Δολοφονία Κασόγκι: Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προσέφυγαν κατά του πρίγκιπα Σαλμάν

Δολοφονία Κασόγκι: Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προσέφυγαν κατά του πρίγκιπα Σαλμάν

Η μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε σε γερμανικό δικαστήριο κάνει λόγο για «εκτεταμένο και συστηματικό» διωγμό των δημοσιογράφων στη Σαουδική Αραβία

bin_salman
Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που σχετίζονται με τον διωγμό δημοσιογράφων και την φίμωση της ελευθερίας του Τύπου κατηγορούν τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF).

Σύμφωνα με την Guardian, στη μηνυτήρια αναφορά 500 σελίδων που κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καρλσρούης η ΜΚΟ που «μάχεται» για την προστασία της ελεύθερης έκφρασης, με αντικείμενο τον «εκτεταμένο και συστηματικό» διωγμό των δημοσιογράφων στη Σαουδική Αραβία, γίνεται ειδική αναφορά στην αυθαίρεση κράτηση 34 δημοσιογράφων και τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, αρθρογράφου της Washington Post.

«Αυτοί οι δημοσιογράφοι είναι τα θύματα παράνομων δολοφονιών, βασανισμών, σεξουαλικής βίας/εξαναγκασμού και αναγκαστικών εξαφανίσεων» υπογράμμισε ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας της MKO, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα. H RSF επέλεξε να υποβάλει τη μηνυτήρια αναφορά στη Γερμανία, επειδή η νομοθεσία της χώρας παρέχει στα δικαστήρια δικαιοδοσία για διεθνή εγκλήματα που διαπράττονται στο εξωτερικό, χωρίς να χρειάζεται αυτά να συνδέονται με τη χώρα. Στόχος αυτής της κίνησης της MKO είναι ο Γερμανός εισαγγελέας να εκκινήσει μια νομική διαδικασία γνωστή ως «ανάλυση κατάστασης», που με τη σειρά της θα μπορούσε να καταλήξει σε επίσημη εισαγγελική έρευνα για το εάν οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, βάζοντας στο στόχαστρο δημοσιογράφους.

«Η επίσημη έναρξη μιας ποινικής έρευνας στη Γερμανία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Σαουδική Αραβία θα ειναι μια παγκόσμια πρωτιά», δήλωσε ο διεθυντής της RSF Γερμανίας Κρίστιαν Μιρ. «Ζητάμε από τον γενικό εισαγγελέα να εκκινήσει μια ανάλυση κατάστασης, με απώτερο στόχο τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης».

Σύμφωνα με την RSF, οι δημοσιογράφοι που κρατούνται παράνομα στη Σαουδική Αραβία είναι θύματα πολλαπλών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, όπως π.χ. βασανιστηρίων, σεξουαλικού εξαναγκασμού και παράνομης στέρησης ελευθερίας. Παρόλο που εστιάζουν στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δημοσιογράφων, υπογραμμίζεται από την ΜΚΟ ότι ουσιαστικά απειλούνται όλοι οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ στη χώρα που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι με την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που δημοσιοποίησε το γραφείο της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών (DNI), ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ενέκρινε και πιθανότατα διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου, εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2019. 


Ειδήσεις σήμερα

Άρχισε η δίκη του πρώην προέδρου του Περού για τις «εξαναγκαστικές στειρώσεις» χιλιάδων γυναικών

Νικολά Σαρκοζί: Με βραχιολάκι ο άλλοτε «Ρόκι» της γαλλικής πολιτικής - Τον περιμένουν κι άλλες δίκες

Χαλκιδική: Εξαφανίζουν παραλία στη Νικήτη - Στον δρόμο οι κάτοικοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης