Κορωνοϊός - Βρετανία: Οι μικροί μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις

Κορωνοϊός - Βρετανία: Οι μικροί μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις

Ξεκίνησε η μακρά διαδικασία άρσης του lockdown στη Βρετανία - Τα παιδιά 5-11 ετών ήταν τα πρώτα που είδαν και πάλι τους δασκάλους τους

school__1_
Οι μικροί μαθητές στην Αγγλία επέστρεψαν σήμερα στο σχολείο, στο πρώτο στάδιο μιας σταδιακής εξόδου από το τρίτο lockdown που επιβλήθηκε τον Ιανουάριο για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού από τη βρετανική κυβέρνηση.

Αυτό το λοκντάουν, πιο σκληρό από το προηγούμενο, επιβλήθηκε για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Κεντ. Οι μαθητές όφειλαν ως εκ τούτου να παρακολουθούν τα μαθήματα από το σπίτι τους, ενώ τα παιδιά των εργαζομένων που κρίνονται απαραίτητοι είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να πηγαίνουν σχολείο.

Μετά τη μείωση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έδωσε το πράσινο φως τον Φεβρουάριο για το εκ νέου άνοιγμα των σχολείων, το οποίο βρισκόταν μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων στον κατάλογό του για μια σταδιακή έξοδο της χώρας από τους καταστροφικούς για την οικονομία περιορισμούς.

Τα παιδιά ηλικίας από 5 ως 11 ετών ήταν τα πρώτα που ξαναείδαν τους δασκάλους τους στην Αγγλία, ενώ θα ακολουθήσουν σταδιακά οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων.

Η επιστροφή αυτή προσφέρει «τη μεγαλύτερη ανακούφιση στον κόσμο», δήλωσε η Λίζα Τάιλερ, χαρούμενη που μπορεί πλέον να αφήσει στο σχολείο τις κόρες της ηλικίας έξι και δέκα ετών. Όπως και άλλοι γονείς, η Τάιλερ έπρεπε για δύο μήνες να προσπαθεί να βρίσκει ισορροπίες ανάμεσα στην εκπαίδευση των παιδιών της και τη δουλειά της. «Προσπάθησα να το διαχειριστώ αυτό, αλλά ήταν εφιάλτης», λέει.

«Θα αφήσει μακροπρόθεσμα σημάδια»;

Σύμφωνα με την επικεφαλής επιθεωρήτρια των αγγλικών σχολείων Αμάντα Σπίλμαν, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήταν «ένα πραγματικό μαρτύριο« για πολλά παιδιά, τα οποία βρίσκονταν αντιμέτωπα με «την πλήξη«, «τη μοναξιά» και «το άγχος».

Κλείσιμο
«Οι βλάβες στην ψυχική υγεία είναι σαφείς. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερο άγχος, κατάθλιψη και προβλήματα διατροφής στα παιδιά και στους νέους», υπογράμμισε σήμερα στον Times Radio ο καθηγητής Ράσελ Βίνερ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας.

«Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν αυτό προκάλεσε ένα επιφανειακό τραύμα, το οποίο θα θεραπευτεί με την επιστροφή τους στο σχολείο, ή αν αυτό θα αφήσει μακροπρόθεσμα σημάδια», σημείωσε.

Ως η ευρωπαϊκή χώρα που θρήνησε τα περισσότερα θύματα από την COVID-19, καθώς είχε περισσότερους από 124.000 θανάτους από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, η Βρετανία προχωράει προσεκτικά στην άρση του πιο πρόσφατου λοκντάουν της, θέλοντας να αποφύγει με κάθε τίμημα να αναγκαστεί να ξανακάνει βήματα προς τα πίσω.

«Το εκ νέου άνοιγμα των σχολείων ήταν προτεραιότητά μας και το πρώτο στάδιο του οδικού μας χάρτη για να επανέλθουμε στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής», έγραψε σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter ο Μπόρις Τζόνσον.

Μάσκες και τακτικά τεστ

Χάρη στην εκτεταμένη εκστρατεία εμβολιασμού -22 εκατομμύρια πρώτες δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 έχουν ήδη χορηγηθεί- η βρετανική κυβέρνηση χαλάρωσε τους πολύ αυστηρούς περιορισμούς στην κοινωνική ζωή. Πλέον είναι δυνατή η συνάντηση με έναν άνθρωπο σε εξωτερικό χώρο για έναν καφέ ή ένα πικνίκ για παράδειγμα, προτού αυτό διευρυνθεί ώστε να επιτρέπεται η συνάντηση έξι ανθρώπων στα τέλη του μήνα.

Το εκ νέου άνοιγμα των καταστημάτων με μη απαραίτητα είδη και των εξωτερικών χώρων παμπ και εστιατορίων προβλέπεται για τις 12 Απριλίου πριν από την άρση όλων των περιορισμών που ευελπιστούν να έρθει στις 21 Ιουνίου.

Το εκ νέου άνοιγμα σήμερα των σχολείων αφορά μόνον αυτά στην Αγγλία, καθώς οι άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα προβούν με τους δικούς τους ρυθμούς στην άρση των περιοριστικών τους μέτρων. Οι μικροί Βορειοϊρλανδοί ηλικίας 4 ως 8 ετών επέστρεφαν και αυτοί σήμερα στις τάξεις, ενώ θα ακολουθήσουν στις 22 Μαρτίου οι μαθητές ηλικίας 13 ως 18 ετών και μετά οι υπόλοιποι τον Απρίλιο.

Στην Σκωτία, τα σχολεία άνοιξαν εκ νέου τον περασμένο μήνα για τα παιδιά ηλικίας 4 ως 7 ετών, με τα υπόλοιπα να αναμένεται να επιστρέψουν εν μέρει από τις 15 Μαρτίου. Παρόμοιο χρονοδιάγραμμα υιοθετήθηκε στην Ουαλία, η οποία δίνει προτεραιότητα στους μαθητές που δίνουν φέτος εξετάσεις.

Για την επιστροφή στις τάξεις συνιστάται η χρήση προστατευτικής μάσκας στο σχολείο από τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα οφείλουν επίσης να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε διαγνωστικά τεστ.

Η απόφαση αυτή προκαλεί ανησυχίες στους γονείς, μετά τις δηλώσεις στο BBC το Σάββατο της στατιστικολόγου Σέιλα Μπερντ, της Βασιλικής Στατιστικής Εταιρείας, η οποία προειδοποίησε για τη «μεγάλη πιθανότητα» ενός εσφαλμένου θετικού τεστ, κάτι το οποίο θα ανάγκαζε ολόκληρες οικογένειες να απομονωθούν για το τίποτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Χαλαρώνουν τα μέτρα στις ΗΠΑ: Επιστρέφουν σε σινεμά, εστιατόρια και γήπεδα οι Αμερικανοί

Συνταξιούχοι: Τι αυξήσεις και αναδρομικά θα πάρουν με πάνω από 30 έτη ασφάλισης

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Κουφοντίνας για το ζήτημα της μεταγωγής του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης