Κορωνοϊός - Γερμανία: «Επιστροφή στην ελευθερία για τους εμβολιασμένους» υπόσχεται ο Γενς Σπαν

Κορωνοϊός - Γερμανία: «Επιστροφή στην ελευθερία για τους εμβολιασμένους» υπόσχεται ο Γενς Σπαν

Όσοι εμβολιάζονται δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα

spahn_gens
Σε χαλάρωση των περιορισμών και ανάκτηση πολλών από τις ελευθερίες τους μπορούν να ελπίζουν όσοι εμβολιάζονται κατά της Covid-19, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν.

«Όποιος έχει εμβολιαστεί πλήρως θα μπορούσε να αντιμετωπίζεται σαν να έχει αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό», δηλώνει ο κ. Σπαν στην Bild am Sonntag που κυκλοφορεί και προσθέτει ότι το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ διαθέτει νέα στοιχεία σχετικά με το πόσο μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με αυτά, η μετάδοση από άτομο που έχει εμβολιαστεί είναι, δεκαπέντε ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, χαμηλότερη από ό,τι η μετάδοση από άτομο ασυμπτωματικό με αρνητικό τεστ αντιγόνου. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η μελέτη έχει τεθεί υπ' όψιν τόσο της ομοσπονδιακής όσο και των κρατιδιακών κυβερνήσεων.

Σε αυτή τη βάση, ο υπουργός Υγείας σκοπεύει τώρα να θέσει στις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων το ζήτημα της ανάκτησης κάποιων από τις ατομικές ελευθερίες, με στόχο οι νέοι κανόνες να τεθούν σε ισχύ «τις προσεχείς εβδομάδες». «Όποιος εμβολιάζεται, θα πρέπει να μπορεί να επισκεφθεί εμπορικά καταστήματα ή κομμωτήρια χωρίς περαιτέρω τεστ, ενώ δεν θα πρέπει στο εξής να τίθεται σε καραντίνα», εξηγεί ο Γενς Σπαν.

Χθες ο κ. Σπαν γνωστοποίησε ότι μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού το 12% του πληθυσμού, ενώ πλήρης ανοσοποίηση έχει επιτευχθεί για 4,3 εκατομμύρια πολίτες. Μόνο την περασμένη Παρασκευή εμβολιάστηκαν 213.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα – ανάμεσά τους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, ο Λόταρ Βίλερ.

Ο κ. Ζάιμπερτ, ο οποίος έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca στο εμβολιαστικό κέντρο του παροπλισμένου αεροδρομίου Τέγκελ, στο Βερολίνο, έγραψε στο Twitter: «Πασχαλινή ευτυχία για έναν 60άρη», αναρτώντας φωτογραφία του πιστοποιητικού εμβολιασμού του. «Κάθε εμβόλιο, ένα βήμα προς το τέλος της πανδημίας», έγραψε στον δικό του λογαριασμό ο κ. Βίλερ, επίσης 60 ετών. Και οι δύο αξιοποίησαν τη δυνατότητα ατόμων 60-69 ετών να εμβολιαστούν πιο γρήγορα με εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο από την προηγούμενη εβδομάδα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών.

Κατά τα δεδομένα που έδωσαν στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας και το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί 10,7 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, 0,7 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna και 2,9 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Πάνω από 12.000 τα κρούσματα - Υπέκυψαν 68 ασθενείς σε μία ημέρα

Κλείσιμο
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 12.196 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.885.386, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Κυριακή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, άλλοι 68 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 76.963 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης