Αίγυπτος: Ελεύθερος αφέθηκε δημοσιογράφος του Al Jazeera μετά από τέσσερα χρόνια κράτησης

Αίγυπτος: Ελεύθερος αφέθηκε δημοσιογράφος του Al Jazeera μετά από τέσσερα χρόνια κράτησης

Είχε κατηγορηθεί για μετάδοση ψευδών ειδήσεων από τον Δεκέμβριο του 2016

mahmoud
Οι αιγυπτιακές αρχές άφησαν ελεύθερο τον Μαχμούντ Χουσέιν, δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Al Jazeera, ο οποίος βρισκόταν υπό προσωρινή κράτηση από τον Δεκέμβριο του 2016, καθώς θεωρούνταν ύποπτος ότι «μετέδωσε ψευδείς ειδήσεις», επεσήμανε σήμερα πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος χθες Πέμπτη το βράδυ, εξήγησε η πηγή αυτή, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Το τηλεοπτικό δίκτυο -το οποίο έχει καταγγείλει επανειλημμένα ότι ο δημοσιογράφος του κρατούνταν χωρίς να του έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες, χωρίς να έχει δικαστεί και καταδικαστεί- δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιώσει την απελευθέρωσή του.

Ο Γκαμάλ Έιντ, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Αραβικό Δίκτυο για την Πληροφόρηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ANHRI), δήλωσε ότι οι αιγυπτιακές αρχές αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερο τον Χουσείν, αλλά αυτός «δεν έχει επιστρέψει ακόμη σπίτι του».

Η ΜΚΟ Αιγυπτιακό Παρατηρητήριο για τη Δημοσιογραφία και τα Μέσα ανέφερε στο Facebook ότι το ποινικό δικαστήριο του Καΐρου αποφάσισε τη Δευτέρα την απελευθέρωση του Χουσέιν.

Οι εκκλήσεις για την απελευθέρωσή του είχαν αυξηθεί, κυρίως από τη Διεθνή Αμνηστία.

Κλείσιμο
Δικαστήριο είχε ζητήσει την υπό όρους απελευθέρωσή του τον Μάιο του 2019, όμως μία εβδομάδα αργότερα απαγγέλθηκαν εναντίον του Χουσέιν και άλλες κατηγορίες και παρέμεινε υπό κράτηση.

Ο Μαχμούντ Χουσέιν, ένας Αιγύπτιος που εργαζόταν στην έδρα του al Jazeera στην Ντόχα, συνελήφθη στα τέλη Δεκεμβρίου 2016, τρεις ημέρες μετά την άφιξή του στην Αίγυπτο όπου είχε πάει για να επισκεφθεί την οικογένειά του.

Η Αίγυπτος ήταν μία από τις αραβικές χώρες οι οποίες τον Ιούνιο του 2017 διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το, μεταξύ άλλων, ότι στηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία το Κάιρο έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατική» οργάνωση. Οι σχέσεις των δύο χωρών αποκαταστάθηκαν στις 20 Ιανουαρίου.

Το καθεστώς του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που βρίσκεται στην εξουσία μετά την ανατροπή από τον στρατό το 2013 του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, του Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανήκε στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, δέχεται συχνά επικρίσεις από ΜΚΟ ότι φιμώνει κάθε αντιπολίτευση.

Journalism is Not a Crime - The Story of Mahmoud Hussein - Al Jazeera


Το Κάιρο αρνείται τις κατηγορίες και διαβεβαιώνει ότι επιθυμεί να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, ενώ προτάσσει τον κίνδυνο αστάθειας της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Ανελέητη η επέλαση του κορωνοϊού στη Γερμανία: Ξεπέρασαν τους 60.000 οι νεκροί

Lockdown: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα - «Κόκκινες» Θεσσαλονίκη – Αχαΐα

Κόστα Ρίκα: Κατασχέθηκαν 2 τόνοι κοκαΐνης προτού αναχωρήσουν για το Βέλγιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης