Αίγυπτος: Στη γενέτειρα του χορού της κοιλιάς οι ντόπιες δεν κουνούν πλέον τους γοφούς τους

Αίγυπτος: Στη γενέτειρα του χορού της κοιλιάς οι ντόπιες δεν κουνούν πλέον τους γοφούς τους

Οι Αιγύπτιες καταφεύγουν πλέον σε άλλα, πιο συντηρητικά επαγγέλματα - Αλλοδαπές χορεύτριες καλύπτουν το κενό

xoros-tis-koilias-62
O «χορός της κοιλιάς» αποτελεί πλέον έθιμο στην Αίγυπτο: σε γαμήλια δεξίωση ή οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση στη χώρα, επαγγελματίες χορεύτριες επιδεικνύουν τις ικανότητές τους κουνώντας με χάρη τη λεκάνη τους.

Όμως, οι Αιγύπτιες καταφεύγουν πλέον σε άλλα, πιο συντηρητικά επαγγέλματα. Τη θέση τους στην... πίστα παίρνουν Ανατολικοευρωπαίες, Ρωσίδες και Βραζιλιάνες.

Η Ρωσίδα χορεύτρια της κοιλιάς, Αναστάζια Μπιζέροβα, εμφανιζόταν -προ κορωνοϊού- κάθε βράδυ, σε νυχτερινό κέντρο στο Κάιρο φορώντας μία ημιδιάφανη φούστα κι ένα κοντό μπλουζάκι. Με το διάφανο ροζ σάλι της χάριζε ένα αξέχαστο θέαμα με το κοινό να το επιβραβεύει με παρατεταμένο χειροκρότημα. Το σόου τώρα καταγράφεται σε βίντεο και ανεβαίνει στο διαδίκτυο. «Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να εκτιμά τόσο πολύ το χορό της κοιλιάς όπως η Αίγυπτος», δήλωσε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πλέον, στην Αίγυπτο υπάρχει μία αυξανόμενη τάση να προσκαλούμε ξένους χορευτές της κοιλιάς σε γάμους, νυχτερινά κέντρα και άλλες εκδηλώσεις», προσθέτει. Η Μπιζέροβα ήρθε στο Κάιρο πριν από τέσσερα χρόνια κι έχει κάνει ήδη «όνομα». Όπως εξηγεί, οι χορευτές της κοιλιάς που δίνουν παραστάσεις σε κέντρα διασκέδασης στην Αίγυπτο, έρχονται κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία και τη Λατινική Αμερική.

Όμως, η χώρα της Βόρειας Αφρικής έχει δει τα τελευταία χρόνια να συρρικνώνεται ο αριθμός των ντόπιων γυναικών που ασχολούνται επαγγελματικά με τον χορό της κοιλιάς. Κι αυτό η Αίγυπτος έχει γίνει πιο συντηρητική τον τελευταίο μισό αιώνα.

Το επάγγελμα δέχτηκε ένα ακόμη χτύπημα καθώς η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε στην προσωρινή αναστολή μεγάλων γάμων και το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων -αν και πολλοί χορευτές συνέχισαν να γοητεύουν το κοινό με βίντεο που ανεβάζουν στο διαδίκτυο.

Η χορεύτρια της κοιλιάς από τη Βραζιλία, Mαρία Λουρντιάνα Άλβες Ντέχιας, δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι χρειάστηκε χρόνος για να πείσει τους Αιγύπτιους ότι είναι καλή στη δουλειά της. «Υπάρχουν ορισμένοι που δεν με βλέπουν ως επαγγελματία - ή (που πιστεύουν) ότι δεν είχα την κατάλληλη εκπαίδευση και το κάνω μόνο και μόνο για να δείξω το σώμα μου κερδίζοντας χρήματα», όπως λέει. «Ήταν πολύ δύσκολο και λυπηρό γιατί πέρασα χρόνια για να μάθω την τέχνη», προσθέτει.

Κλείσιμο
Ο χορός της κοιλιάς της Αιγύπτου άκμασε τον περασμένο αιώνα. Αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αιγυπτιακή κοινωνία έχει δει σε μεγάλο βαθμό τον χορό ως ψυχαγωγία κι όχι ως επάγγελμα. «Αυτή η άποψη ενισχύθηκε από τη λαϊκή κουλτούρα και τις ταινίες που απεικόνιζαν χορεύτριες της κοιλιάς ως πόρνες», δήλωσε η Σάζα Γεχία, συγγραφέας βιβλίου για την ιστορία του χορού.

Το γεγονός ότι πολλές Αιγύπτιες άρχισαν να ανεβάζουν βίντεο στο Διαδίκτυο με τις ίδιες να λικνίζονται στο χορό της κοιλιάς, ερέθισε την κοινωνία της με πολλούς να ισχυρίζονται ότι δεν σέβονται τις «οικογενειακές αξίες ή ότι δεν δείχνουν ευπρέπεια».

Αλλά και οι αλλοδαπές χορεύτριες έχουν πέσει θύματα γενικής κατακραυγής. Το 2018, η Ρωσίδα χορεύτρια της κοιλιάς, Εκατερίνα Αντρέεβα - γνωστή ως Γιοχάρα - συνελήφθη από την αστυνομία επειδή φορούσε ένα κοστούμι που ήταν πολύ αποκαλυπτικό, όταν ανέβηκε στο διαδίκτυο ένα βίντεο με την ίδια να πρωταγωνιστεί στην παράσταση.

* Φωτογραφία αρχείου

Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση κατασκοπείας: Να αφεθεί ελεύθερος ζητά ο 35χρονος γραμματέας του προξενείου

Παρασκήνιο: Τα «γκάζια» του Μητσοτάκη σε υπουργούς και μανδαρίνους για τον εμβολιασμό

Οδηγίες για τον εμβολιασμό ατόμων με υποκείμενα νοσήματα και εξασθενημένο ανοσοποιητικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης