Τελεσίγραφο Ρωσίας σε Ναβάλνι: Ή επιστρέφεις ή πας φυλακή

Τελεσίγραφο Ρωσίας σε Ναβάλνι: Ή επιστρέφεις ή πας φυλακή

Ο Ναβάλνι είχε διακομιστεί αεροπορικώς στη Γερμανία για θεραπεία τον Αύγουστο, αφότου κατέρρευσε μέσα σε ένα αεροπλάνο, ένα περιστατικό το οποίο αρκετά δυτικά κράτη χαρακτήρισαν απόπειρα δολοφονίας του με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ

alexei-navalvi-syllipsi
Οι σωφρονιστικές υπηρεσίες της Ρωσίας έδωσαν σήμερα στον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι ένα τελεσίγραφο: να επιστρέψει αεροπορικώς από τη Γερμανία αμέσως και να δηλώσει «παρών» στις αρμόδιες αρχές αύριο το πρωί στη Μόσχα ειδάλλως να οδηγηθεί στη φυλακή μόλις επιστρέψει μετά την εκπνοή της προθεσμίας.

Ο Ναβάλνι είχε διακομιστεί αεροπορικώς στη Γερμανία για θεραπεία τον Αύγουστο, αφότου κατέρρευσε μέσα σε ένα αεροπλάνο, ένα περιστατικό το οποίο η Γερμανία και άλλα δυτικά κράτη χαρακτήρισαν απόπειρα δολοφονίας του με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.

Η Ρωσία απάντησε ότι δεν είδε καμία απόδειξη περί δηλητηρίασης κι αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών (FSIN) κατηγόρησε σήμερα τον Ναβάλνι ότι παραβιάζει τους όρους της αναστολής της ποινής φυλάκισής του, για μια καταδίκη που χρονολογείται από το 2014, και ότι διαφεύγει της επίβλεψης της αρμόδιας εποπτικής αρχής.

Επικαλούμενη ένα άρθρο στη βρετανική επιθεώρηση The Lancet σχετικά με τη θεραπεία του, επισημαίνει ότι ο Ναβάλνι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στο Βερολίνο, στις 20 Σεπτεμβρίου, και ότι όλα τα συμπτώματα της ασθένειάς του, όπως την αποκαλούσε, είχαν εξαφανιστεί έως τις 12 Οκτωβρίου.

«Επομένως ο καταδικασθείς δεν τηρεί όλες τις υποχρεώσεις που προβλέπει το δικαστήριο σε βάρος του και διαφεύγει της επίβλεψης της Εγκληματικής Επιθεώρησης», τονίζεται.

Ο Ναβάλνι εκτίει ποινή φυλάκισης τρεισήμισι ετών με αναστολή για μια υπόθεση κλοπής, η οποία, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Η περίοδος δικαστικής επιτήρησης εκπνέει στις 30 Δεκεμβρίου.

Κλείσιμο
Οι σωφρονιστικές αρχές επισημαίνουν, σε μια ανακοίνωση, που εκδόθηκε αργά σήμερα, ότι προχώρησαν στην κλήτευση του Ναβάλνι προκειμένου να δώσει το «παρών» στην αρμόδια εποπτική αρχή και ότι η ποινή του υπό αναστολή θα μπορούσε να αλλάξει σε πραγματική ποινή φυλάκισης εάν αποδειχθούν ως αληθείς οι φερόμενες παραβιάσεις των όρων της ποινής του.

Οι σωφρονιστικές αρχές δεν ανέφεραν κάποια προθεσμία, όμως ο Ναβάλνι ανήρτησε ένα αρχείο εικόνας ενός μηνύματος προς τον δικηγόρο του, όπου αναφέρεται πως έχει προθεσμία έως αύριο στις 09.00 για να επιστρέψει και να εμφανιστεί ενώπιον του αρμόδιου γραφείου στη Μόσχα.

Η εκπρόσωπος τύπου του Κίρα Γιάρμις γνωστοποίησε με ανάρτησή της στο Twitter ότι είναι αδύνατο ο Ναβάλνι να επιστρέψει εγκαίρως, ότι αναρρώνει από τη δηλητηρίαση, ενώ κατηγόρησε τις σωφρονιστικές υπηρεσίες ότι ενεργούν έπειτα από εντολές του Κρεμλίνου.

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός και με πλαστά στοιχεία ο «γιατρός» από το διπλό φονικό Νικολαΐδη - Καλαθάκη

Στα 476 τα νέα κρούσματα - 467 οι διασωληνωμένοι, 66 θάνατοι

Bloomberg: Η Volkswagen μετατρέπει την Αστυπάλαια σε «πράσινο» κόμβο κινητικότητας  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης