Στην αντεπίθεση ο Ερντογάν μετά την σύγκριση με τον Μεντερές - «Εμείς δεν φοβόμαστε να πεθάνουμε»

Στην αντεπίθεση ο Ερντογάν μετά την σύγκριση με τον Μεντερές - «Εμείς δεν φοβόμαστε να πεθάνουμε»

Πώς ο Τούρκος πρόεδρος αξιοποίησε επικοινωνιακά την επίθεση που δέχθηκε και την απειλή πως θα έχει την κατάληξη του Αντνάν Μεντερές – Ποιος ήταν και γιατί απαγχονίστηκε – Ο ρόλος του στο πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955

erdogan-55665
Ένα αναπάντεχο δώρο έκανε ο αντιπρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον συνέκρινε με τον πρώην πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές, ο οποίος οδηγήθηκε στην κρεμάλα και αναρωτήθηκε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει το ίδιο τέλος με εκείνον. «Ο συγχωρεμένος Μεντερές, κάποια περίοδο είχε δώσει προνόμια στους ισλαμιστές και αυτοί είχαν πάρει φόρα με τις απαιτήσεις τους. Αργότερα ο Μεντερές υποχρεώθηκε να βγάλει νόμο προστασίας των αρχών του Κεμάλ Ατατούρκ. Εύχομαι το τέλος του Ερντογάν μην είναι το ίδιο, μην είναι παρόμοιο», είπε ο Ενγκίν Αλτάϊ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής.

Ο Ερντογάν δεν άφησε αναξιοποίητη την ευκαιρία που του δόθηκε, επιθυμώντας να συσπειρώσει τους οπαδούς του. «Χαίρεστε με τη μοίρα του Μεντερές; Αυτοί που ετοιμάζουν μία τέτοια μοίρα, είστε εσείς. Έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με πολλές άδικες, παράνομες και άσχημες συνωμοσίες. Τώρα, βγήκε ένας ανήθικος και ξεδιάντροπος και είπε ότι ελπίζει να έχω την ίδια μοίρα με τον Μεντερές. Βρε ανήθικε, βρε ξεδιάντροπε, για να πάρουμε αυτό το δρόμο που έχουμε πάρει, φορέσαμε πρώτα το σάβανό μας και μετά βγήκαμε. Εμείς δεν φοβόμαστε να πεθάνουμε. Η πίστη μας φόβισε το θάνατο κι έτσι θα συνεχίσουμε. Εσείς όταν μιλάμε για θάνατο, ψάχνετε για τρύπα να κρυφτείτε. Μην κοπιάζετε να μας θυμίζετε αυτή τη μοίρα. Το είδα και στις 15 Ιουλίου και θάψαμε όσους ετοίμαζαν μία τέτοια τύχη στη χώρα», τόνισε μιλώντας στην Koινοβουλευτική Oμάδα του κόμματός του.
erdogan-65

Ποιος είναι, όμως, ο Αντνάν Μεντερές και γιατί ακριβώς απαγχονίστηκε;

Ο Μεντέρες ήταν ο 13ος πρωθυπουργός της Τουρκίας. Προερχόταν από μία ευκατάστατη οικογένεια. Σπούδασε νομική στην Άγκυρα και ασχολήθηκε με την πολιτική, εισερχόμενος στο κόμμα του Κεμάλ Ατατούρκ. Λίγα χρόνια μετά διαγράφηκε, καθώς είχε διαφοροποιηθεί με την κεντρική πολιτική του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Στη συνέχεια, μαζί με τον Τζελάλ Μπαγιάρ κι άλλα στελέχη που διαφωνούσαν, ίδρυσαν το Δημοκρατικό Κόμμα και πρακτικά για πρώτη φορά δημιουργήθηκε αντιπολίτευση. Το Δημοκρατικό Κόμμα που συνίδρυσε κυβερνούσε την Τουρκία από το 1950. Το Μάιο του 1960, ομάδα αξιωματικών υπό τις οδηγίες του Τζελάλ Γκιουρσέλ ανέτρεψε την κυβέρνηση του Μεντερές.

Ο Μεντερές και πολλοί υπουργοί του συνελήφθησαν. Η δίκη του διήρκεσε σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο. Μεταξύ άλλων, ο Μεντερές κατηγορήθηκε για διαφθορά, αντιλαϊκή πολιτική και για την άγρια επίθεση εναντίον των Ελλήνων. Πράγματι, αποκαλύφθησαν οι αγριότητες του καθεστώτος Μεντερές εναντίον των Ελλήνων. Ο Μεντερές ήταν ο άνθρωπος πίσω από τα «Σεπτεμβριανά». Το πογκρόμ δηλαδή που εξαπέλυσε ο τουρκικός όχλος, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μεντερές, εναντίον της πολυπληθούς και ειρηνικής ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955.
menderes-684

Στις 28 Αυγούστου 1955 ο Μεντερές ισχυρίστηκε δημόσια ότι οι Ελληνοκύπριοι σχεδίαζαν σφαγές κατά των Τουρκοκυπρίων. Το κλίμα είχε οξυνθεί. Η αφορμή για το πογκρόμ, όμως, ήταν η έκρηξη ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού στο Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης. Εκεί στεγαζόταν το σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Οι υλικές ζημιές αξιοποιήθηκαν επικοινωνιακά από το καθεστώς Μεντερές. Το εξοργισμένο τουρκικό πλήθος στράφηκε κατά των ελληνικών γειτονιών.

Κλείσιμο
Λεηλασίες, βιασμοί, αναγκαστικές περιτομές, κακοποίηση και φόνοι έλαβαν χώρα, ενώ οι αρχές παρακολουθούσαν. Ο απολογισμός ήταν 16 νεκροί και 30 τραυματίες. Εκατοντάδες σπίτια είχαν καταστραφεί. Παρόμοια έκτροπα σημειώθηκαν και στη Σμύρνη, εκτός από την Κωνσταντινούπολη. Ο Μεντερές αποποιήθηκε την ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι οι υπεύθυνοι για τα επεισόδια ήταν κομμουνιστές.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι ο Ερντογάν κατέθεσε μήνυση εναντίον τόσο του αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλτάι, όσο και του τηλεοπτικού δικτύου που τον φιλοξένησε. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, επίσης σχολίασε τη συνέντευξη. «Ανόητοι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην πολιτική, στη δημοκρατία, το έθνος και εξακολουθούν να βλέπουν το πραξικόπημα ως μέσο ισχύος», έγραψε.

Ο Ερντογάν επανέφερε για μία ακόμα φορά το ζήτημα της συνέντευξης τύπου του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ευχαρίστησε για μία ακόμα φορά τον υπουργό Εξωτερικών του «για τις απαντήσεις» που έδωσε στον Έλληνα ομόλογό του. «Εγώ ενώπιόν σας θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Εξωτερικών μας για τις απαντήσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Δεν θα σκύψουμε ποτέ το κεφάλι μας και θα στεκόμαστε όρθιοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις σήμερα:

Έλληνες στην Ινδία: Δεν υπάρχουν κρεβάτια με οξυγόνο! Δεν βγαίνουμε από το σπίτι

«Ελευθερία» και για άτομα ηλικίας 30-49 χρόνων τη Μεγάλη Εβδομάδα - Πότε ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμού

Με «καμπάνα» δισεκατομμυρίων κινδυνεύει το TikTok - Γιατί κατηγορείται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης