Τσαντ: Οι ΗΠΑ αποφεύγουν να καταδικάσουν την επιβολή στρατιωτικού καθεστώτος μετά τον θάνατο του προέδρου

Τσαντ: Οι ΗΠΑ αποφεύγουν να καταδικάσουν την επιβολή στρατιωτικού καθεστώτος μετά τον θάνατο του προέδρου

Ο Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί, γιος του θανόντα προέδρου, διέλυσε τη Βουλή και την κυβέρνηση και τέθηκε επικεφαλής στρατιωτικής χούντας που κρατά στα χέρια της όλες τις εξουσίες

chad_soldiers
Η διπλωματία των ΗΠΑ κάλεσε χθες Τετάρτη να υπάρξει «ειρηνική και δημοκρατική μετάβαση» προς τον σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης στο Τσαντ μετά τον θάνατο του προέδρου Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό, αποφεύγοντας ωστόσο να καταδικάσει την κατάληψη της εξουσίας από στρατιωτική χούντα της οποίας ηγείται ο γιος του.

Μετά την αναγγελία του θανάτου του αρχηγού του κράτους, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη σε μάχες εναντίον ανταρτών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε την Τρίτη να υπάρξει «ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας όπως ορίζει το Σύνταγμα του Τσαντ».

Όταν ερωτήθηκε σχετικά, ο εκπρόσωπός του, ο Νεντ Πράις, απέφυγε να το ρισκάρει, να πάει πιο μακριά.

Ο Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί, γιος του θανόντα προέδρου, διέλυσε τη Βουλή και την κυβέρνηση και τέθηκε επικεφαλής στρατιωτικής χούντας που κρατά στα χέρια της όλες τις εξουσίες, επισήμως για μεταβατική περίοδο δεκαοκτώ μηνών, μετά την οποία θα διεξαχθούν «ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές».

Για πολλά μέλη της αντιπολίτευσης, η οποία αντιμετώπιζε καταστολή από το καθεστώς του Ιντρίς Ντεμπί, η κατάληψη της εξουσίας από τον γιο του δεν είναι τίποτε άλλο παρά «πραξικόπημα».

Όταν του τέθηκε εκ νέου το θέμα χθες Τετάρτη, ο Νεντ Πράις δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα αν θεωρεί πως εκτυλίσσεται συνταγματική εκτροπή στο Τσαντ.

Κλείσιμο
«Η κατάσταση είναι ρευστή, δεν θα την χαρακτηρίσω έτσι σε αυτό το στάδιο», είπε στους δημοσιογράφους. «Παρακολουθούμε από πολύ κοντά την πολιτική κατάσταση στο πεδίο», πρόσθεσε.

«Θέλουμε να δούμε μια ειρηνική και δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση της οποίας θα ηγούνται πολίτες, θα μας ανησυχούσε οποιαδήποτε άλλη λύση», επέμεινε.

Ήδη Γαλλία και Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζουν να έχουν αποδεχθεί τη «μεταβατική» περίοδο υπό στρατιωτικό καθεστώς με «περιορισμένη διάρκεια» με όρο πως θα οδηγήσει σε νέες εκλογές «χωρίς αποκλεισμούς».

Το Τσαντ χαρακτηρίζεται από διπλωμάτες και αναλυτές σύμμαχος-κλειδί στην εκστρατεία εναντίον εξτρεμιστικών ισλαμιστικών παρατάξεων όπως η Μπόκο Χαράμ αλλά και οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος στο Σαχέλ.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Από τη Μ. Εβδομάδα ξεκινά ο εμβολιασμός για τους άνω των 30 - Στις 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση

Survivor: Πάσχα χωρίς Παππά στον Άγιο Δομίνικο

ΗΠΑ: Η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε 40χρονο Αφροαμερικανό πατέρα 10 παιδιών στη Βόρεια Καρολίνα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης