Κορωνοϊός: Πόλεμος... δόσεων Βρετανίας - ΕΕ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Κορωνοϊός: Πόλεμος... δόσεων Βρετανίας - ΕΕ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Το Λονδίνο απειλεί τις Βρυξέλλες ότι θα παγώσει τις εξαγωγές παρτίδων δόσεων της AstraZeneca - H EE κατηγορεί τη Βρετανία ότι κρατάει για τον εαυτό της τα εμβόλια που παράγονται επί ευρωπαικού εδάφους

Screenshot_2021-03-22_at_5_33_15_PM
Aπειλές εκατέρωθεν συνεχίζουν να εκτοξεύουν Βρετανία και Βρυξέλλες σχετικά με τις εξαγωγές εμβολίων της AstraZeneca κατά της νόσου Covid- 19, εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας που σαρώνει την Ευρώπη.

Σήμερα, η Βρετανία προειδοποίησε την Ε.Ε ότι «δεν θα έχει ΕΠΙΛΟΓΗ» από το να εμποδίσει τις εξαγωγές παρτίδων δόσεων της ΑstraZeneca στη Γηραιά Ήπειρο εάν οι Βρυξέλλες προβούν σε μαζική απαγόρευση εξαγωγών των εμβολίων, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα The Sun.

Ωστόσο, άλλο βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Λονδίνου φέρεται να «μαλάκωσε» τη στάση της καθώς είναι έτοιμη να μοιραστεί με την Ε.Ε τα εμβόλια που παράγονται στο εργοστάσιο της Ολλανδίας για λογαριασμό της βρετανοσουηδικής εταιρείας AstraZeneca.

Με την κίνηση αυτή, θέλει να βάλει τέλος στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με τις Βρυξέλλες, όπως αναφέρουν οι Τάιμς του Λονδίνου.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης, που δεν κατονομάζονται, αναφέρουν ότι το Λονδίνο θέλει να μοιραστεί τις δόσεις από το εργοστάσιο της εταιρείας βιοτεχνολογίας Halix στην Ολλανδία.

Το εργοστάσιο που εδρεύει στο Λάιντεν, αναφέρεται στα συμβόλια που έχει υπογράψει η AstraZeneca με την Βρετανία όπως και την Ε.Ε.

Ωστόσο, η Ε.Ε κατηγορεί την AstraZeneca ότι έχει αθετήσει συμφωνίες που υπογράφηκαν πέρυσι το καλοκαίρι για το εμβόλιο που ανέπτυξε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όσο και τη Βρετανία ότι κρατάει για τον... εαυτό της παρτίδες δόσεων που παράγονται στα βρετανικά εργοστάσια αλλά προορίζονται για τις χώρες της Ε.Ε.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως την AstraZeneza ότι η Ε.Ε θα εμπόδιζε τις εξαγωγές του εμβολίου της εφόσον η εταιρεία αθετούσε τους όρους τους συμβολαίου τους για παράδοδη συγκεκριμένων δόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 5 Μαρτίου, η Ε.Ε είχε σταματήσει την μεταφορά ενός φορτίου 250 χιλιάδων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca από την Ιταλία στην Αυστραλία.

Κλείσιμο
Η Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει απειλήσει με απαγόρευση εξαγωγών 19 εκατομμυρίων δόσεων, που παρασκευάζονται σε εργοστάσια επί ευρωπαϊκού εδάφους και προγραμματίζονται να αποσταλούν στη Βρετανία τις επόμενες εβδομάδες.

Το θέμα θα εξεταστεί στη σύνοδο κορυφής των «27», την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. «Σε ιδιωτικές συζητήσεις, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ταχθεί υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 122 της συνθήκης της Ε.Ε.», γράφει η εφημερίδα «Guardian».

«Αυτό συνέβη τελευταία φορά στην πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70», επισημαίνει, και «επιτρέπει στην Ε.Ε να λάβει επείγοντα μέτρα για τον έλεγχο της διανομής βασικών αγαθών».

Πάντως, σε περίπτωση που η Ε.Ε. προχωρήσει στην απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων, το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας κινδυνεύει με σοβαρές καθυστερήσεις.

Αυτή η καθυστέρηση, θα μπορούσε να φθάσει έως και ένα δίμηνο, εκτροχιάζοντας τα σχέδια της κυβέρνησης Τζόνσον για σταδιακή άρση του lockdown μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η AstraZeneca έχει παραδώσει μόνον το 30% των 90 εκατομμυρίων δόσεων, για τις οποίες είχε δεσμευτεί το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Πηγές της AstraZeneca, από την άλλη, κατηγορούν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail» τους Ευρωπαίους ότι έχουν ακόμη αδιάθετα 12 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της.

Ειδήσεις σήμερα

Στα 1.707 τα νέα κρούσματα - 681 οι διασωληνωμένοι, 69 θάνατοι 

Επίταξη: Ως το βράδυ στα χέρια των ιδιωτών γιατρών - Πώς θα γίνει η διαδικασία 

Καιρός - Καλλιάνος: Ανήμερα της 25ης Μαρτίου θα χιονίσει στα βόρεια της Αττικής 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης