ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ψήφισε τις κυρώσεις για τους S-400 της Τουρκίας

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ψήφισε τις κυρώσεις για τους S-400 της Τουρκίας

Το αμερικανικό Κογκρέσο υπερψήφισε τον αμυντικό προϋπολογισμό, που προβλέπει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, παρά την απειλή βέτο από τον Τραμπ - Προβλέπεται επίσης η χρηματοδότηση της βάσης στη Σούδα με 50 εκατ. δολάρια

s400_434
Ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μέσα σε διάστημα 30 ημερών, καθώς το Κογκρέσο ενέκρινε τον αμυντικό προϋπολογισμό για το 2021, παρά τις απειλές του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για άσκηση βέτο. Υπέρ ψήφισαν 84 γερουσιαστές και μόλις 13 κατά.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2021 προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-40 από τη Ρωσία, εντός 30 ημερών από την ψήφισή του.

Το νομοσχέδιο θα πάει στον Λευκό Οίκο και στον Τραμπ, ο οποίος έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο, ενεργοποιώντας μία διαφορετική διαδικασία.

Τι προβλέπει ο αμυντικός προϋπολογισμός για την Τουρκία

Το σχέδιο προβλέπει την υποχρέωση επιβολής κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, όπως και χρηματοδότηση έργων στη Σούδα αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, προβλέπεται και η ανάδειξη της σημασίας της Ανατολικής Μεσογείου.

Το σχέδιο Αμερικανικού Αμυντικού προϋπολογισμού για το έτος 2021 (National Defence Authorisation Act) είχε υπερψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία (553 υπέρ και 78 κατά) από την Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την επιβολή κυρώσεων εντός 30 ημερών από την ψήφιση του κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Η εν λόγω διάταξη ουσιαστικά αφαιρεί από τον πρόεδρο της χώρας τη δυνατότητα να αποφασίσει εκείνος τη χρονική στιγμή επιβολής των κυρώσεων αυτών.

Τι προβλέπεται για την ανατολική Μεσόγειο

Κλείσιμο
Τέλος συγκρατείται το λεκτικό για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, με το οποίο καλείται ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ να καταθέσει έκθεση στις αρμόδιες Επιτροπές του Κογκρέσου περιέχοντας εκτίμηση αναφορικά με την αύξηση της Αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η αναφορά προφανώς σχετίζεται με ανησυχίες στην Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία δεν προωθεί πλέον τα «συμμαχικά συμφέροντα» και υποδηλώνει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Ο λόγος που απειλεί με βέτο ο Τραμπ

Η απειλή του Αμερικανού προέδρου να ασκήσει βέτο οφείλεται σε ζήτημα άσχετο με τις ρυθμίσεις ελληνικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, αφορά στο αίτημά του για την κατάργηση του τμήματος 230 του Communications Decency Act του 1996 σχετικά με το διαδίκτυο και συγκεκριμένα την προστασία διαδικτυακών εταιριών από αγωγές που σχετίζονται με θέματα ελευθερίας του λόγου.

Στην περίπτωση αυτή, το νομοσχέδιο θα υποβληθεί εκ νέου στο Κογκρέσο, όπου θα απαιτηθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 2/3. Εάν δεν ψηφιστεί φέτος, το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί από το νέο Κογκρέσο που θα συνεδριάσει στις αρχές του επόμενου έτους.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός - Χριστούγεννα: Χειρόφρενο στο λιανεμπόριο από τους ειδικούς – Προς νέα παράταση του lockdown

Kιντόν: Οι «αόρατοι» εκτελεστές της Μοσάντ που «καθάρισαν» τον Φαχριζαντέχ

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των ηγετών για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης