Κορωνοϊός: Ένας χρόνος από την ημέρα που σταμάτησε τον χρόνο στο Μπέργκαμο

Η τραγική σκηνή με τα στρατιωτικά οχήματα να μεταφέρουν δεκάδες νεκρούς συγκλόνισε τον κόσμο - Στο Μπέργκαμο ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της πανδημίας

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τις σκηνές φρίκης και σπαραγμού που εκτυλίχθηκαν στον ιταλικό βορρά, το πολύπαθο Μπέργκαμο. Οι μνήμες ακόμη νωπές από τις πρωτόγνωρες εικόνες του 2020, που έκαναν τον γύρο του κόσμου, θυμίζοντας εμπόλεμη ζώνη.



Όλα πάγωσαν στις 18 Μαρτίου του 2020 όταν έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του τεράστιο κονβόι από στρατιωτικά οχήματα. Το απόλυτο μούδιασμα επικρατούσε ενώ διέσχιζε το κονβόι τους δρόμους της πόλης, μεταφέροντας δεκάδες νεκρούς από την πανδημία.

Τα θύματα από το πρώτο κύμα κορωνοϊού που σφυροκόπησε πιο πολύ από κάθε άλλη χώρα της Γηραιάς Ηπείρου την Ιταλία, ειδικότερα τον βορρά, ήταν τόσα που δεν έφταναν πια τα νεκροταφεία.



Οι εικόνες θύμιζαν μια κατάσταση απόλυτου παραλογισμού. Το Μπέργκαμο είχε μετατραπεί σε Ουχάν της Ευρώπης, σε μια πόλη-φάντασμα, όπου μεταφέρονταν πτώματα και ακούγονταν δραματικές σειρήνες από ασθενοφόρα.

Αρχικά, στρατιωτικά φορτηγά μετέφεραν 70 πτώματα από το Μπέργκαμο προς άλλες περιοχές, ενώ άλλες σοροί θάφτηκαν χωρίς τα απαραίτητα. 

Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του Μπέργκαμο διαπιστώθηκε πως έχασαν την περίοδο της πρώτης πανδημίας συγγενή, φίλο ή γνωστό.

Μόνο τον Μάρτιο του 2020, 670 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μπέργκαμο, την πόλη των 120.000 κατοίκων.



Ένα χρόνο μετά, η Ιταλία θρηνεί συνολικά πάνω 100.000 θύματα από την πανδημία, με τον πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, να προγραμματίζει επίσκεψη για την Πέμπτη, ώστε να αποτίσει φόρο τιμής σε όσους χάθηκαν στην υγειονομική κρίση.

Eιδήσεις σήμερα

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 645 διασωληνωμένους - Στα 3.073 τα νέα κρούσματα, 45 θάνατοι 

Lockdown: Έρχονται μέτρα «αποσυμπίεσης» για την κόπωση των πολιτών 

Αυτός είναι ο 74χρονος παράγοντας της κολύμβησης που κατηγορείται για βιασμούς ανήλικων κοριτσιών 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr