«Δίκη» Τραμπ στη Γερουσία: Τι διακυβεύεται πραγματικά

Πέρα από τον συμβολισμό της κίνησης, η έκβαση μπορεί να επηρεάσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι  του απερχόμενου προέδρου αλλά και τη θητεια του Μπάιντεν

trump_pfizer
Η Βουλή των Αντιπροσώπων έγραψε ιστορία, παραπέμποντας τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η κατηγορία που του προσάπτουν είναι η «υποκίνηση σε ανταρσία» μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο που τραυμάτισαν το γόητρο της Αμερικής, σόκαραν τον πλανήτη και στέρησαν τη ζωή πέντε ατόμων. Πρόκειται για τον πρώτο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές από το Κογκρέσο για καθαίρεση.

Το κατηγορητήριο στηρίχθηκε και από λίγους Ρεπουμπλικάνους. Συγκεκριμένα, υπερψηφίστηκε από δέκα βουλευτές, οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στον μέχρι πρότινος ηγέτη τους. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν συνολικά 232 βουλευτές. Δεν είναι, όμως, λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται σε τι θα ωφελήσει η όλη διαδικασία, αφού σε ελάχιστες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ εγκαταλείπει τον Λευκοί Οίκο.

Ειδικά από τη στιγμή που ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ ανακοίνωσε ότι δεν θα κάνει χρήση των έκτακτων εξουσιών του, προκειμένου να συγκαλέσει μια συνεδρίαση του Σώματος αυτή την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση για την καθαίρεση του Τραμπ θα γίνει στη Γερουσία την ερχόμενη εβδομάδα. Η Βουλή πάντως αναμένεται να στείλει την απόφασή της υπέρ της παραπομπής άμεσα.

Προφανώς, υπάρχει η διάσταση του πολιτικού συμβολισμού. Για την ακρίβεια η Βουλή επιχειρεί να στείλει το μήνυμα ότι η θητεία του 45ου προέδρου ήταν μία «σκοτεινή παρένθεση». Επιπροσθέτως, οι Δημοκρατικοί μετά την 20ή Ιανουαρίου θα έχουν 50 ψήφους στη Γερουσία, όσες και οι Ρεπουμπλικάνοι. Υπενθυμίζεται ότι απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για να καταδικαστεί ο Τραμπ. Όπερ και σημαίνει ότι 17 Ρεπουμπλικανοί πρέπει να ψηφίσουν «ναι» για να καταδικαστεί ο απερχόμενος πρόεδρος. Στο παρελθόν, όμως, αρκούσε και η απλή πλειοψηφία για την απομάκρυνση.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον Μακόνελ, καθώς ό,τι και να αποφασίσει θα έχει αντίκτυπο στην ομάδα των Ρεπουμπλικάνων. Από την άλλη, υπάρχουν και γερουσιαστές Πολιτειών, όπου ο Τραμπ παραμένει δημοφιλής. Όπως και να έχει, η εκδίκαση της υπόθεσης από την Γερουσία είναι πρακτικώς αδύνατον να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο πενθήμερο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και να καταδικαστεί, θα έχει ήδη αποχωρήσει από την εξουσία.

Θα υποστήριζε κανείς ότι πρόκειται αποκλειστικά για πολιτικό συμβολισμό, αν στη «δίκη» δεν διακυβευόταν και η στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στο μέλλον. Σε περίπτωση που ο Τραμπ κριθεί ένοχος, θα κατατεθεί ξεχωριστή πρόταση ώστε να διεξαχθεί χωριστή ψηφοφορία επιτόπου, προκειμένου να στερηθεί το δικαίωμα να διεκδικήσει αιρετό αξίωμα διά παντός.

Τις επόμενες ημέρες, η Γερουσία –κυρίως ο Ρεπουμπλικάνος επικεφαλής της πλειοψηφίας–πρέπει να χειριστεί με τον καλύτερο τρόπο την όλη διαδικασία για να μην τραυματιστεί περαιτέρω η Αμερικανική Δημοκρατία. Ερωτήματα για το πότε θα διεξαχθεί η «δίκη», πώς ακριβώς θα δομηθεί και πόσο χρόνο θα διαρκέσει παραμένουν αναπάντητα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΜακΚόνελ θα κληθεί να συνεργαστεί με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ. Από κοινού θα κληθούν να αποφασίσουν αν η δίκη θα διεξαχθεί στην αρχή της προεδρίας του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ακόμα και οι Δημοκρατικοί δεν έχουν καταλήξει ως προς την πολιτική επίδραση που θα έχει αυτή η διαδικασία στην έναρξη της προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει εξασφαλίσει ένα εύρος επιλογών για να καθορίσει η Γερουσία τον τρόπο διεξαγωγής αυτής της τόσο ιδιαίτερης «δίκης». Πολλοί συνταγματολόγοι επικαλούνται και το τρίτο άρθρο της 14ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, αν και πρόκειται για κάτι αρκετά ασαφές.


Ειδήσεις σήμερα

Επελαύνει η κακοκαιρία «Λεάνδρος» - Το «έστρωσε» στη βόρεια Ελλάδα - Πότε και πού θα χιονίσει στην Αττική

549 οι νεκροί τις πρώτες 14 μέρες του Ιανουαρίου - Παραμένει «εύθραυστη» η Αττική

Στο ΣτΕ οι συνταξιούχοι: Διεκδικούν αναδρομικές περικοπές συντάξεων, δώρα και επιδόματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης