Εμβόλιο Johnson & Johnson: Εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις ζητά η Κομισιόν

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις ζητά η Κομισιόν

Παύση «για λίγες ημέρες» στη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson αποφάσισαν στις ΗΠΑ εξαιτίας περιστατικών θρομβώσεων κι ενός θανάτου -  Να αποφύγει το επικοινωνιακό «φιάσκο» της AstraZeneca θέλει η αμερικανική εταιρεία - Ανησυχία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

vaccination-0
Την προληπτική καθυστέρηση των εμβολίων που θα παρέδιδε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε η φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson μετά τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου εντοπίστηκαν έξι σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, μεταξύ των οποίων και ο θάνατος μιας γυναίκας, ανάμεσα στους περίπου 7 εκατ. εμβολιασθέντες με τον εν λόγω σκεύασμα.

Η Johnson & Johnson ανέφερε ότι θα συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές ώστε να εξετάσουν από κοινού τα σπάνια περιστατικά εμφάνισης θρόμβων σε πολίτες που έλαβαν το σκεύασμα της. Σε μια σαφή προσπάθεια να διασφαλίσει την αξιοπιστία της και να αποφύγει το επικοινωνιακό φιάσκο της AstraZeneca, η Johnson & Johnson περιμένει να υπάρξουν νεώτερες αναλύσεις από τους ειδικούς επιστήμονες, προτού ξεκινήσει να διαθέτει εμβόλια. Μια πρακτική που ακολουθούν και τα κράτη – μέλη της ΕΕ, αλλά και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει τέσσερις περιπτώσεις θρομβώσεων και έναν θάνατο, μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, χωρίς προς το παρόν να προκύπτει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και τα εν λόγω περιστατικά.

Ζητά διευκρινίσεις για τις καθυστερήσεις η αιφνιδιασμένη Κομισιόν

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά διευκρινίσεις από την Johnson & Johnson για την «απολύτως αναπάντεχη» ανακοίνωσή της ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Κλείσιμο
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει την περασμένη Παρασκευή ότι σκόπευε να παραδώσει στην Ένωση 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε επαφές με την εταιρεία» ώστε να λάβει διευκρινίσεις για την απόφασή της, πρόσθεσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή οι συζητήσεις αυτές είναι εμπιστευτικές.

Βάσει στοιχείων από την ΕΕ, πέρα από τις 55 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου, άλλες 120 εκατ. δόσεις αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο η εταιρεία δεν έχει ξεκαθαρίσει ακριβώς τις δόσεις που θα παραδώσει στην ΕΕ, με αποτέλεσμα τα κράτη – μέλη και η Κομισιόν να μην γνωρίζουν τί ακριβώς θα παραλάβουν. Ο Ολλανδός υπουργός Υγείας Γιούχο ντε Γιόνε δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι περιμένει από την εταιρεία που παρασκευάζει τα εμβόλια που προορίζονται για την ΕΕ σε εργοστάσιο στις Κάτω Χώρες, να επιτύχει τον στόχο του δεύτερου τριμήνου. Η Ιρλανδία αναμένει επίσης ότι η J&J θα επιτύχει τους στόχους της.

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson εγκρίθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη Φεβρουαρίου και, παρόλο που προς το παρόν διαδραματίζει δευτερεύοντα ρόλο σε σχέση αυτά των Pfizer-BioNTech και της Moderna, αποτελούσε ένα σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας.

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν έχουν προβεί σε ανακοινώσεις αναφορικά με το εν λόγω εμβόλιο, αναμένοντας τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ. Σε κάθε περίπτωση εναπόκειται στα κράτη – μέλη της ΕΕ εάν θα αναστείλουν ή όχι τον εμβολιασμό με ένα συγκεκριμένο εμβόλιο.

Έντονη ανησυχία για τις καθυστερήσεις

H απόφαση της εταιρείας να καθυστερήσει προληπτικά την παράδοση εμβολίων στην ΕΕ προκαλεί έντονη ανησυχία σε πολλά κράτη - μέλη που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία, όπου οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται στα όριά τους, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει αλλαγές στον νόμο για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων, μεταφέροντας, για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, αρμοδιότητες σε ζητήματα υγείας, από τα κρατίδια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία είναι έτοιμη να τερματίσει, από την επόμενη εβδομάδα, τα περιοριστικά μέτρα στην Λομβαρδία, το επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη το 2020, και σε άλλες περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν καλύτερα στοιχεία. Η γειτονική Σλοβενία ανακοίνωσε επίσης ότι θα χαλαρώσει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει εδώ και έξι συνεχείς μήνες.

Για «λίγες ημέρες» η παύση στις ΗΠΑ, λένε από τον FDA και το CDC 

Νωρίτερα την Τρίτη, οι αμερικανικές Αρχές Υγείας ανακοίνωσαν «παύση» στους εμβολιασμούς με το σκεύασμά της Johnson & Johnson για «λίγες ημέρες», προκειμένου να διερευνηθούν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και να προετοιμαστεί κατάλληλα το Σύστημα Υγείας της χώρας. 

Σε σχετική ενημέρωση Τύπου από τον αμερικανικό FDA και το CDC ξεκαθαρίστηκε πως ο κίνδυνος για άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της Johnson & Johnson πριν από ένα μήνα είναι «πολύ χαμηλός».

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο και, πιθανότατα, ανησυχούν πολύ. Για άτομα που έλαβαν το εμβόλιο πριν από ένα μήνα, ο κίνδυνος για αυτούς είναι πολύ χαμηλός αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Δρ Anne Schuchat, αναπληρώτρτια διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ

«Για άτομα που έκαναν πρόσφατα το εμβόλιο -μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες- θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να αναζητήσουν συμπτώματα. Εάν λάβατε το εμβόλιο και εμφανίσετε σοβαρούς πονοκεφάλους, κοιλιακό άλγος, πόνο στα πόδια ή δύσπνοια, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον υγειονομικό σας πάρχο» πρόσθεσε.

«Αυτά τα συμβάντα είναι πολύ σπάνια, ωστόσο προτείνουμε μια παύση στη χρήση του εμβολίου της J&J, προκειμένου να προετοιμάσουμε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για την αναγνώριση και τη θεραπεία των ασθενών και για την αναφορά σοβαρών συμβάντων που μπορεί να παρατηρούνται σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο» πρόσθεσε η Schuchat.

Ο Δρ Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πως «η απόφαση για την παύση ελήφθη γρήγορα προκειμένου να τιμήσουμε τη δέσμευσή μας προς τον αμερικανικό λαό πως αντιμετωπίζουμε άμεσα και με διαφάνεια οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει».

Από την πλευρά της, η Δρ Janet Woodcock, αναπληρωτής επίτροπος του FDA πρόσθεσε πως η παύση στη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson θα είναι «θέμα ημερών».

«Το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί, προφανώς, από όσα θα μαθαίνουμε τις επόμενες μέρες. Ωστόσο, περιμένουμεπως η παύση θα είναι θέμα ημερών».

Παράλληλα, ο FDA έκανε γνωστό πως μια γυναίκα πέθανε από θρομβοεμβολή, ενώ μια δεύτερη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού τους χορηγήθηκε το εμβόλιο της J&J.

Ειδήσεις σήμερα:

Εισαγγελική παραγγελία για άμεση προκαταρκτική έρευνα για το διπλό φονικό στη Μακρινίτσα

Δεκτό από το καλοκαίρι το πιστοποιητικό εμβολιασμού από τις αεροπορικές εταιρείες

Νέα καταγγελία στην ενόργανη γυμναστική: «Προπονητής με χτύπησε με τις πατερίτσες»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης