Σε σύγχυση οι Βρετανοί για το καλοκαίρι - Πιθανή ακύρωση σχεδίων για δεύτερη χρονιά

Σε σύγχυση οι Βρετανοί για το καλοκαίρι - Πιθανή ακύρωση σχεδίων για δεύτερη χρονιά

Άλυτος γρίφος η ημερομηνία χαλάρωσης των μέτρων - Την κατάσταση περιπλέκουν οι μεταλλάξεις - Βρετανοί λοιμωξιολόγοι μιλούν για διατήρηση περιορισμών ως το καλοκαίρι

koronoios_britain
Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται το σχέδιο της Βρετανίας για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα. Η χαραμάδα αισιοδοξίας που έχει ανοίξει ο Μπόρις Τζόνσον, ύστερα από πιέσεις ορισμένων Τόρις, των λεγόμενων σκεπτικιστών του lockodown, για άρση ορισμένων μέτρων από τα τέλη Φεβρουαρίου ώθησε πολλούς Βρετανούς στην οργάνωση καλοκαιρινού πλάνου.

Δεν είναι λίγοι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που, επικοινωνώντας με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, έχουν κανονίσει διακοπές.

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα σχέδια είναι πολύ πιθανό να πέσουν στο κενό και να προκαλέσουν ένα γενικευμένο πλαίσιο σύγχυσης.

Λοιμωξιολόγοι χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών που έχει καλλιεργήσει ο Τζόνσον για ταχύτερη απελευθέρωση, μιλώντας για παραμονή έκτακτων μέτρων μέχρι και το καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή, στα ύψη βρίσκεται η ανησυχία αναφορικά με την πορεία των μεταλλάξεων που διασπείρονται ταχύτατα σε όλο τον πλανήτη, καθιστώντας λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια.

Εξαιτίας της μετάδοσης των παραλλαγμένων στελεχών, έχουν πληθύνει οι ταξιδιωτικές οδηγίες, με πολλές χώρες να κλείνουν τα σύνορά τους και να καταρτίζουν ειδικές λίστες.

Κλείσιμο
Ειδική λίστα για «κόκκινες χώρες» έχει καταρτίσει και η Βρετανία, με τους ταξιδιώτες που προέρχονται από αυτές να οδηγούνται σε δεκαήμερη καραντίνα σε ξενοχοδοχεία με την άφιξή τους.

Η πορεία των μεταλλάξεων δημιουργεί, αν μη τι άλλο, μια γριφώδη κατάσταση σε σχέδη με το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης περιορισμων.

Δεν είναι λίγες οι χώρες της γηραιάς ηπείρου που έχουν θεσπίσει ειδικά μέτρα καραντίνας μέχρι και τον Μάρτιο.

Παράλληλα, στοίχημα για την επιστημονική κοινότητα αποτελεί η αντίδραση των εμβολιασθέντων απέναντι στις μεταλλάξεις.

Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, ο δρ Τζόναθαν Βαν-Ταμ διαμηνύει ότι τα σχέδια για διακοπές περιπλέκονται από τη στιγμή που η κατάσταση με τα σύνορα και τον συνωστιμό ισχυροποιούν την πιθανότητα ακύρωσης.

Από την άλλη, ο καθηγητής Ιατρικής, Λίαν Μπόιντ, τονίζει ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης πιθανόν να πρέπει να τηρηθούν για πολύ μεγάλο διάστημα ακόμη ίσως και για χρόνια.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: Από μεθαύριο έως τις 28 Φεβρουαρίου lockdown στην Αττική 

Κορωνοϊός: Στα 1.526 τα νέα κρούσματα - 277 οι διασωληνωμένοι, 20 θάνατοι 

Αποκάλυψη «βόμβα»: Ηθοποιός ήταν ύποπτος για συμμετοχή και σε κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης