Brexit: Χωρίς συμφωνία αποχώρησε ο Τζόνσον από τις Βρυξέλλες

Brexit: Χωρίς συμφωνία αποχώρησε ο Τζόνσον από τις Βρυξέλλες

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Κομισιόν όρισαν νέα deadline για τις συνομιλίες των δύο πλευρών, την ερχόμενη Κυριακή

boris-ursula-0
Το θρίλερ για την εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεγάλη Βρετανία καλά κρατεί, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αποχώρησε από τις Βρυξέλλες και τη συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, οι δύο πλευρές δεν γκρέμισαν τις γέφυρες, καθώς συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, ορίζοντας νέα deadline την ερχόμενη Κυριακή.

Η συνάντηση του Μπόρις Τζόνσον με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διήρκεσε τουλάχιστον τρεις ώρες, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπήρχαν. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, ότι «κανείς Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις της ΕΕ».

Σύμφωνα με πηγή από την Ντάουνινγκ Στριτ, την οποία επικαλούνται τόσο το BBC, όσο και το πρακτορείο Reuters, οι βασικές διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν. Ωστόσο, συμφωνήθηκε η παράταση της διορίας λήξης των συζητήσεων για την Κυριακή, ώστε να επανεξεταστούν οι θέσεις και να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επίτευξη μίας συμφωνίας στο εμπορικό κομμάτι του «διαζυγίου».

Η ίδια πηγή, τόνισε ωστόσο, ότι μέχρι την Κυριακή πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα συμφωνίας, καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί εκ νέου παράταση στις συνομιλίες.

Οι τρεις τομείς στους οποίους φέρεται να «κολλάει» η εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ ενόψει του Brexit, αφορά την αλιεία, τους κανόνες ανταγωνιστικότητας και τη διαιτησία σχετικά με μία νέα πιθανή συμφωνία.

Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας τις επόμενες εβδομάδες θα αυξήσει τους φόρους και το κόστος για τους εξαγωγείς και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το εάν επιτυγχάνεται μια συμφωνία, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές θα βρεθούν αντιμέτωποι με διαφορετικούς κανόνες από την 1η Ιανουαρίου. Η ιδέα της εμπορικής συμφωνίας έχει να κάνει ακριβώς με την ομαλή μετάβαση στην πρωτοφανή αυτή αποχώρηση ευρωπαϊκού κράτους, από την Ένωση. 

Κλείσιμο
Οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν την τελευταία προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής του έτους στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ως εκ τούτου, στην ατζέντα της Συνόδου κερδίζει πόντους και το ζήτημα του Brexit, εκτός από εκείνο που αφορά και την Ελλάδα, τις σχέσεις και τις ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης