Αιθιοπία: Έφτασε η πρώτη αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας από μη κυβερνητική οργάνωση

Αιθιοπία: Έφτασε η πρώτη αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας από μη κυβερνητική οργάνωση

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και σχεδόν 1.000.000 έχουν εκτοπιστεί

ethiopia
Η πρώτη αυτοκινητοπομπή μη κυβερνητικής οργάνωσης από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις στην Αιθιοπία, τον περασμένο μήνα, έφθασε στην πρωτεύουσα της βόρειας επαρχίας Τιγκρέ μεταφέροντας εξαιρετικά απαραίτητα φάρμακα και άλλα προϊόντα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

Η κυβέρνηση περιόρισε την πρόσβαση στην περιοχή μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν εκεί στις 4 Νοεμβρίου μεταξύ του ομοσπονδιακού στρατού και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκρέ (TPLF) .

Από τις συγκρούσεις στην δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί περίπου 950.000, εκ των οποίων περίπου 50.000 έχουν καταφύγει στο Σουδάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες υπηρεσίες δεν έχουν καταφέρει να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια παρότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει στείλει τρόφιμα και άλλες προμήθειες.

Το Τιγκρέ είναι ουσιαστικά αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο από τις 4 Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση του ομοσπονδιακού στρατού.

Η αυτοκινητοπομπή, αποτελούμενη από επτά λευκά φορτηγά, που έφθασε στην πρωτεύουσα Μεκέλε, διοργανώθηκε από την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και τον Ερυθρό Σταυρό της Αιθιοπίας, σύμφωνα με την ICRC.

Κλείσιμο
Οι υγειονομικές εγκαταστάσεις στο Μεκέλε έχουν παραλύσει καθώς έχουν εξαντληθεί οι προμήθειες φαρμάκων και άλλου ιατροφαρμακευτικού υλικού, όπως είναι τα χειρουργικά γάντια, σύμφωνα με την ICRC.

Το Νοσοκομείο Ayder, το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς της περιοχής, αναγκάστηκε να κλείσει την μονάδα εντατικής θεραπείας και τα χειρουργεία του λόγω των ελλείψεων και την αδυναμίας να τεθεί σε λειτουργία η γεννήτρια.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει νικήσει τις δυνάμεις που πρόσκεινται στο TPLF και ότι έχει συνάψει συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη για να επιτραπεί η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αλλά κάποιες ανθρωπιστικές οργανώσεις και δωρητές ισχυρίζονται ότι η συμφωνία αυτή είναι υπερβολικά περιοριστική και ότι το θέμα της ασφάλειας παραμένει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Χριστούγεννα με 300 διασωληνωμένους το... καλό σενάριο

HΠΑ: Ξεκινούν άμεσα οι εμβολιασμοί μετά το «ΟΚ» της FDA στην Pfizer

Ακρόπολη: Τα χρόνια άλυτα προβλήματα που απειλούν το κορυφαίο ελληνικό μνημείο - Επίσημα έγγραφα κι φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης