνινγκ Στριτ. Σύμφωνα με τις πηγές, ο πρώην σύμβουλος του Τζόνσον ευθύνεται για την διαρροή ιδιωτικών μηνυμάτων μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού και του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Τζέιμς Ντάισον αλλά και για τη διαρροή εγγράφων σχετικά με την επιβολή του δεύτερου lockdown, προτού η κυβέρνηση το ανακοινώσει επίσημα. Ο Κάμινγκς αρνείται σθεναρά πως αυτός είναι το «καρφί» της Ντάουνινγκ Στριτ, δηλώνει έτοιμος να καταθέσει στην έρευνα και δείχνει ως υπαίτιο για τις «διαρροές» τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Χένρι Νιούμαν, στενό φίλο της Κάρι Σίμοντς.

Ειδήσεις σήμερα:

Survivor - Αλέξης Παππάς: Η επιστροφή στην Ελλάδα και ο «χαμός» στο αεροδρόμιο

Κορωνοϊός: 2.597 κρούσματα - 797 διασωληνωμένοι – 86 θάνατοι

Η απονομή του χρυσού στον Πετρούνια και η συγκίνησή του στο βάθρο (Βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης