Marks& Spencer εναντίον Aldi: Πόλεμος μεταξύ των δύο κολοσσών για μία... σαρανταποδαρούσα

Marks& Spencer εναντίον Aldi: Πόλεμος μεταξύ των δύο κολοσσών για μία... σαρανταποδαρούσα

Η υπόθεση έχει φτάσει στα δικαστήρια με την εταιρεία M&S να απαιτεί από την Aldi αποζημίωση 7εκατ. λιρών για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων για ένα κέικ σε σχήμα σαρανταποδαρούσας

colin
Η δημοφιλής βρετανική εταιρεία Marks & Spencer μήνυσε την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aldi για αντιγραφή της ιδέας τους για το κέικ σε σχήμα σαρανταποδαρούσας «Colin the Caterpillar» αξίας 7 λιρών. Η πολυεθνική εταιρία ισχυρίστηκε ότι προκειμένου η Aldi να ανεβάσει τα ποσοστά δημοτικότητας της, δεν υπολογίζει την αξία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η ομοιότητα της εκδοχής του κέικ «Colin the Caterpillar», που λανσάρει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ με τη δική τους παραπλανεί τους πελάτες, με αποτέλεσμα να νομίζουν ότι πρόκειται για το ίδιο προϊόν στην χαμηλότερη τιμή των 4,99 λιρών.

colin

Βέβαια, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει μόνο στο εν λόγω σούπερ μάρκετ, καθώς και σε άλλα καταστήματα υπάρχουν παρόμοια προϊόντα. Για παράδειγμα η αλυσίδα Sainsbury προμηθεύει ένα παρόμοιο κέικ σε σχήμα σαρανταποδαρούσας, με το όνομα «Wiggles» έναντι 6 λιρών, ενώ και η Tesco διαθέτει το κέικ «Colin the Caterpillar» στην ίδια τιμή. Πάρ' αυτά η M&S απαιτεί η αλυσίδα Aldi να αποσύρει το γλυκό από τη λίστα των πωλήσεων και να μην επαναφέρει ξανά στο μέλλον κάτι παρόμοιο.

Κλείσιμο
Η M&S διαθέτει τρία εμπορικά σήματα, που σχετίζονται με το «Colin the Caterpillar», τα οποία σύμφωνα με τον έμπορο, που το εμπνεύστηκε σημαίνουν ότι το κέικ έχει αποκτήσει και διατηρεί έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα και φήμη. Στο λογαριασμό της στο Instagram, η εταιρεία ανέρτησε μία εικόνα με το κέικ και την επίσημη υπογραφή του, σχολιάζοντας στη λεζάντα: «Το πρωτότυπο και το καλύτερο». Επιπλέον έγραψε: «Ίσως είδατε ότι το @official_colinthecaterpillar είναι στις ειδήσεις ... Το Colin δεν θα σχολιάσει, αλλά λέει ευχαριστώ για την υποστήριξή σας. #OGColin»



Το συγκεκριμένο κέικ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από περίπου 30 χρόνια και έχει σταθερή πορεία έκτοτε, εκτός από τις περιόδους των Χριστουγέννων και του Χάλογουιν, όπου και άλλα παρόμοια προϊόντα σημειώνουν μεγάλο αριθμό πωλήσεων. Αποτελεί το επίκεντρο της συνεργασίας της M&S με τον φιλανθρωπικό οργανισμό κατά του καρκίνου, Macmillan. Ο έμπορος λιανικής πώλησης το δημιούργησε για την μεγαλύτερη παγκόσμια εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων, που γίνεται κάθε χρόνο, το Coffee Morning. Το κέικ έχει γέμιση  από σοκολάτα γάλακτος και κρέμα βουτύρου και είναι επικαλυμμένο με σοκολατένια κομμάτια και στην μπροστινή του όψη φέρει ένα χαμογελαστό πρόσωπο λευκής σοκολάτας.

keik


Αναφορές για το αντίγραφο της έκδοσης της M&S έγιναν για πρώτη φορά το 2019. Συγκεκριμένα, όταν ένας πελάτης ανάρτησε μία φωτογραφία του γλυκού στα ράφια του σούπερ μάρκετ Aldi, η εταιρεία Marks and Spencer δεν έχασε την ευκαιρία να απαντήσει στο tweet του, αναφέροντας το όνομα της αλυσίδας και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας. Στη δημοσίευση αναφέρεται: «Χμμ, Aldi οι ευαίσθητες αισθήσεις μου με τσιμπάνε... σίγουρα εντοπίσαμε έναν απατεώνα».

twitter

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε: «Επειδή γνωρίζουμε ότι η μάρκα M&S είναι ξεχωριστή για τους πελάτες μας και περιμένουν μόνο τα καλύτερα από εμάς, κάθε προϊόν M&S στα ράφια μας εμπεριέχει αγάπη και φροντίδα. Θέλουμε λοιπόν να προστατεύσουμε το κέικ Colin, το Connie και τη φήμη μας για τη φρεσκάδα, την ποιότητα, την καινοτομία και την αξία, που εξασφαλίζουν τα προϊόντα μας».

Η Έμι Χαντ, ειδικός στα εμπορικά σήματα και συνεργάτης της ευρωπαϊκής δικηγορικής εταιρείας σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, Potter Clarkson, δήλωσε: «Ο ισχυρισμός της Marks & Spencer είναι απίθανο να είναι ισχυρός, όσον αφορά στη σύγχυση του καταναλωτικού κοινού λόγω των δύο προϊόντων, αλλά μπορεί να επιτύχει εάν βασίζεται στη φήμη της σειράς «Τhe Caterpillar» στην αγορά, καθώς έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Ενώ δεν γνωρίζουμε την ιστορία πίσω από αυτές τις κατηγορίες, είναι ενδεικτικές του σκληρού ανταγωνισμού, που κυριαρχεί ανάμεσα στις βρετανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Πράγματι, και άλλα σούπερ μάρκετ προσφέρουν επίσης κέικ σε σχήμα κάμπιας, αλλά φαίνεται ότι η Aldi είναι πιο κοντά στην έκδοση της Marks & Spencer. Μένει να δούμε ποιος έμπορος τελικά, θα διατηρήσει το κέικ του και ποιος τελικά θα το φάει.» Προσθέτει επίσης: «Δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε αυτήν την υπόθεση να διευθετείται πίσω από κλειστές πόρτες, όπως έχει γίνει ξανά στο παρελθόν για παρόμοιες ενέργειες πωλητών λιανικής πώλησης.»

Η DailyMail έχει επικοινωνήσει με την αλυσίδα Aldi, προκειμένου να αποσπάσει κάποια σχετική δήλωση, αλλά κανένα σχόλιο δεν έχει γίνει ακόμα.






Ειδήσεις σήμερα: 

Πώς σχολιάζουν πολιτικοί και ΜΜΕ στην Τουρκία το μπρα ντε φερ Δένδια - Τσαβούσογλου

Ο πρώτος μηνυτής του Λιγνάδη αποκαλύπτει: «Πώς με προσέγγισε - Μου έλεγε ότι έχει καρκίνο»

Αφόρητη η πίεση στο ΕΣΥ - 1.148 νεκροί μέσα στον Απρίλιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης