Ιράν: «Βαθιά ανησυχία» από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για πυρηνικά σε άγνωστη τοποθεσία

Ιράν: «Βαθιά ανησυχία» από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για πυρηνικά σε άγνωστη τοποθεσία

Η Υπηρεσία είχε επισημάνει την πιθανή ύπαρξη πυρηνικού υλικού σε αδήλωτη ιρανική τοποθεσία – Είχε κρίνει αναξιόπιστες τις εξηγήσεις του Ιράν

iran_flag
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για πιθανή ύπαρξη πυρηνικού υλικού σε μια αδήλωτη ιρανική τοποθεσία, αναφέρει μια έκθεση της IAEA.

Το Ιράν επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα την έναρξη ισχύος του περιορισμού των επιθεωρήσεων της IAEA επί των δραστηριοτήτων του πυρηνικού του προγράμματος, έπειτα από την εκπνοή της προθεσμίας που έθεσε η Τεχεράνη για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Η IAEA είχε ήδη επισημάνει αυτή την αδήλωτη ιρανική τοποθεσία σε μια έκθεση που είχε συντάξει τον Νοέμβριο, κρίνοντας τις εξηγήσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας «αναξιόπιστες». Πρόκειται για μια αποθήκη στην περιοχή Τουρκουζαμπάμ, στην επαρχία της Τεχεράνης

«Η ύπαρξη σωματιδίων φυσικού ουρανίου ανθρωπογενούς προέλευσης (που προκύπτουν από ανθρώπινες δραστηριότητες), που δεν δηλώθηκαν από το Ιράν, αντιπροσωπεύει ξεκάθαρα την παρουσία πυρηνικού υλικού ή/και εξοπλισμού μολυσμένου με πυρηνικό υλικό σε αυτήν την τοποθεσία», σημειώνεται στην έκθεση.

Μετά από 18 μήνες το Ιράν δεν έχει δώσει εξηγήσεις

«Μετά από 18 μήνες, το Ιράν δεν έχει ακόμη παράσχει τις απαραίτητες, πλήρεις και τεχνικά αξιόπιστες εξηγήσεις», συνεχίζει η Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι ο γενικός διευθυντής της, Ραφαέλ Γκρόσι, που επισκέφθηκε την Τεχεράνη αυτό το Σαββατοκύριακο, επανέλαβε «την ανησυχία του για την έλλειψη προόδου» στο θέμα.

Η Τεχεράνη συνεχίζει επίσης να συσσωρεύει ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού, σε ποσότητες που ξεπερνούν σήμερα 14 φορές το επιτρεπόμενο όριο που έθετε η διεθνής συμφωνία του 2015, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία θα εξετασθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Υπηρεσίας την επόμενη εβδομάδα.

Στις 16 Φεβρουαρίου, η ποσότητα αυτή ήταν 2967,8 κιλά έναντι ενός ανώτατου ορίου 202,8 κιλών (ή 300 κιλά εξαφθοριούχου ουρανίου (UF6)). Στην προηγούμενη έκθεση, αυτό το απόθεμα ήταν 2.442,9 κιλά.

Κλείσιμο
Σε απάντηση της αμερικανικής αποχώρησης το 2018 από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και την επαναφορά κυρώσεων της Ουάσινγκτον εις βάρος της Τεχεράνης, το Ιράν εγκατέλειψε προοδευτικά από το 2019 πολλούς από τους περιορισμούς που είχε αποδεχθεί να επιβάλει στο πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την χαλάρωση των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα 

Λιανεμπόριο: Με sms στο 13032 οι μετακινήσεις στα καταστήματα 

Ελληνοτουρκικά: Τι απαντούν από το Πεντάγωνο στην τουρκική προπαγάνδα για το «Τσεσμέ» 

Παύλος Χαϊκάλης: Τι απαντά στις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης