Κορωνοϊός: Ποια φάρμακα μειώνουν τα αντισώματα των mRNA εμβολίων

Κορωνοϊός: Ποια φάρμακα μειώνουν τα αντισώματα των mRNA εμβολίων

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα νέας αμερικανικής έρευνας

Vaccine
Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για χρόνιες φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η πολλαπλή σκλήρυνση και η ελκώδης κολίτιδα, μπορεί να μειώσουν την ανοσιακή ανταπόκριση του σώματος μετά τον εμβολιασμό με mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Moderna), σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άλφρεντ Κιμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον του Σεντ Λούις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μελέτησαν 133 πλήρως εμβολιασμένους (και με τις δύο δόσεις) ανθρώπους που είχαν τέτοιου είδους παθήσεις.

Διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων IgG και εξουδετέρωσης του κορωνοϊού ήταν περίπου τρεις φορές χαμηλότερα, σε σχέση με μία ομάδα ελέγχου από 53 εμβολιασμένους που δεν έπαιρναν τέτοια φάρμακα, τα οποία επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως ανέφερε ο Κιμ, οι περισσότεροι ασθενείς μπόρεσαν να αναπτύξουν ανοσιακή ανταπόκριση στο εμβόλιο, πράγμα καθησυχαστικό, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Δεν είναι ακόμη σαφές, όπως είπε, κατά πόσο τα μειωμένα αντισώματα θα έχουν ως αποτέλεσμα και μειωμένη προστασία από τη λοίμωξη Covid-19 ή τη νοσηλεία εξαιτίας της.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό, όπως σημείωσε, είναι η κατά δέκα φορές μείωση της ανοσιακής απόκρισης που παρατηρήθηκε στους ασθενείς οι οποίοι συχνά παίρνουν κορτικοστεροειδή (ή γλυκοκορτικοειδή), όπως η πρεδνιζόνη και η μεθυλπρεδνιζόνη, καθώς και η κατά 36 φορές μείωση σε όσους κάνουν θεραπεία με φάρμακα που καταστρέφουν τα Β-κύτταρα, όπως η ριτουξιμάβη.

Η μείωση των αντισωμάτων φαίνεται μικρότερη σε όσους παίρνουν φάρμακα της κατηγορίας των αναστολέων TNF (παράγοντα νέκρωσης όγκων), αντιμεταβολίτες όπως η μεθοτρεξάτη, αναστολείς JAK ή αναστολείς IL-12/23.

Ειδήσεις σήμερα: 

Επίθεση με καυστικό υγρό από άνδρα καταγγέλλει γυναίκα στο κέντρο της Αθήνας

Η αντοχή του κορωνοϊού πιέζει το ΕΣΥ – Στο «κόκκινο» εισαγωγές και διασωληνωμένοι

Πρεμιέρα με το δεξί για τα Λύκεια: Μεγάλη προσέλευση και μόλις 613 κρούσματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης