Εισβολή στο Καπιτώλιο: Δημοκρατικοί βουλευτές ετοιμάζουν πρόταση μομφής κατά του Τραμπ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Δημοκρατικοί βουλευτές ετοιμάζουν πρόταση μομφής κατά του Τραμπ

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία ζήτησε, νωρίτερα, από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να προσφύγει στην 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος 

000_8YB2X6__1_
Στο τραπέζι βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το σενάριο καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ. Δημοκρατικοί βουλευτές καταρτίζουν κατηγορητήριο για πρόταση μομφής κατά του Ρεπουμπλικανού με σκοπό την απομάκρυνσή του από το αξίωμα, μετά την χθεσινή βίαιη εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Ντέιβιντ Σίσιλιν.

«Διανέμονται άρθρα κατηγορίας που ετοιμάσαμε ο βουλευτής Τεντ Λιου, ο βουλευτής Ράσκιν και εγώ για να απομακρύνουμε από το αξίωμα τον πρόεδρο, έπειτα από την χθεσινή επίθεση στο αμερικανικό Καπιτώλιο», είπε ο Σίσιλιν.

Καταγαιστικές είναι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, καθώς ο  Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία ζήτησε από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να προσφύγει στην 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος προκειμένου να απομακρυνθεί άμεσα από το αξίωμά του ο Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός Άνταμ Κίνζινγκερ από το Ιλινόις, έγινε το πρώτο μέλος του Κογκρέσου που ζήτησε ανοιχτά την απομάκρυνση του Τραμπ, χρησιμοποιώντας την 25η Τροπολογία, μετά τη θανατηφόρα εξέγερση της Τετάρτης στο Καπιτώλιο.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία μετακίνησης, δήλωσε ο Κίνζινγκερ την Πέμπτη, «για να διασφαλιστεί ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ασφαλείς για τον αμερικανικό λαό».

Ποιος είναι ο σκοπός της 25ης Τροπολογίας;

Η 25η Τροπολογία, που επικυρώθηκε το 1967 και υιοθετήθηκε στον απόηχο της δολοφονίας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963, αφορά την προεδρική διαδοχή και ανικανότητα.

Κλείσιμο
Το Εδάφιο 4 αφορά καταστάσεις όπου ο πρόεδρος είναι ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του αλλά δεν αποχωρεί οικειοθελώς από τη θέση του.

Οι νομοθέτες της 25ης Τροπολογίας είχαν εμφανώς στόχο αυτή να εφαρμόζεται όταν ένας πρόεδρος κρίνεται ανίκανος λόγω σωματικής ή ψυχικής ασθένειας, σύμφωνα με ειδικούς. Ορισμένοι ακαδημαϊκοί έχουν επίσης ισχυριστεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί και πιο ευρέως και για έναν πρόεδρο που είναι επικίνδυνα ακατάλληλος για τη θέση αυτή.

Προκειμένου να γίνει επίκληση της 25ης Τροπολογίας, ο Πενς και η πλειονότητα των μελών του υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ θα πρέπει να δηλώσουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντα του προέδρου και να τον απομακρύνουν.

Με βάση αυτό το σενάριο, τα καθήκοντα του προέδρου αναλαμβάνει ο Πενς. Ο Τραμπ μπορεί στη συνέχεια να δηλώσει ότι δύναται να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του.

Εάν ο Πενς και η πλειονότητα των μελών του υπουργικού συμβουλίου δεν αντιταχθούν στην απόφαση του Τραμπ, τότε εκείνος ανακτά την εξουσία. Εάν αντιταχθούν στη δήλωση του Τραμπ, το θέμα θα διευθετηθεί από το Κογκρέσο, αλλά ο Πενς θα συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα προέδρου έως τότε.

Ειδήσεις σήμερα

Άνοιγμα σχολείων: «Ναι» από τους λοιμωξιολόγους και για τις «κόκκινες» περιοχές

Κορωνοϊός - ECDC: Κάτω από 4% το ποσοστό θετικότητας στην Ελλάδα

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία ζητά την άμεση καθαίρεση του Τραμπ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης